2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft

Minden, amit eddig tudni lehet a magyar űrhajós programról

A Hunor nemzeti kutatóűrhajós programra jelentkezőknél elvárás a felsőfokú végzettség, a műszaki, természettudományos szakmai tapasztalat, a pszichés terhelhetőség, a felsőfokú angoltudás, valamint a határozott, kiegyensúlyozott személyiség és legfeljebb 40 betöltött életév.

A kiválasztási folyamat az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködve, az ESA űrhajós politikájával (Astronaut Policy) összhangban zajlik majd. A jelentkezőkre fizikai, pszichológiai vizsgálatok és szakmai felmérések várnak. A feltételeknél a nemzetközi szabványok mellett figyelembe vették azt is, hogy minél szélesebb kör tudjon jelentkezni és kipróbálni magát.

Ezt követően a kijelölt űrhajósnak és egy további kiválasztott tartalékosnak részt kell vennie Houstonban az Axiom Space Inc. által szervezett körülbelül hat hónapos alapkiképzésen, melynek keretében szimulált körülmények között (parabolarepülés, többórás víz alatti kiképzés) készítik fel az űrrepülésre és a Nemzetközi Űrállomáson való tartózkodásra – olvasható a Hunor hivatalos oldalán, ahol 2022. január 31-ig lehet jelentkezni, és a részletes követelmények is megtalálhatók. A kijelölt űrhajós ezenfelül részt vesz a küldetés szempontjából elengedhetetlen speciális képzéseken is, szintén az Axiom és a NASA kiképző központjaiban.

Mikor lesz a repülés?

A repülés tervezett időpontja 2024 első felében lesz, de az űrtevékenységben rajtunk kívül álló okok miatt gyakori az indítások csúszása

Hirdetés

– mondta az Index kérdésére Ferencz Orsolya.

A misszió minimum 30 napig tart, a programtól függően 30–60 napig lesz odafent a magyar űrhajós.

Olyan területeket szeretnénk bevonni a programba, amelyeken Magyarország hagyományosan erős tudásbázissal […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/11/03/minden-amit-eddig-tudni-lehet-a-magyar-urhajos-programrol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Negyven hektár tarló égett le Berettyóújfalunál

Bányay Judit elmondta: előbb húsz hektáron égett az altalaj, de a szeles időben gyorsan terjedt …