2022. augusztus 8., hétfőMa László napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 386,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2022.08.08. László Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 386,00 Ft | CHF: 404,00 Ft

IDEA: A rezsiemelés és a kata kivezetése eddig nem rengette meg a Fidesz táborát

A közvélemény-kutató intézet választások utáni első, májusi mérésében a kormányzópárt támogatottsága 43 százalék volt.

„2022. júliusra azonban a politikai helyzet alapvetően változott meg. Nem drámai módon, de a teljes népesség vonatkozásában hibahatáron túl csökkent ugyanis a kormányzópárt támogatottsága. Jelenleg 37 százalék, ami az előző méréshez képest 6 százalékpontos csökkenés. Fontos azonban helyén kezelni ezt az adatot” – olvasható az intézet szombati közleményében.

A Fidesz-szavazótábor nem omlott össze a kormány által meghozott megszorító közpolitikai intézkedések hatására, hanem egy normális, megszokott választásszociológiai folyamat kezdődött el

– írta az IDEA.

Hirdetés

Az intézet azt is megállapította, hogy az úgynevezett peremszavazók, akik elsősorban az anyagi ösztönzők (így a 13. havi nyugdíj, az adó-visszatérítés, a 25 éven aluliak szja-mentessége) vagy drámai politikai hatások (pl. orosz–ukrán háború kitörése) következtében csatlakoznak egy adott párthoz, vagyis nem rendelkeznek erős pártkötődéssel, elkezdtek lecsatlakozni.

„Ez történt most is, hiszen a pártpreferenciájukban bizonytalanok, a pártpreferenciájukat titkolók, valamint a passzívak tábora épp 6 százalékponttal emelkedett. Ez a folyamat tehát nem szokatlan, más ciklusokban is előfordult már az elmúlt évtizedekben. Sőt látni kell, hogy a teljes népességen belül mért IDEA Intézet-adatok még mindig, igaz, csak egy hajszállal, de magasabbak, mint a 2022. április 3-i választáson elért Fidesz-eredmény” – közölte a közvélemény-kutató intézet.

Az IDEA szerint további két ok miatt is helyi értékén kell kezelni ezt a preferenciamozgást:

  • egyrészt egy mérés eredményéből még nem lehet tendenciára következtetni,
  • másrészt a biztos szavazó pártot választók körében a Fidesz csökkenése hibahatáron belüli (-3 százalék). Vagyis a Fidesz elszánt, legalább közepesen kötődő szavazói körében a rezsiemelésnek és a kata kivezetésének egyelőre nincs érdemi hatása. Az intézet szerint ezek az adatok azt támasztják alá, hogy a peremszavazók körében csökkent a Fidesz támogatottsága, ez viszont kalkulálható és a ciklus elején különösebb kockázat nélküli változás.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/07/31/idea-csak-egy-hajszallal-de-erosodott-a-fidesz-a-valasztas-ota/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Welt: Németországban milliók nem tudják majd kifizetni a fűtési költségeket

Lukas Siebenkotten hozzátette, különösen érintettek azok, akik az állami támogatás felett fogyasztanak.Ennek tompítása érdekében a …