2019. december 14., szombatMa Szilárda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
2019.12.14. Szilárda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Elítélték? Eltiltották? Polgármester még lehet!

Hirdetés

Elítélték? Eltiltották? Polgármester még lehet!

Az önkormányzati választásokon feltűnő néhány jelölt előéletét nézve érdemes feltenni a klasszikus kérdéseket: venne-e ettől az embertől használt autót, rábízná-e a vállalkozását, gazdaságát, adna-e neki kölcsön nagyobb összeget vagy felvenné-e alkalmazottnak? Akárhogy is van, a választás bizalmi kérdés, és október 13. közeledtével egyre több olyan polgármester- és képviselőjelölt tűnik fel, akik korábban szembekerültek a törvénnyel, zavaros cégügyeik voltak, vagy – mint legutóbb a fideszes támogatással induló Klausmann Viktorról kiderült – eltiltották őket a cégvezetéstől. 

Ehhez a munkához nem kell erkölcsi bizonyítvány

Bármilyen furcsa, a választások előtt a jelölteknek nem kell benyújtaniuk erkölcsi bizonyítványt. Akár polgármesterek is lehetnek enélkül, miközben a legtöbb állásnál megkövetelik ezt a dokumentumot. A büntetett előélet, a folyamatban lévő büntetőeljárás vagy egy előzetes letartóztatás nem lehet akadálya a jelöltségnek.

Persze amíg valakinek a bűnössége nem igazolódik be, ártatlannak tekinthető, ez tiszta sor. Aki már letöltötte börtönbüntetését és nem követ el újabb bűncselekményt, azt a magyar jog egy bizonyos idő után mentesíti a hátrányos jogkövetkezmények alól, azaz a törvény előtt tisztának tekinthető. Jogilag tehát semmit nem lehet a megtévedt bárány szemére vetni, más kérdés, hogy egy politikai választás esetén a társadalom mindezt hogy ítéli meg, és milyen bizalommal van az illető iránt. 

Gyenes Leventét elítélték, aztán újraválasztották  

Számos kérdést vethet fel, hogy egy komoly felelősséggel járó, közfeladatot ellátó tisztség betöltése hogyan lehetséges erkölcsi bizonyítvány, feddhetetlen előélet, vagy bármely iskolai végzettség nélkül. Ezt az ellentmondást 2016-ban próbálták meg tisztázni, amikor Gyenes Leventét, Gyömrő polgármesterét a Szegedi Ítélőtábla jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte folytatólagosan elkövetett adócsalásért és magánokirat-hamisításért, de a közügyek gyakorlásától nem tiltották el. A polgármester lemondott tisztségéről, viszont az időközi önkormányzati választáson újra indult, ahol megint megválasztották

Hirdetés

Gyenes Levente, Gyömrő korábbi polgármestere és jelenlegi polgármester jelölt

Gyenes Levente, Gyömrő korábbi polgármestere és jelenlegi polgármester jelölt

Fotó: Vasvári Tamás / Index

Akkor Trócsányi László igazságügyi miniszter fogadkozott, hogy a jövőben erkölcsi bizonyítvány nélkül senki ne lehessen polgármester, de az erről szóló előterjesztést azóta sem nyújtották be. Ez részben magyarázható az ügy bonyolultságával is. Amennyiben ugyanis az önkormányzati tisztségeket az erkölcsi bizonyítvány bemutatásához kötnék, erősen aggályos lehet, ha ezt a feltételt nem terjesztenék ki a parlamenti képviselőkre is. Ehhez azonban az önkormányzati és az országgyűlési törvény összehangolt módosítására lenne szükség.

Érdekes a Gyenes-ügy utóélete is. A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Gyenes újraválasztása után mondta ki méltatlanságát az önkormányzati tisztségre. Az újraválasztott polgármester azonban azzal érvelt, hogy a méltatlanság az előző ciklusára vonatkozott, ami lemondásával megszűnt, így nem volt hajlandó ismételten lemondani. Gyenes idén ősszel ismét polgármesterjelöltként indul az önkormányzati választáson . 

Berki Krisztián és hamis számlák

A valamilyen titokzatos oknál fogva a főpolgármesterségért folyó versenybe is benevező médiaszemélyiség is vádlottja annak az ügynek, amelyben a kormány korábban kedvenc PR-vállalkozója, Kuna Tibor ellen indult eljárás. A vád szerint Kuna cégei 245 millió forintnyi hamis számlát fogadtak be, amivel 52 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek. A több mint hatvan vádlottas perben Berki Krisztián idén májusban ismerte be a Fővárosi Törvényszéken, hogy többször is hamis számlákat vásárolt egy számlagyárként működő bűnszervezettől. A vád szerint Berki a hamis számlákkal 7,6 millió forintos kárt okozott a költségvetésben. Rá egy év felfüggesztett szabadságvesztést kért az ügyészség. Az ügyben ítélet még nem született, további tárgyalások várhatóak. 

Hunvald Györgyöt hűtlen kezeléssel vádolják

Hunvald 2002 és 2010 között volt Erzsébetváros polgármestere. Ebben az időszakban gyanús ingatlanpanamákba keveredett, amikben ugyan nem találták bűnösnek, mégis két jogerős ítélet született ellene. Először hivatali visszaélés miatt ítélték egy év börtönre, majd hűtlen kezelés és hivatali visszaélés vádjával két és fél évre. Hunvald 2014 júliusában szabadult, majd egy erkölcsi bizonyítványt is kiperelt magának. Az utóbbi ítéletet a Kúria 2016-ban megsemmisítette, a két ügyet összevonta és perújítást rendelt el. Idén júniusban a Pesti Központi Kerületi Bíróságon zajló perben az ügyész letöltendő szabadságvesztést kért hűtlen kezelés miatt Hunvaldra, aki a vád szerint színlelt szerződéseket kötött ismerőseivel, ami után nem történt teljesítés, és ezzel 45 millió forint kárt okoztak Erzsébetvárosnak. A korábbi MSZP-s polgármester idén a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület támogatásával indul polgármesterjelöltként Erzsébetvárosban

Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő erzsébetvárosi polgármester a Kúria tárgyalótermében korrupciós ügyek vádjával indult ügyében tartott tárgyalásán 2014. június 17-én.

Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő erzsébetvárosi polgármester a Kúria tárgyalótermében korrupciós ügyek vádjával indult ügyében tartott […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2019/09/17/onkormanyzati_torveny_erkolcsi_bizonyitvany_polgarmester_buntetett_eloelet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fidesz: Lackner Csaba távozzon a közéletből!

A Fidesz közleményt adott ki arról, hogy a baloldal hiába próbálja menteni a botránya miatt …