2022. július 3., vasárnapMa Kornél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.03. Kornél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft

Friderikusz Sándor a MÚOSZ szerint etikai vétséget követett el

A Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) állásfoglalást adott ki, amely szerint a szervezet Etikai Bizottsága arra az eredményre jutott, hogy 

Friderikusz Sándor televíziós újságíró egy tavaly elhunyt televíziós rendező, Csenterics Ágnes nevében küldhetett választ az egyik bulvárlapnak, azaz a nyilatkozatot a „sajtósként foglalkoztatott” nevében maga Friderikusz Sándor adhatta.

Friderikusz Sándor egy YouTube-on és Facebookon közzétett videóban válaszul kijelentette, hogy lényegtelen, hogy ki a sajtós, továbbá nem cáfolta vagy erősítette meg, hogy ki a válasz küldője. Az esetről szóló bejegyzéseket ellene folytatott bosszúhadjáratnak minősítette.

Az Újságíró Etikai Kódex hangsúlyozza, hogy egy adott anyag szerzője vagy szerkesztője valótlanságot nem állíthat. Ugyanakkor az Etikai Bizottság felhívja a figyelmet arra, hogy elhunyt személyiségek nevével való visszaélés nemcsak etikai szempontok szerint súlyosan aggályos, de a hozzátartozók érzékenységét is joggal sérti, mindezeken túlmenően kegyeleti jogot is sérthetnek.

Hirdetés

Az állásfoglalás semmilyen szankcióval nem jár, és nem is járhatna, mert Friderikusz nem tagja a MÚOSZ-nak.

A szervezet azzal indokolja, hogy mégis foglalkoznak az üggyel, hogy 

az újságíró szövetség Alapszabályában is megerősített Etikai Kódex az irányadó az etikai vétségek vizsgálatában, de kitérhet bizonyos esetekben általános magatartási szabályok megszegésére, annak vizsgálatára is, még akkor is, ha az újságíró nem tagja a Szövetségnek.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/11/03/friderikusz-sandor-muosz-etikai-bizottsag-allasfoglalas-podcast-csenterics-agnes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ejtőernyős ugrással emlékeztek a nemrég tragikusan meghalt világbajnok ejtőernyősre – videó

Ahogy az Origo is beszámolt róla, 2022. április 26-án Gál Szabolcs főtörzsőrmester balesetet szenvedett egy …