2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft

A koronavírustól jobban féltek a magyarok, mint a daganattól

Az elmúlt másfél év komoly kihívást jelentett az egészségügy számára. A Covid okozta plusz teher miatt a nem sürgős beavatkozásokat elhalasztották, és az egyes hullámok legkeményebb heteiben egy kis ideig a szűrések is szüneteltek.

Ezek az időszakok csak nagyon rövid ideig tartottak, nálunk, a Szent Margit Kórházban is amint lehetett, újraindították a mammográfiás szűréseket, de a tapasztalat az volt, hogy hiába volt ott a lehetőség, nem igazán mentek el az emberek a szűrésekre. A Covid-járvány ugyanakkor nem indok a szűréstől és az onkológiai kezeléstől való távolmaradásra. Kórházunkban minden lehetőség rendelkezésre állt ezekre. A jó taktika a fertőzés megelőzésére a kézmosás, a maszkviselés, a távolságtartás és az oltás

– jelentette ki az Indexnek Boér Katalin, a Szent Margit Kórház osztályvezető főorvosa.

Tóth Krisztina, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen szervezet alelnöke megerősítette, hogy valóban nagyon csekély az a réteg, aki mindenképp részt akar venni az éves onkológiai szűrésen. Mégis voltak olyanok, akik a járvány idején sem szerették volna kihagyni, és a lehetőség adott volt, hogy elmenjenek.

Hirdetés

Sokan viszont a nem mindig egyértelmű kommunikáció miatt bizonytalanok voltak, nem tudták, hogy a szűrések működnek-e, és bizony voltak olyanok is, akik félelemből nem mentek el, a vizsgálatnál ugyanis fontosabbnak tartották azt, hogy ne kapják el a Covidot.

Mint arról már korábban, kifejezetten a mellrákkal foglalkozó cikkünkben már írtunk, hazánkban 2002 óta végeznek országosan mammográfiai vizsgálatokat a 45-65 éves korcsoportban. A szűrésre csupán a nők 40 százaléka megy el, míg a skandináv országokban 70-80 százalékos a részvétel. A szűrés hatékonyságát bizonyítja a tény, miszerint ha nálunk is ilyen magas lenne a részvétel, egyharmadával csökkenne az emlőrák okozta elhalálozás. Sajnos más szűrések tekintetében sem állunk túl jól, ami nagyban hozzájárul ahhoz a szomorú tényhez, miszerint nemzetközi összehasonlításban szinte sehol nem hal meg annyi ember rákbetegségben, mint Magyarországon.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/10/31/onkologia-szures-rak-jarvany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Negyven hektár tarló égett le Berettyóújfalunál

Bányay Judit elmondta: előbb húsz hektáron égett az altalaj, de a szeles időben gyorsan terjedt …