2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft

A munkahelyi főnök rendelheti el a védőoltást

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy

a munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást az alkalmazottak számára, ha ezt szükségesnek látják.

Később újságírói kérdésre válaszolva elismerte, hogy a kötelező oltás általános bevezetése alkotmányos aggályokat vethet fel, de – tette hozzá – ezt legitim vitának tartja. A munkahelyek esetében a szükségszerűséget és a célhoz kötöttséget vették figyelembe az új szigorításoknál.

A miniszter ígérete szerint néhány napon belül megjelenik a Magyar Közlönyben a kormányrendelet. A tervezett szabályozásról néhány részletet is elárult:

Hirdetés

  • bármelyik munkaadó a foglalkoztatotti jogviszonyban kötelezővé teheti a védőoltás felvételét;
  • a harmadik oltás nem lesz kötelező;
  • mindenki azt a típusú oltást veheti fel, amelyiket szeretné;
  • aki orvosi igazolás alapján nem kaphat vakcinát, felmentést kap;
  • ahol a munkáltató kötelező oltást vezet be, az első oltást december 15-ig kell megkapni;
  • a védőoltást nem felvevő munkavállalókat egy évig fizetés nélküli szabadságra kell küldeni, és ha egy év múlva még aktuális, csak akkor lehet őket elbocsátani;
  • a fővállalkozó az alvállalkozója számára nem írhat elő kötelező védőoltást.

Parragh László júliusban javasolta

Ahogy arra Gulyás Gergely is utalt, a munkaadói szervezetek javaslatára döntöttek úgy, hogy a munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke már júliusban beszélt arról, hogy a munkaadóknak lehetővé kell tenni, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást a munkavállalóik számára. A kamarai vezető szerint ma is elterjedt gyakorlat, hogy a vállalatok elvárják a dolgozóiktól az oltást, a jogszabályi módosítás viszont megkönnyítené ezt a lehetőséget. Mint megjegyezte, a vállalatvezetők részéről erős igény van a szabályozásra, csak így lehet ugyanis elkerülni, hogy a gazdaságot le kelljen újra zárni.

Az elnök szerint

sok munkaadó már eddig is elvárta a munkavállalóitól a védőoltást, és abban az esetben, ha nem éltek vele, akkor a cégek ezt elbocsátással szankcionálták.

Ezeket az elbocsátásokat ugyanakkor nem lehetett az oltás elutasításával indokolni, ezért ilyenkor egyéb indokkal mondtak fel a munkavállalónak, úgyhogy – tette hozzá az MKIK elnöke – inkább egyfajta munkaadói nyomásgyakorlásról beszélünk.

Parragh László 2021. augusztus 26-án

Parragh László 2021. augusztus 26-án

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Parragh László nem tartott attól, hogy az oltás kötelezővé tétele felmondások sorát indítaná el. Elmondása szerint ez nem jelent nagy veszélyt:

egyrészt az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkavállalók az ilyen esetekben felvették az oltást, másrészt nem is tapasztalnak ilyen jellegű ellenállást a munkavállalói oldalról.

Az egészségügyben már elrendelték

A kormánytól nem állt távol a javaslat, hiszen ugyanebben az időben fogadta el a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló 449/2021. (VII. 29.) Korm. rendeletet, amely <a href="https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/c871389dea511bdb6bcb4f01d8a2014c51363aa9/megtekintes" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/10/29/a-munkahelyi-fonok-rendelheti-el-a-vedooltast/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Emberölés miatt nyomoznak az anya ellen, akinek kétéves kislánya belefulladt a Balatonban

Egy két és fél éves cseh kislány egy matracról lecsúszott a vízbe és elmerült szombat …