2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft

Levélszavazás: határon túli magyaroknak lehet, külföldön dolgozóknak nem – de miért?

A közelgő országgyűlési választások miatt ismét fellángoltak a levélszavazással kapcsolatos viták. Két markáns és egymással kibékíthetetlen vélemény ütközik egymással:

  1. A levélszavazás szabályai úgy jók, ahogy vannak.
  2. A levélszavazás szabályai diszkriminatívak, mert szükségtelenül különbséget tesznek a külföldön élő (tartózkodó) magyar választópolgárok között.

Kétféle választójogú állampolgár létezik

Amikor a levélszavazás szabályai az Alkotmánybíróság elé kerültek, a testület abból indult ki, hogy kétféle választójogú magyar állampolgár létezik: akinek van lakóhelye Magyarországon, és akinek nincs, és alkotmányjogi szempontból nem számít, hogy a választópolgárnak melyik országban van a munkahelye. Az Alaptörvény szerint tudniillik a választójog teljessége a lakóhelyhez köthető:

csak a magyarországi lakóhelyű választópolgároknak tesz lehetővé egyéni választókerületi és listás szavazatot is, míg a magyarországi lakóhely nélküliek kizárólag listára szavazhatnak.

Hirdetés

Vagyis a magyarországi lakóhellyel rendelkezők és nem rendelkezők közötti megkülönböztetésnek objektív, az Alaptörvényben rögzített szemponton nyugvó tárgyilagos mérlegelés szerinti észszerű indoka van.

Az alkotmánybírák – öt különvéleménnyel – úgy foglaltak állást a 3086/2016. (IV. 26.) AB-határozatban, hogy az állandó lakóhellyel rendelkező választópolgárok kapcsolata az állammal közvetlenebb és intenzívebb, mint a magyarországi állandó lakóhellyel nem rendelkezőké. Azzal is érveltek, hogy a Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező választópolgároktól elvárható, hogy szavazataikat – akár a külképviseleteken – személyesen adják le, figyelembe véve azt is, hogy szavazati joguk teljes. A határozatot megszavazó alkotmánybírák is elismerték ugyanakkor, hogy a választójogi szabályozás többletterhet okozhat a Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodóknak. És azt is megjegyezték: 

noha az Alaptörvényből nem vezethető le, hogy a jogalkotónak biztosítania kell a magyarországi állandó lakóhellyel rendelkezőknek is a levélszavazás lehetőségét, ennek esetleges megteremtése a törvényalkotó saját döntési körébe tartozik.

Azaz az alkotmánybírák szerint egy egységes levélszavazási szabályozás sem lenne feltétlenül ellentétes az Alaptörvénnyel.

Külföldön élő magyarok levele

A külföldön élő magyarok egy csoportja nemrégiben levélben fordult – a választójogi törvény módosítását kérve – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez és Varga Judit igazságügyi miniszterhez. Mint írták, véleményük szerint az a helyes út, hogy a külföldön tartózkodó állampolgárok szavazhassanak levélben, akár rendelkeznek magyarországi lakcímmel, akár nem. Ezért is üdvözölik a határon túli magyarok levélben történő szavazását, és szeretnék, ha ezzel a magyarországi lakcímmel rendelkező külföldön tartózkodók is élhetnének.

Szerintük jelenleg levélben szavazásra csak abban az esetben van lehetőség, ha a választópolgár „leadja” a magyarországi lakcímét, ami által viszont elveszti az egyik szavazatát a kettőből. Úgy látják, hogy ez a szabály szükségtelenül különbözteti meg az állampolgárok különböző csoportjait egymástól – kutatásuk alapján az Európai Unióban egyedülálló módon.

A külföldön élő magyarok pártfüggetlen diaszpóraszervezete, a Freie Ungarische Botschaft szerint a nehézségek a személyes szavazás miatt szükséges utazásokhoz kapcsolódnak. Például a földrésznyi méretű Ausztráliában vagy Kanadában a legutóbbi választáson csak három, illetve két helyen volt lehetőség szavazni, így adott esetben

több ezer kilométert is meg kellett tenniük a választópolgároknak, hogy személyesen szavazhassanak, és ezt követően hazatérjenek.

Egy aktivistájuk Marokkóban csaknem hétszáz kilométeres utat tett meg 14 órás utazással, hogy szavazhasson. De a Dániában élő önkéntesüknek is egész napos program volt eljutni az ország egyetlen szavazókörébe, Koppenhágába, majd onnan hazatérni.

A 2014-es országgyűlési választás a londoni külképviseleten

A 2014-es országgyűlési választás a londoni külképviseleten

Fotó: Ránki Dániel / Index

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/10/30/levelszavazas-magyar-modra/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Negyven hektár tarló égett le Berettyóújfalunál

Bányay Judit elmondta: előbb húsz hektáron égett az altalaj, de a szeles időben gyorsan terjedt …