2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft

Szükségünk van elrettentő erejű hadseregre?

A beszélgetést azzal a kormányfői felvetéssel kezdtük, hogy miért is van szükség határvadászokra. A politikus elismerte, hogy szükség lenne ismét határőrségre, hiszen jelenleg a keleti és a déli határszakaszra is kettős nyomás nehezedik. Egyfelől az Ukrajna és Románia felől érkező menekültek, másfelől pedig a gazdasági, az élelmezési és klímaválság eredményeként dél felől érkező menekültek. Németh Zsolt elmondta: a kormányfői kérésnek megfelelően a belügyminiszter hamarosan leteszi az asztalra a határőrséggel kapcsolatos javaslatait.

Nagyon nehéz becsülni, így csak hozzávetőleges adatot tudok mondani, de valószínűleg mintegy 8 millió ember hagyta már el a háború kitörése óta Ukrajnát.

A kárpátaljai 150 ezer magyar közül mintegy 15-25 ezer jött el az országból február óta. 

Magyarország határain keresztül nem mehet fegyverszállítmány Ukrajnába. Ezt már a háború kezdetén egyértelművé tettük. De mivel Magyarország a NATO tagja, ezért területén keresztül lehetséges a fegyverszállítás, de mondjuk csak Szlovákia és Románia irányába. Németh Zsolt szerint már Ukrajnának és Oroszországnak is elemi érdeke, hogy a következő hetekben elkezdjenek tárgyalni a háborúskodás lezárásáról.

Hirdetés

Kibeszélő Németh Zsolt

A külügyi bizottság elnöke szerint megérett az idő arra, hogy Magyarország egy XXI. századi elvárásoknak megfelelő hadsereggel rendelkezzen. Az alapjai ennek megvannak, az elmúlt időszakban azonban a ráfordítások nem voltak elegendők. Ahhoz, hogy ezt elérjük, 2024-re már a költségvetés 2 százalékát fordítjuk majd haderőfejlesztésre. 

Miért fontos nekünk a Nyugat-Balkán?

Németh Zsolt szerint ha azt a hat plusz egy államot nézzük, akkor azt látjuk, hogy a magyar tőkekihelyezés nagyon jelentős lett a térségben az utóbbi években. Az Európai Uniónak pedig létérdeke lenne, hogy komolyan vegye a régió biztonságát és stabilitását, hiszen nem véletlenül indultak innen nagyobb háborúk a történelem során.

Ugyanakkor Magyarországnak – a gazdasági kapcsolatok mellett – történelmi, erős kulturális és biztonságpolitikai indokai vannak, hogy ezt a térséget ilyen kiemelten kezelje.

Megújítható-e az Európai Unió?

Az egy éven át tartott, Az Európai […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/07/05/kibeszelo-nemeth-zsolt-ukrajna-haboru-europai-parlament-hadsereg-kulpolitika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Emberölés miatt nyomoznak az anya ellen, akinek kétéves kislánya belefulladt a Balatonban

Egy két és fél éves cseh kislány egy matracról lecsúszott a vízbe és elmerült szombat …