2020. március 29., vasárnapMa Auguszta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.03.29. Auguszta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Gulyás: Júniusra tetőzhet a járvány, már most 30-40 ezren váltak munkanélkülivé

Gulyás: Júniusra tetőzhet a járvány, már most 30-40 ezren váltak munkanélkülivé

Miután az országgyűlés hétfőn nem adta meg a 4/5-ös támogatást arra, hogy a kormány által a veszélyhelyzetben elrendelt intézkedések 15 nap után is hatályban maradjanak, a kormánynak megoldást kellett keresni a helyzetre, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online Kormányinfón, amelyet Szentkirályi Alexandrával együtt tartott.

Először azt kellett tisztázni, lehetőség van-e arra, hogy újabb 15 nappal hosszabbítsák meg ezeket az intézkedéseket, mondta Gulyás. A veszélyhelyzet jogi szabályozása világos: azt a kormány rendeli el és a végét is a kormány hirdeti ki. A veszélyhelyzetben hozott intézkedések hatálya viszont csak 15 napig érvényes. Ennek lejárta után az országgyűlésnek kell meghosszabbítania ezeket az intézkedéseket.

A kormány elfogadta az igazságügyi minisztérium véleményét, hogy az országgyűlés hatáskörét kiüresítené, ha a kormány újra és újra 15 nappal hosszabbítaná meg ezeket a döntéseket. Az valóban alkotmányosan kifogásolható helyzet lenne, ha a kormány újra és újra kiadná ugyanazokat a rendeleteket – jelentette be Gulyás. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ezért felül kellett vizsgálniuk, mit és hogyan lehet meghosszabbítani a már kiadott veszélyhelyzeti rendeletekből. A következő döntések születtek:

  • Egyetemek zárva tartása a hallgatók előtt: március 27-én jár le az a rendelkezés, hogy hallgatók nem mehetnek be az egyetemre. A kormány azt kéri a fenntartóktól, hogy saját hatáskörben hosszabbítsák meg a szünetet a hétfői és a keddi napon.
  • Bölcsődék, óvodák: A polgármestereket jelölték ki arra, hogy az óvodai és bölcsődei szünetet elrendeljék, de ez a joguk március 30-án megszűnik. A kormány azt kéri, hogy itt is a fenntartók, önkormányzatok, egyházak, alapítványok döntsenek a szünet fenntartásáról. 
  • Beutazási tilalom, határzár: A belügyminiszter saját hatáskörben rendeli el egy utasítással a schengeni belső határ ellenőrzését.  
  • Rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon: Ez is március 30-án jár le. Az ítélkezési szünet meghosszabbításáról az igazságügyi miniszter fog egyeztetni az Országos Bírósági Hivatal elnökével. 

Gulyás Gergely azután a következőkről beszélt, illetve a sajtó beküldött kérdéseire válaszolt: 

  • Uniós egyeztetés: Az uniós állam- és kormányfők értekezletét is online formában tartják meg. Itt  a magyar kormány egyetlen indítvánnyal él: a védőeszközöket vámmentesen lehessen behozni az Európai Unió területére.
  • Mátrai Erőmű: A magyar állam 17 milliárd 744 millió forintért megvette a Mátrai Erőművet.  
  • A védekezés költségei: A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a költségvetésben minden szükséges forrás rendelkezésre áll a védekezéshez, de annak bizonyosan százmilliárdos költsége lesz az ország számára.
  • Lélegeztetőgépek: A kormány időben lépett, ennek is köszönhető, hogy több nyugat-európai országokhoz képest nálunk alacsony a fertőzöttek száma, de ez emelkedni fog, mondta Gulyás. A fertőzöttek 80-90 százaléka tünetmentes hordozó, nagyon ritka, hogy a koronavírus az elsődleges halálok. A halált a legtöbb esetben valamilyen másik súlyos betegség okozza. 2500 lélegeztetőgép van, és újabbakat is beszereznek. 
  • Polgármesterek, kijárási tilalom: A kormányhivatalok több esetben adtak jogi útmutatót a polgármestereknek arról, hogy milyen intézkedéseket tehetnek meg a veszélyhelyzet különleges jogrendje idején. Az önkormányzatoknak nincs lehetősége kijárási tilalmat elrendelni, erre csak a kormány jogosult, mondta kérdésre Gulyás. A kormányhivatal felülvizsgálja majd Sződliget és Polgár polgármestereinek saját rendeleteit a részleges kijárási tilalomról.
2020-03-26 10 32 15-Facebook.png

Fotó: Magyarország Kormánya / Facebook
  • Nem lesz online parlament: Az ellenzék szerint ha meg tudnák oldani az online […]


A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/03/26/kormanyinfo_operativ_torzs_koronavirus_jarvany_vedekezes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Otthon dolgozom, tehát iszom?

Otthon dolgozom, tehát iszom?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Az …