2020. március 31., keddMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2020.03.31. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Hosszú sorok, segítőkész dolgozók, és a végén a bizonytalanság

Hosszú sorok, segítőkész dolgozók, és a végén a bizonytalanság

Pénteken reggel megrendelte a háziorvos a mentőt, ami még aznap ki is érkezett. A védőruhába öltözött mentős annyit mondott, hogy nem vizsgál meg, megyünk egyből a kórházba. Egyedül voltam itthon, két pici gyermekkel, nem mentem be a mentővel több okból kifolyólag. Egyrészt arról tájékoztattak, hogy a helyszínen leveszik a mintát, másrészt azt mondták, hogy nem választanak el a gyermekeimtől, harmadrészt a kórházban, a tömeges várakozók között biztosan elkapom a koronavírust. Megkérdeztem, hogy miért nem végzi el a tesztet az otthonomban, amelyre az volt a válasz, hogy nincs tesztje, őt csak küldözgetik jobbra-balra. Rákérdeztem konkrétan: van-e olyan mentőautó, amely le tudja venni a tesztet? Erre az volt a válasz, hogy lassan mentőautó sincs, nemhogy tesztvételi lehetőség!

– ezt írta egy olvasónk, aki tíz napja produkál tüneteket (torokfájást, hidegrázást, köhögést, légszomjat, hasmenést, előbb hőemelkedést, aztán magas lázat is). Ő azért hívta fel a koronavírus zöldszámot, mert a tévében hallotta Müller Cecília országos tisztifőorvost erről beszélni, hogy van lehetőség az otthoni mintavétellel elvégzett tesztre.

A fent idézett kisgyermekes anya végül arra jutott, hogy talán már nem is a tesztelés a legfontosabb, hanem az, hogy az emberek távol tartsák egymástól saját magukat. (Hozzátesszük, mindkettő nagyon fontos, és senkit ne tartson vissza némi kényelmetlenség a teszteléstől.)

Az Index egyik olvasója korábban már beszámolt saját koronavírus-tesztjéről és ebből kiderült: az ő esetében a háziorvosnak fogalma sem volt a pontos eljárásrendről, a mentőautón és az adatfelvételhez használt tollon is fertőzésgyanús emberekkel kellett osztoznia, a hazajutását pedig már saját magának kellett megoldania taxi és tömegközlekedés használata nélkül.

Ezután a beszámoló után a tesztelés menetéről és a felvetésekről megkérdeztük a járványügyi védekezéssel foglalkozó operatív törzset, de a kérdéseinkre nem kaptunk választ. Több tucat olvasó jelentkezett viszont nálunk, hogy ők is elmeséljék, hogyan tesztelték, vagy nem tesztelték őket, miután felmerült esetükben a koronavírus gyanúja. Bár ezek a beszámolók sokban különböztek, néhány közös elem szinte mindegyikben megjelent.

Ezek alapján megpróbáltuk összeszedni, mire számíthat az, akinek tesztre lenne szüksége.

A fertőzésgyanús esetekben, úgy tűnik, általában sok-sok telefonálgatással kezdenek az emberek (koronavírusos zöld szám, háziorvos, orvosi ügyelet, mentőszolgálat, megyei népegészségügyi főosztályok is szerepeltek olvasóink híváslistáiban) és csak több oda-vissza kör jutnak el addig, hogy megszületik a döntés, szükségük van-e egyáltalán a tesztre. Ennek az az oka, hogy nemcsak a betegek, de időnként a háziorvosok, ügyeletek – akik telefonos kikérdezés után beutalhatják a tesztre az érintetteket – sem ismerik pontosan az aktuális eljárásrendet, azaz nem tudják, mi a következő teendő.

Bár elvileg lehetséges lenne, hogy a mintavétel otthon történjen, az Index olvasóinak minden gyanús esetben be kellett menniük a legközelebbi illetékes kórház infektológiai osztályára.

Ez összefügghet azzal, hogy a Hvg.hu információi szerint csak múlt héten szombaton – vagyis négy nappal az eljárásrend életbe lépése után – kapták meg az Országos Mentőszolgálat kirendeltségei és dolgozói azt a hivatalos tájékoztatást, amelyben a múlt hét keddtől érvényes koronavírus-kezelési protokoll rájuk vonatkozó részleteit ismerteti a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

<img id="kep_szerkfoto_image_32217917" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/03/26/koronavirus_teszt_tapasztalatok_hogy_tortenik_2/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Szerdától a szombati menetrend szerint jár a BKV a hétköznapokon

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Budapesten …