2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft

Nincs alternatívája Magyarországon az orosz gáznak

Nehezen kezelhető helyzetet okozna Magyarország számára, ha elvágná a gazdaságát az orosz gáztól az Oroszország elleni, esetleges uniós embargó. E szankció lehetősége fel-felmerül az Ukrajnát megtámadó országgal szembeni intézkedésként, ám elsősorban olyan országok részéről, amelyek kevésbé, vagy nem függnek az orosz gáztól, vagy olyanoktól, amelyeknek javítja is a pozícióját a rivális gáz kiszorítása az európai piacról – írja a vg.

Magyarország gázellátása alapvetően a Gazpromtól érkező szénhidrogénen alapul, bár van belföldi termelés és némi egyéb behozatal is.

Másra álltak be a fejlesztések

Az alternatív gázimportnak az említett forráshiány mellett a szállító infrastruktúra annak ellenére is korlátja, hogy a szovjet időkben a keletről nyugat felé történő szállításra kiépült térségi gázvezetékrendszer mára teljesen átalakult. Az FGSZ Zrt. és regionális partnerei új összeköttetések révén lehetővé tették az észak-déli irányú (és a visszafelé történő) szállítást, összekapcsolták hálózataikat, ahol van tenger, ott LNG-kikötőket építettek, illetve megteremtették az azokhoz való hozzáférést. Döntően azonban ebben a régiós rendszerben is orosz gázt továbbítanak. Ebből az következik, hogy az oroszországi forrás kiesésével Magyarország nem támaszkodhatna a jelenlegi legnagyobb importkapacitására, az Ukrajna felőli vezetékére (valójában most is alig használja), lényegében a szerbiaira sem, amely csak orosz gázt hoz, sőt a nyugati kapcsolatokkal rendelkező, de részben ismét csak az orosz behozatalra lefoglalt ausztriaira is alig. Marad a gyakran emlegetett Horvátország felőli gázvásárlás lehetősége, amely esetében azonban eleve kisebb mennyiségek kerülhetnek szóba, hiszen a Krk-szigeti terminál gázára a magyar kereskedők mellett más országok kereskedői is várnak. Bár Magyarország Szlovákia felőli interkonnektorán át elvben északabbról is jöhet gáz, de az interkonnektorral kapcsolatban álló vezetékekben gyakorlatilag megint csak orosz szénhidrogén utazik.

Mindazonáltal szintén piaci forrásból olyan vélemény is eljutott lapunkhoz, hogy az olajembargó kiváltotta ellenállás és az intézkedés visszaütése miatt az uniós illetékesek remélhetőleg nem kockáztatják meg Oroszország gázimportjának korlátozását. 

Hirdetés

Forrás:
https://www.origo.hu/itthon/20220615-orosz-gaz-nincs-alternativa.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Három ember meghalt, egy megsérült egy balesetben az 53-as főúton

Két kamion és egy traktor ütközött össze az 53-as főúton. A teherautók kigyulladtak. A rendelkezésre …