2022. augusztus 8., hétfőMa László napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 386,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2022.08.08. László Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 386,00 Ft | CHF: 404,00 Ft

Hatalmas antiszemita botrány Németországban: újabb zsidógyűlölő művet állítottak ki a német állam pénzén

Egy látogató fedezte fel a héten, hogy az algériai nők harcát bemutató kiállításon szerepel egy 1988-ból, Algériából származó brosúra, amelynek lapjai antiszemita sztereotípiákat tartalmaznak, és kétségbe vonják Izrael állam létezésének jogát.

Zsidó intézmények és szervezetek élesen elítélték az újabb antiszemita karikatúrákat, legkülönbözőbb pártállású politikusok pedig követelik, hogy vizsgálják át a hatalmas képzőművészeti seregszemle teljes kiállítási anyagát. Frank Müller-Rosentritt, a liberális FDP szakpolitikus szerint meg kell vonni minden szövetségi szintű pénzügyi támogatást a rendezvénytől, amíg ez nem történik meg. A szervezők ettől elzárkóznak.

A rangos művészeti seregszemlén már néhány nappal a megnyitó után a szervezők letakartak, majd később eltávolítottak egy műalkotást, amely antiszemita részletével felháborodást váltott ki. A Taring Padi indonéz művészkollektíva által készített alkotás letakarásáról a művészcsoport, a menedzsment és a művészeti vezetés közösen döntött, miután többen követelték a nagyméretű transzparens eltávolítását. A képen többek között egy disznóarcú katona is látható, aki Dávid-csillaggal díszített sálat és egy sisakot visel, amelyen az izraeli titkosszolgálat, a Moszad neve szerepel.

A szervezőket már a kiállítás előkészületei alatt is antiszemitizmus vádjával illették, mivel olyan művészeket is meghívtak, akik támogatják Izrael kulturális bojkottját a palesztinokkal szembeni bánásmód miatt.

Hirdetés

A bírálatok miatt Sabine Schormann főigazgató július 16-án kénytelen volt távozni posztjáról.

A Documenta a velencei biennálé mellett a világ egyik legfontosabb kortárs művészeti kiállításának számít. A Kasselben ötévente megrendezett tárlat idén 15. alkalommal nyílt meg, és szeptember 25-ig látogatható.

Forrás:
https://www.origo.hu/itthon/20220728-antiszemita-botrany-nemetorszagban.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Welt: Németországban milliók nem tudják majd kifizetni a fűtési költségeket

Lukas Siebenkotten hozzátette, különösen érintettek azok, akik az állami támogatás felett fogyasztanak.Ennek tompítása érdekében a …