2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft

Gyásznaptól a nemzeti összetartozás napjáig

Az esemény bekövetkezte óta eltelt több mint 100 esztendőben az évfordulóhoz való hivatalos magyar állami viszonyulás is sokat változott. Volt időszak, a két világháború közötti, amikor az igazságtalan döntés elleni tiltakozás az államrezon központi eleme volt és a politikai cselekvés egészét a revízióra való törekvés hatotta át, és volt a teljes negligálás időszaka, ami a szocializmus éveit jellemezte.Az első húsz évben még nagyon eleven volt a seb és közvetlenek voltak a tapasztalatok ahhoz, hogy a reális értékelés és ebből levezethető nemzeti jövőkép elvárható lett volna, míg 1945 után mindent áthatott „a múltat végképp eltörölni” akaró ideológia és az internacionalizmus, amibe nem fért bele a múlt veszteségeire való nyílt emlékezés.

Időközben Magyarországon felnőtt egy-két olyan generáció, amely legfeljebb a szülők, nagyszülők elmesélése alapján kaphatott tisztább képet a történtekről, és akiknek már nem volt személyes tapasztalata, kapcsolata az elcsatolt területekkel és az ott élő magyarokkal. Ők voltak azok, akik a 90-es évek elején ténylegesen és őszintén csodálkoztak rá arra, hogy egy Nagyváradról, Dunaszerdahelyről vagy Beregszászról jött ember milyen szépen beszél magyarul. Külhonban sem múltak el nyomtalanul az évek, az ottani magyarok anyaországhoz kötődő kapcsolatai is sokat lazultak, az újabb generációknál pedig egyre kevésbé alakultak ki. Együtt tették meg hatásukat a honos államok irányából érkező asszimilációs erőfeszítések, valamint a szocialista Magyarország irányából érkező közömbösség, és annak folyamatos éreztetése, hogy akkor jártok el helyesen, ha nem magyarkodtok és a nyugalom érdekében jobban teszitek, ha minél előbb feloldódtok a többségi nemzetben. Ez utóbbi érvrendszer azok számára is ismerősen csenghet, akik napjainkban a hazai globalista politikai oldal határon túli magyarokkal kapcsolatos megnyilvánulásait figyelik és értelmezni próbálják. Ők a helyzetet továbbra is úgy látják, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek léte továbbra is veszélyt jelent a kialakult status quóra, és jobb lenne, ha ez a veszélyforrás mielőbb megszűnne. Sajnálatos módon általában a nemzetközi szervezetek, beleértve az Európai Uniót is, sokkal inkább ezt a nézetet vallják, és általában nem is tesznek sokat az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetének javítása érdekében.

Ugyanakkor az elmúlt tizenkét esztendő talán legfontosabb nemzetpolitikai eredménye éppen az, hogy sikerült elhitetni és elfogadtatni, hogy nekünk, magyaroknak nem eleve elrendeltetett sorsunk a múlt igazságtalan döntései kapcsán érzett permanens szomorúság és az abból fakadó rosszkedv. A bennünket ért sérelmekkel tisztában kell lenni, azonban búslakodásból nem lehet jövőt építeni. A hátrányból is lehet előnyt kovácsolni, még ha nehezebb is, és olyan jövőt építeni, amelyben megvan a helye minden magyarnak. Hinnünk kell abban, hogy az elkövetkező száz esztendőt egységes nemzetként is megnyerhetjük, és azt is látnunk kell, hogy ez nem csupán üres beszéd, hanem erre a pozitív hozzáállásra az elmúlt években elért eredmények igenis feljogosítanak bennünket. Most annak van itt az ideje, hogy az elért eredményeket a kedvezőtlennek mutatkozó geopolitikai és világpolitikai helyzet közepette is megvédjük, és ahol lehet, azokat tovább is fejlesszük. Szomszédainkat pedig arról biztosítjuk, hogy a magyar nemzet boldogulása nem az ő ellenükben, az ő kárukra valósul meg, hanem lehet olyan Közép-Európát építeni, ami mindannyiunk közös érdekét szolgálja. Ennek a gondolatnak és törekvésnek a szimbóluma az a folyamat, ahogyan sikerült a nemzeti gyásznapot a nemzeti összetartozás napjává változtatni.

 

Hirdetés

Szerző: Szakáli István Loránd, Századvég Alapítvány, vezető elemző

Forrás:
https://www.origo.hu/itthon/20220604-nemzeti-osszetartozas-napja.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Kocsis Máté: A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje a békét és biztonságot képviseli Mezőtúron

Kocsis Máté a helyi közösségi házban rendezett lakossági fórum előtt újságíróknak arról beszélt: Szűcs Dániel …