2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft

A DK-ba vezet az MSZP jövője?

Egy héttel ezelőtt közleményben jelentette be a Demokratikus Koalíció, hogy a zuglói önkormányzat két korábbi szocialista tagja, Hevér László György és Bitskey Bence kilépett a Magyar Szocialista Pártból, egyúttal pedig csatlakozott a DK-hoz.

A Demokratikus Koalíció mindkettejüket üdvözli a párt új tagjai között. A két politikus érkezésével a zuglói önkormányzatban hat fővel mostantól a DK rendelkezik a legnagyobb létszámú frakcióval, tovább segítve Budapest XIV. kerületének fejlődését

– közölte az ellenzéki párt sajtóirodája.

Nem az első alkalom, hogy szocialista politikusok az egyébként MSZP-ből kiváltak által alapított Demokratikus Koalíció ajtaján kopogtatnak.

Hirdetés

Kopogtatók a DK ajtaján

2019-ben Trippon Norbert, az MSZP korábbi újpesti alpolgármestere ült át a DK-ba, így most már alpolgármesterként utóbbi színeiben politizál. Ugyanazon év decemberében szintén átlépett a DK-ba az MSZP két újpesti önkormányzati képviselője, Farkas István és Szabó Gábor is.

2020 februárjában Szaniszló Sándor XVIII. kerületi és Kiss László III. kerületi polgármesterek döntöttek úgy, hogy a DK-hoz csatlakoznak. Úgy érezték, nem kapták meg az MSZP-től azt a támogatást, amelyet polgármesterként elvártak.

Idén szeptemberben Kazincbarcika MSZP-s alpolgármestere, Klimon István jelentette be az átlépését a DK-ba. „Itt az ideje, hogy a jövőbe tekintsek, és azt tegyem, amivel a legtöbbet tudok segíteni a városomnak” – írta közösségi oldalán.

A DK irányába való mozgás az ellenzéki előválasztás során is nyilvánvalóvá vált, amikor harminc év után kizárták az MSZP-ből Molnár Gyulát, aki közel két évig a szocialisták elnökeként is vezette a pártot. 

A „bűne” az volt, hogy az előválasztás előírásainak megfelelően megnevezte, melyik frakcióba ülne be, ha közös ellenzéki jelölt lesz, és sikerül 2022-ben választást nyernie. Molnár Gyula nem az MSZP-t, hanem a DK-t választotta befogadó frakciónak. Ebből aztán vita lett, hogy ki milyen megállapodást kötött, kivel és mikor. Ez fajult odáig, hogy Molnár Gyulát lényegében kirúgták az MSZP-ből.

Molnár Gyula az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 8-án

Molnár Gyula az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 8-án

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az előválasztáson végül alulmaradt a momentumos Tóth Endrével szemben Budapest 18-as számú választókerületében.

Júniusban Szakács László szocialista politikus éppen hazafelé tartott, amikor megdöbbenve értesült arról, hogy pártja visszavonja az előválasztáson való jelöltségét. Elmondása szerint Tóth Bertalannak, az MSZP társelnökének indoklása az volt, hogy a DK már bejelentette a támogatását, ebből pedig arra következtettek, hogy a DK frakciójába fog átülni.

Komoly feszültség alakult ki Szakács László és az MSZP között, a politikus aztán tényleg a DK színeiben állt rajthoz, és a DK-t jelölte meg választott frakcióként. Molnár Gyulával ellentétben azonban megnyerte az előválasztást Baranya megye 2-es számú választókerületében.

Természetes folyamat

Molnár Gyula és Szakács László ügyével kapcsolatban Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója a 168.hu-nak adott júliusi interjújában azt mondta: az MSZP-be folyamatosan többen lépnek be, mint ki. Szerinte azok, akik törésvonalakat hoztak létre az elmúlt években, már nincsenek az MSZP kötelékében, emiatt pedig erősödött a párton belül a kohézió.

Arról is beszélt: az MSZP és a DK között nincs háború, se harag, ugyanakkor utóbbi „nyilvánvalóan arra törekszik”, hogy ők legyenek az ellenzék vezető ereje az előválasztás után.

Arról, hogy „elfogy-e az MSZP” amiatt, hogy az utóbbi időben több politikus is átment a DK-ba, a Mandinernek azt mondta, szerinte ettől nem kell tartani.

„Más-más okok vezettek a távozásukhoz, és tegyük hozzá rögtön, hogy a szocialista pártba többen lépnek be minden hónapban, mint ahányan ki” – fogalmazott a pártigazgató.

Legutóbb Molnár Zsolt azzal magyarázta a két zuglói szocialista képviselő távozását az ATV-ben, hogy Hevér László György és Bitskey Bence is Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselő legszűkebb bizalmi köréhez tartozott, a pártváltás okait azonban nem firtatta, nem kívánt találgatni.

Tóth Csaba folyamatosan ütközőpontot jelentett az ellenzéki pártok között az előválasztás idején, egészen addig, amíg Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd–LMP miniszterelnök-jelöltje ki nem hátrált mögüle. Ezzel láncreakciót indított el, az MSZP-n kívül minden támogatója elhagyta Tóth Csabát, aki így meg sem várta az előválasztás eredményét, visszalépett a jelöltségtől, és kijelentette: „ennyi volt, elég volt”.

Budapest 8-as számú egyéni választókerületében Hadházy Ákos nyerte az előválasztást egyedüli jelöltként.

Molnár Zsolt a korábbi pártváltásokról az ATV-ben azt mondta: az MSZP-ben rengeteg irányváltás történt az elmúlt időszakban, amivel sokan nem értettek egyet. Hozzátette: ez természetes folyamat, és nincs is vele probléma.

Az Index három kérdéssel kereste meg az MSZP sajtóosztályát:

  1. Mivel magyarázza az MSZP, hogy egyes képviselői, polgármesterei a DK-t választják pártjuknak?
  2. Okoznak-e a kilépések/átlépések bizalmi válságot a párton belül vagy a párt jelenlegi vezetésével szemben?
  3. Számítanak-e további kilépésekre/átlépésekre?

Miután írásban nem válaszoltak, telefonon érdeklődtünk, de azt a választ kaptuk, hogy nem kívánnak reagálni a feltett kérdésekre.

A 24.hu utánajárása szerint a két zuglói szocialista átlépése a DK-ba az előválasztás keltette hullámok, a Tóth Csaba által dominált zuglói MSZP-n belül kialakult feszültségek következménye. Az is kiderült, hogy mindkét politikus Dobrev Klárára szavazott a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában.

Az MSZP reménysége

Nemrégiben az MSZP korábbi elnöke, Lendvai Ildikó a hvg360-nak adott interjújában arról beszélt, hogy az elmúlt években az is benne volt a pakliban, hogy szép lassan elfogynak, a parlamenti küszöb alá esnek, vagy úgy kell beolvadniuk másba, hogy nem marad meg semmi abból, amit az MSZP-ben most is fontosnak érez.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/11/02/a-dk-ba-vezet-az-mszp-jovoje-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Negyven hektár tarló égett le Berettyóújfalunál

Bányay Judit elmondta: előbb húsz hektáron égett az altalaj, de a szeles időben gyorsan terjedt …