2020. augusztus 12., szerdaMa Klára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.08.12. Klára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Most sem lett ítélet a Szeviép-ügyben

Most sem lett ítélet a Szeviép-ügyben

Nagy botrány lett a Szeviép felmentő ítéletéből tavaly decemberben, pedig ahogy a hvg.hu is megírta, nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság híján mentették fel a csődbűncselekménnyel gyanúsított vádlottakat.

Ezért is volt lehetőség a fellebbezésekre, így a vád és a védelem is megtette ezt. A harmadfokú eljárás során most született jogerős ítélet, mely szerint meg kell ismételni a másodfokú eljárást.

Ahhoz, hogy értsük a Szeviép-ügyet, egészen 2010-ig kell visszatekinteni. Az építőipari cég abban az évben előbb fizetésképtelenséget jelentett, majd csődeljárás indult ellene, a bíróság pedig elrendelte a vállalat felszámolását. Több mint 500 hitelező jelentett be összesen 6,5 milliárd forintnyi igényt, többségük hiába. 2013-ban az egyik hitelező feljelentést tett. A vádirat szerint a cégvezetők 2008 és 2010 között úgy helyeztek ki hiteleket a cég tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, valamint saját maguknak, hogy a visszafizetésre vagy behajtásra nem volt esély. A védelem azzal érvelt, hogy a nyomozás hiányos és felületes volt, a kölcsönök nyújtása gazdaságilag ésszerű döntésnek tűnt. A bíróságon politikai szál nem merült fel, de a károsultak egyik képviselője többször is a szegedi városvezetéssel hozta összefüggésbe a Szeviépet.

Első fokon a Szegedi Járásbíróság 2018-ban bűnösnek mondta ki a vádlottakat, egész pontosan “a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben”. Tavaly decemberben aztán másodfokon a Szegedi Törvényszék felmentette a vádlottakat, bizonyíték hiányában.

Ez után néhány héttel a Pestisrácok.hu azt állította, hogy a felmentő ítéletet hozó bírói tanács egyik tagjának az építőiparban van családi cége, és akárcsak a Szeviép, az ő cége is kapott a szegedi önkormányzattól megbízásokat. Emiatt kötelezte belső vizsgálatra a törvényszéket az OBH elnöke.

A harmadfokú eljárást így már nem is Szegeden, hanem Pécsett folytatják le, a Kúria kizárta a Szegedi Törvényszéket az ügy elbírálásából.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20200730_Most_sem_lett_itelet_a_Szeviepugyben#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 Százmilliós büntetést kapott a BioTech USA és a JLM

Százmilliós büntetést kapott a BioTech USA és a JLM

Százötvenmillió forintra bírságolta az egy cégcsoportba tartozó JLM PowerLine Kft. és a BioTech USA Kft.-t …