2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft

„Nagyon szép beszéd volt, tisztelt képviselő, csak a torka véres”

Kanász-Nagy Máté azzal kezdte a felszólalások sorát, hogy az államnak a munkavállalók védelme lenne a feladata.

Tizenkét év fideszes kormányzás után kijelenthető, hogy az állam a legrosszabb munkáltató hazánkban

– jelentette ki az LMP-s politikus, aki szerint a jóléthez és az életminőséghez minőségi közszolgáltatásokra van szükség, amiben az oktatásnak kulcsszerepe van. Kanász-Nagy Máté arról beszélt, hogy a Fidesz-kormány úgy viselkedik a pedagógusokkal, ahogy egy nagyvállalat igazgatója a gyártósor mellett robotoló munkavállalókkal. Az ellenzéki képviselő arra volt kíváncsi, hogy kompenzálják-e az inflációt, biztosítják-e az automatikus béremelést, és a pedagógusbérek 2030-ig elérik-e az osztrák bérszínvonalat.

„Van annak egy diszkrét bája, amikor a Soros György pénzéből kampányoló baloldal kizsákmányoló nagytőkésekről beszél” – reflektált Rétvári Bence, hozzátéve:

Hirdetés

Nagyon szép beszéd volt, tisztelt képviselő, csak a torka véres, mert önök ebből a pénzből vannak itt a parlamentben.

Az államtitkár leszögezte: egyetért azzal, ha a gazdaság teljesítménye lehetőséget kínál rá, hogy nagyobb mértékű pedagógusbér-emelés legyen, de azt is elmondta: Kanász-Nagy Máté szövetségesei, akikkel együtt indult a választáson, korábban csökkentették a pedagógusbért, iskolákat zártak be és tanárokat bocsátottak el.

Majdhogynem helikopterrel szórták a pénzt

Mellár Tamás felszólalásában arról beszélt, hogy a kormány költségvetési kiigazítása valójában megszorítás, és ennek nagy részét az állampolgárok fogják megfizetni. A Párbeszéd képviselője kitért arra is, hogy a kormány 2017 óta gazdaságélénkítő programot hajtott végre, gyorsított ütemben hívta le az uniós forrásokat, és hatalmas állami beruházások voltak.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, „majdhogynem helikopterrel” szórták a pénzt annak érdekében, hogy a választáson nyerni tudjanak, miközben a nemzeti tőkés osztály olyan gazdasági rendszert működtet, amely nem produktív és nem versenyképes.

Tállai András 2022. június 7-ém

Tállai András 2022. június 7-ém

Fotó: MTI Fotószerkesztõség / Máthé Zoltán / MTI

Tállai András különlegesnek nevezte Mellár Tamás fejtegetését, majd leszögezte, hogy a 2023-as évi költségvetés tervezete a béke és biztonság költségvetési tervezete. Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország a legnehezebb időszakban is egyensúlyi költségvetést tud biztosítani, a költségvetés megtartja gazdaság termelékenységi és növekedési képességét, valamint megvédi a magyar családokat a mérhetetlen rezsiár-növekedéstől.

Szabadi István, a Mi Hazánk politikusa a Postának szentelte napirend előtti hozzászólását. Szerinte a vállalat vezetése eltávolodott a tradicionális értékektől, profitorientált a szemlélet, a postai dolgozók jelentős része minimálbérért vagy kicsivel magasabb összegért dolgozik. A képviselő azt kérte, hogy ne engedjék a kistelepülési posták bezárását. Fónagy János államtitkár válaszában világossá tette, hogy a posta a magyar állami intézményrendszer egyik legfontosabb tagja. A béreket a lehetőségeikhez és erejükhöz mérten eddig is igyekeztek karbantartani, a szándékuk a jövedelmek növelése, de ennek vannak gazdasági korlátai.

Kik hiányoznak az extraprofitadóból?

Tóth Bertalan azzal kezdte felszólalását, hogy ma már egy közszolgálati híradót könnyű összetéveszteni egy Bödőcs-szatírával, ezután Parragh László szavait idézte. Kitért a miniszterelnök leendő fizetésemelésére is, majd feltette a kérdést: mi lenne, ha a pedagógusok és a szociális dolgozók bérét is a házelnök fizetéséhez igazítanák?

Tóth Bertalan 2022. június 7-én

Tóth Bertalan 2022. június 7-én

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az MSZP frakcióvezetője elmondta: abban egyetértenek, hogy a bankok, a biztosítók és a multik nagyobb arányban vegyék ki a részüket a közteherviselésből, de a rendelet hiányos, mert hiányoznak belőle a kaszinók, a NER oligarchái, az állami beruházások kivitelezői és az autógyárak. Az MSZP olyan szabályozásra tesz javaslatot, amely alapján a nagyvállalatok nyereségének egy részéből a munkavállalók kapnának juttatást.

Tuzson Bence államtitkár válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy az MSZP annak idején nem kivezette a válságból az országot, hanem még mélyebb válságba sodorta, „még az adót is megadóztatták”, csökkentek a bérek, elvették a 13. havi nyugdíjat, az egekbe szöktek a rezsiárak, az emberekre terhelték a válság következményeit. A kormánypárti politikus leszögezte, hogy Magyarország jó gazdasági pályán van, és mindig azt tekintették a legfontosabbnak, hogy az emberek jövedelme még ilyen helyzetben se csökkenjen.

Fekete-Győr András és a Gyurcsány-gyámság

Fekte-Győr András volt a következő felszólaló, aki azzal kezdte, hogy

mondjuk ki: az Orbán-csomag egy történelmi mértékű megszorítócsomag.

A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/06/07/nagyon-szep-beszed-volt-tisztelt-kepviselo-csak-a-torka-veres/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Szentkirályi Alexandra: A béke az egyetlen megoldás – videó

Adrianna és Timur az orosz-ukrán háború elől menekülve anyukáikkal érkeztek Magyarországra. Nehéz – egy olyan …