2020. március 29., vasárnapMa Auguszta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.03.29. Auguszta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A BKV-nál még nincs koronavírus-fertőzött

A BKV-nál még nincs koronavírus-fertőzött

Van fertőzött, karanténba került vagy tesztelésen átesett dolgozója a BKV-nak?

Nincs tudomásom arról, hogy bármelyik kollégám megfertőződött volna vagy karanténban lenne. Egy kollégánk azonban, aki nemrégiben Ausztriában járt, önkéntes karanténba vonult példát mutatva felelős magatartásból. A rendkívüli járványügyi szükséghelyzet kapcsán szigorú szabályzattal rendelkezünk, így minden munkatársamat tájékoztatási kötelezettség terheli. Tehát, ha egy BKV-s munkavállaló vagy vele egy háztartásban élő személy saját döntéséből külföldön volt, vagy ha bármelyikük fertőzött személlyel érintkezhetett, illetve ha a vele egy háztartásban élő személy karanténba kerül, akkor kötelező távolmaradási kötelezettség van, amiről a BKV-t tájékoztatnia kell.

Hogy tudnak védekezni a járművezetők, ellenőrök a járvány ellen?

Készült egy akcióterv, amely tartalmazza a szükséges óvintézkedéseket, védelmi intézkedéseket, a takarítási és aktív, rendszeres fertőtlenítési rendelkezéseket. Benne van többek között a megfelelő fertőtlenítőszerek beszerzése, elosztásának módja, a védőmaszkok beszerzése, a tájékoztatók kihelyezése. Karácsony Gergely főpolgármester március 12-én éjféltől átmenetileg, de határozatlan időre felfüggesztette a járatokon az elsőajtós felszállási rendszert, a jegyeladást, többek között járművezetőink és az utasok védelmében, így ugyanis nem az első ajtónál tömörülnek a várakozók, és ez a járművek jobb szellőzését is segíti. A járművezetők mögötti szalagkordont is a járvány elleni védekezés érdekében vezettük be. Itt szeretném kiemelni azt is, hogy a munkavállalók a korábbi bérmegállapodás szerinti béremelést már a márciusi bérekkel megkapják, vagyis szeretném határozottan megerősíteni, hogy a bérmegállapodást a jelenlegi helyzetben is végrehajtjuk.

Mennyire tartják be az utasok a buszokon a védőtávolságot a sofőrtől?

Az utasok döntő többsége pozitívan áll ehhez az intézkedéshez, megértik, hogy járművezetőink védelmét, közvetve pedig a közlekedés fenntartását szolgálja. Kivételek sajnos most is vannak, az interneten is több olyan kép, videó látható, amikor az utas a szalagkordonon átbújva, az első székek valamelyikén utazik. Ezúton is kérek mindenkit, hogy tartsák be ezt az ideiglenes szabályt, védve ezzel a kollégáimat, akik a járvány alatt is azon dolgoznak, hogy az utasoknak megfelelő szolgáltatást tudjunk biztosítani. 

Az utasokat a buszvezetőtől elválasztó szalag egy BKV buszon 2020 március 20-án

Az utasokat a buszvezetőtől elválasztó szalag egy BKV buszon 2020 március 20-án

Fotó: Ajpek Orsi

Milyen gyakran fertőtlenítik a vezetőfülkéket, utasteret? Milyen fertőtlenítőanyaggal?

A BKV normál időszakban eddig is rendszeresen fertőtlenített, ezt a koronavírus terjedése miatt napi gyakoriságúra sűrítettünk. Naponta kerül sor az utasokkal érintkező felületek, valamint a járművezetői fülke fertőtlenítésére is. Minden esetben fertőtlenítik a fix függőleges és vízszintes kapaszkodókat, a lengő kapaszkodókat, az ülések és támlák műanyag peremeit, az ülések és háttámlák felületeit, a nyomógombokat és környezetüket, ajtókat, a vezetőfülke valamennyi kezelőszervét, az üléseket. A különböző fertőtlenítő technikákat és anyagokat széleskörűen alkalmazzák a fertőtlenítést végző partnereink. A fertőtlenítő áttörlés mellett szórásos technológiát, illetve a metrópadlózatok esetén úgynevezett árasztásos technológiát is alkalmazunk, a fertőtlenítőanyagok közül pedig kiemelhető például az IncidinPro készítmény. Ezt folyamatosan és szigorúan ellenőrizzük. A rendszeres napi fertőtlenítésen felül említést érdemel a hosszú távú hatást biztosító titándioxid bevonat, amely például a Combino villamosokat védi. Mindezeken felül  – pilotprojektként – megkezdtük a járművek ózonos fertőtlenítésének tesztelését.

Fertőtlenítik a megállókat is?

A megállóhelyi utcabútorok, mint például az üvegezett megállók vagy székek takarítását egy, a fővárossal szerződött vállalkozás végzi.

Van elég gumikesztyű, kézfertőtlenítő, maszk a dolgozóknak?

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy járművezetőinket az eddig meghozott intézkedéseken túl közvetlen védőeszközökkel (maszk, gumikesztyű és fertőtlenítő) is ellássuk: kollégáink részére pénteken megkezdtük a gumikesztyűk, hétfőtől pedig a kézfertőtlenítők kiosztását. Folyamatosan minden tőlünk telhetőt megteszünk a készletek pótlására. Jelenleg is éppen egy nagyobb maszk szállítmány érkezésére várunk.

Próbálkoztak-e már utasok a “Koronavírusos vagyok” trükkel az ellenőröknél? Ilyenkor mit tud tenni az ellenőr?

A BKK végzi a jegy-és bérletellenőrzést, a cég a jelenlegi helyzetben is ellátja feladatát.

 Van vészforgatókönyve a BKV-nak? Például a menetrend ritkításáról?

A menetrendi módosítást, valamint a tanszüneti menetrend bevezetését a BKK, mint a BKV szolgáltatásainak megrendelője kezdeményezte, igazodva a járványügyi helyzethez, valamint a megváltozott utasszámokhoz. A BKK-val karöltve az ütemezett kapacitáscsökkentésre készülünk. Ez kiterjed a hétvégi, majd […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/03/26/bkv_koronavirus-jarvany_bolla_tibor_interju/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Otthon dolgozom, tehát iszom?

Otthon dolgozom, tehát iszom?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Az …