2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft

A hitelek drágulása az ingatlanpiacot is visszafoghatja

Idén május és június után minden idők harmadik legnagyobb hitelkihelyezését hozta 2021 szeptembere. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 125,4 milliárd forint lakáshitelt vettünk fel a bankoktól. Ez 56 százalékkal magasabb érték, mint 2020-ban, és 83 százalékkal haladja meg a 2019. szeptemberi értéket.

P  1869

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

A Money.hu elemzői ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy hamarosan megtörhet a trend, mivel a hitelek drágulása miatt csökkenhet a hitelkereslet. Az MNB szeptemberben még csak visszafogott, 11 bázispontos kamatemelkedést mért a folyósított lakáshitelek átlagkamatában, s így 4,29 százalékon kapott kölcsönt egy átlagos adós, ám a hitel-összehasonlító oldal adatai szerint ennek októberben már leáldozott. Az MNB június óta folyamatosan emel az alapkamaton, és ez drágítja a forrásokat. Ennek következtében egyre több bank hagy fel azzal a gyakorlattal, hogy a banki verseny miatt csak szelektíven emeli hiteleinek kamatát, egyre gyakoribb az általános drágítás. Ennek köszönhetően lényegében napról napra változnak a banki kondíciók, az épp aktuális legjobb ajánlatot a Money.hu szerint csak a hitelajánlatok összehasonlításával lehet kiválasztani, amelyet akár hetente nem árt frissíteni. A változatosságot jól szemlélteti az utolsó két hét kamatváltozásainak összefoglalója.

Hirdetés

Kamatemelés, kedvezménymegvonás

November 1-jétől az ötéves minősített fogyasztóbarát lakáshitelek kamata 0,4 százalékponttal, a tízéveseké 0,3 százalékponttal emelkedett a CIB Banknál, és 40 bázisponttal drágultak az öt- és tízéves kamatperiódusú szabad felhasználású ingatlanfedezetes kölcsönök kamatai is. Ennél is magasabb, fél százalékpontos az emelés a felújításikedvezmény-csomagban, mert itt a kedvezmény mértékét tíz bázisponttal vágta vissza a bank. A végig fix lakáshitelek kondíciói nem változtak, ám a szabad felhasználású hitelcélnál ennek ellenére is drágul az ajánlat, mert a bank 0,4 százalékponttal visszanyeste a kölcsönök kamatkedvezményének mértékét.

A Takarékbanknál az Ötös és Tízes Otthon Lakáshitelre kamatkedvezményeken felül meghirdetett kamatakciók megszűntek, ám a kamatkedvezményeket is visszafogta a bank, így összességében az ötéves hitelek kamata 0,1–1, a tízéveseké 0,04–1,55 százalékponttal lett magasabb a változások következtében. Nem úszták meg a Takarék minősített fogyasztóbarát lakáshitelek sem az akciós kamatok visszanyesését: az Ötös MFL-nél ötven, a Tízes MFL esetében húsz bázisponttal csökkent a kedvezmény mértéke, így a kamatok és a thm-ek ennyivel lettek magasabbak.

Ám ez még nem elég, a Tízes Lakáshitel kivételével minden, öt- és tízéves kamatperiódussal bíró piaci jelzáloghitel kedvezmény nélküli kamata 0,5 százalékponttal emelkedett.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2021/11/03/hitelezes-ingatlanpiac/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Így veszítheti el vásárlóként álmai otthonát már az első látogatáson

Ingatlanvásárláskor számtalan tényezőre kell odafigyelniük a vevőknek, kezdve onnan, hogy mennyire zajos a környék, folytatva …