2020. június 4., csütörtökMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A svájci rendőrség is nyomoz a Magyarországon is köddé vált CryoSave után

A svájci rendőrség is nyomoz a Magyarországon is köddé vált CryoSave után

Már Svájcban is bűnügyi nyomozás folyik a CryoSave néven ismertté vált, hosszú éveken át Magyarországon is aktív őssejtbank ügyében, amelyről először az Index írta meg, hogy valami nem stimmel a cég körül. Röviden az előzményekről: a CryoSave magyarországi leányvállalata felszívódott, az ügyfelek a svájci anyacégtől vártak felvilágosítást, hiába. Sok magyar ügyfelet a svájci központhoz irányítottak, ám hiába, sem az ügyfeleknek, sem az Indexnek nem adott a kinti cég illetékese érdemi magyarázatot a történtekre. Később kiderítettük, hogy a CryoSave magyar leányvállalatából a pénzt egy az egyben kiszippantották egy svájci cégbe. Ez utóbbi cég került most a svájci rendőrség nyomozásának fókuszába.

A CryoSave a botrány kirobbanása után azt kommunikálta, hogy a mintákat Lengyelországba szállították, miután a tárolásukról megállapodtak egy másik nagy őssejtbankos társasággal. Az Index még augusztusban utánajárt, hogy rendben vannak-e Svájcban a CyroSave engedélyei. Ekkor azt láttuk, hogy az illetékes svájci egészségügyi hatóság megvonta a cégtől azt az engedélyt, ami lehetőséget adott neki arra, hogy az ügyfeleiktől (így a magyar klienseiktől) leszedett mintákat importálják, tárolják vagy éppen exportálják. Csakhogy hiába érdeklődtünk a svájci hatóságoknál, nem volt világos, hogy a CryoSave az engedélyük bevonása után vagy még azt megelőzően szállította le a mintákat Lengyelországba.

Ugyanakkor attól a cégtől, amelyik a mintákat fogadta, úgy értesültünk, hogy a minták Svájcból, Belgiumból és Németországból lettek átszállítva több ütemben, ez év márciustól kezdődően. A mintákat fogadó cég beszerezte azt a kötelező hatósági engedélyt a lengyel hatóságtól, ami biológiai minták importjához szükséges Lengyelországban.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2019/09/13/mar_a_svajci_rendorseg_is_nyomoz_a_magyarorszagon_is_felszivodott_cryosave_utan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Mirkóczki: A kilépésem markáns üzenet az egri politikának

Mirkóczki: A kilépésem markáns üzenet az egri politikának

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Miért …