2022. július 3., vasárnapMa Kornél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.03. Kornél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft

A hajléktalan is ember, nem egy köztisztasági probléma

Drámai hangvételű felhívást tett közzé a napokban a Város Mindenkié csoport (AVM). A hajléktalan emberek érdekvédelmi közössége jelzése szerint az elmúlt hónapokban jelentősen megszaporodott a magyar médiumokban megjelenő, a hajléktalanság kérdését nem egy esetben kegyetlen, dehumanizáló és uszító stílusban tárgyaló híradások aránya. 

Ez azért bántó és méltatlan, mert a hajléktalanságban élő emberek ugyanúgy a magyar állam polgárai, mint azok, akik rendelkeznek megfelelő lakhatással. A híresztelésekkel és sugalmazásokkal ellentétben ők is jelentős számban munkavállalók, akik a saját megélhetésükért és a magyar társadalom gyarapodásáért dolgoznak, 

mindenekelőtt pedig emberek, akiket a miniszterelnökhöz, a pápához, és mindenki máshoz hasonlóan megillet az emberhez méltó képi és szöveges ábrázolás.

Hirdetés

Az AVM úgy látja, a hajléktalan embereket egy reálpolitikai harc eszközeként kezelik bizonyos újságok és televíziók. Kicsit konkretizálva az előbbieket:

Példátlanul pusztítónak tartjuk azt a gyakorlatot, amely minden (sajtó)etikai minimumról megfeledkezve köztisztasági kérdésként kezeli, hogy emberek az utcán kényszerülnek élni.

Véleményük szerint a magyar történelem legsötétebb időszakait idézi, amikor a saját nevét sem vállaló újságíró, nyíltan uszító jelleggel térképbe rendezi azokat a helyeket, ahol hajléktalan emberek élnek vagy gyakran tartózkodnak. (A metropol.hun megjelent cikkre utal a szervezet.) Az őket kétségbeejtő fizikai állapotban ábrázoló fotók közlése azért megalázó és méltatlan,  mert nem vesz arról tudomást, hogy azok higiéniai viszonyok, amelyek a társadalom nagyobb részének adottak, az utcán élő emberek számára sok esetben nem elérhetők. Ezek az ábrázolások nem a szociális problémát közvetítik, hanem a fotókon szereplő személyeket azonosítják a hajléktalansággal. 

A hajléktalanság nem kizárólag a hajléktalan emberek, hanem a komplett társadalom közös problémája.

Erről azonban sokan nem vesznek tudomást. A szociális ellátó szakma és a közigazgatás szereplői között régről eredő vita tárgya, hogy az utcákon, köztereken élő emberek problémáját inkább szociális, szociálpolitikai, vagy hangsúlyosan rendészeti kérdésként kezeljék. 

A többségi társadalom és a hajléktalan emberek közti viszonyban […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/11/03/a-hajlektalan-is-ember-nem-egy-koztisztasagi-problema-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ejtőernyős ugrással emlékeztek a nemrég tragikusan meghalt világbajnok ejtőernyősre – videó

Ahogy az Origo is beszámolt róla, 2022. április 26-án Gál Szabolcs főtörzsőrmester balesetet szenvedett egy …