2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft

Az Európai Ügyészség vezetője váratlanul megdicsérte Magyarországot

Az igazságügyi biztos csatlakozásra szólít

„Az Európai Bizottság azon dolgozik, hogy meggyőzze az eddig kívül maradó tagországokat, hogy csatlakozzanak az Európai Ügyészséghez az uniós költségvetés védelme érdekében” – hangsúlyozta Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Luxembourgban, az európai uniós tagországok igazságügyi minisztereinek tanácskozása előtt. Az MTI beszámolója szerint Reynerds június 9-én, a tanácsülésre érkezve „nagyon hatékonynak” nevezte az Európai Ügyészség első éves munkáját, mivel – mint mondta – a hivatal nagy számban indított eljárást a legkülönbözőbb, az uniós költségvetést veszélyeztető ügyekben.

Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa szerint az indított eljárások némelyike már az utolsó szakaszban jár, ami az ügyészség munkájának értékelése mellett lehetővé teszi az uniós költségvetésbe visszaáramló összegek számbavételét is. Hozzátette:

a bizottság figyeli a szabályozási feltételek megfelelő tagállami teljesítését, emellett megállapodásra törekszik azokkal a tagállamokkal is, amelyek nem részes felei az Európai Ügyészségnek.

Hirdetés

Mint ismeretes, az uniós költségvetés védelme érdekében 2021. június 1-jén létrehozott Európai Ügyészséghez eddig 22 uniós tagállam csatlakozott, viszont öt tagország, köztük Magyarország nem csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az európai főügyész a tagállamokat bírálja

Az Európai Ügyészség vezetője, Laura Codruta Kövesi a szervezet egyéves fennállása alkalmából adott interjújában hangsúlyozta:

az Európai Unió tagállamainak hatóságai nem mutatnak kellő hajlandóságot arra, hogy visszaszerezzék a csalások miatt évente több tízmilliárdos nagyságrendben eltűnt pénzt.

Az Európai Ügyészség főügyésze, aki korábban a román korrupcióellenes ügyészséget irányította, elmondta: az uniós adóhatóságok évente mintegy 130 milliárd eurónyi adót nem szednek be, amelyből 30-60 milliárd euró csalás miatt vész el, vagy „egyszerűen ellopják” az ország kasszájából.

Kövesi szerint az uniós intézmény megalakulásakor és később is többször előfordult, hogy a kormányok nem vették komolyan az ügyészségi munkát, akár tagjai voltak a szervezetnek, akár nem. Példaként Szlovéniát emelte ki, a szlovén kormány ugyanis sokáig nem jelölte ki nemzeti összekötő ügyészeit, azaz a tagállamokban nyomozást végző szakembereket. A főügyész szerint Lengyelország szintén többször elutasította az ügynökség együttműködésre irányuló kéréseit. Hozzátette: ezzel szemben

Magyarország, bár szintén nem volt hajlandó csatlakozni a szervezethez, eddig az ügyészség minden megkeresésére […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/06/13/magyarorszag-az-europai-ugyeszseg-minden-eddigi-megkeresesere-valaszolt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Szentkirályi Alexandra: A béke az egyetlen megoldás – videó

Adrianna és Timur az orosz-ukrán háború elől menekülve anyukáikkal érkeztek Magyarországra. Nehéz – egy olyan …