2020. április 6., hétfőMa Vilmos, Bíborka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 336,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
2020.04.06. Vilmos, Bíborka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 336,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Ki lehet-e rúgni valakit próbaidő alatt, ha munkahelyi baleset miatt nem dolgozik?

Ki lehet-e rúgni valakit próbaidő alatt, ha munkahelyi baleset miatt nem dolgozik?

„Munkavállalónk 2019. december 4. óta áll munkaviszonyban, 6 hónapos próbaidővel. Négy nap után munkahelyi baleset érte, azóta sem dolgozik. Szeretnénk felmondani neki. Azonnali hatályú felmondással próbaidő alatt megtehetjük-e ezt?” – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.

Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd szerint a próbaidő a tartós jogviszony létesítését segítő jogi megoldás, így fogalmilag kizárt a felmondási tilalmak és korlátozások figyelembevétele. Azaz nem akadályozza a munkaviszony próbaidő alatti azonnali hatályú felmondását a munkavállaló várandóssága vagy a keresőképtelensége sem. A munkaviszony a közlés napjával megszűnik, tehát a táppénzes időszakkal nem tolódik ki a megszüntetés napja.

Azonban – teszi hozzá a jogász – ha a munkaviszony megszüntetésének kifejezett mögöttes indoka a keresőképtelenség, azzal a munkáltató megsérti a diszkrimináció tilalmát. Hasonló a helyzet, ha a munkavállaló szexuális zaklatást elutasító magatartására történő válaszadásként kerül sor a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondásra. A bizonyítás, illetve diszkrimináció esetén a valószínűsítés súlyos terhe ilyen esetekben a munkavállalón van – fogalmaz a szakértő.

Az ügyvéd arra is felhívja a figyelmet: a próbaidő tartama csak kollektív szerződés rendelkezése alapján lehet hat hónap, anélkül csak három hónap után jár le.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20200223_Ki_lehete_rugni_valakit_probaido_alatt_ha_munkahelyi_baleset_miatt_nem_dolgozik#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 A kamara azt javasolja, még rövidebb ideig tartsanak nyitva a boltok

A kamara azt javasolja, még rövidebb ideig tartsanak nyitva a boltok

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) ágazati munkacsoportokat állított fel a világjárvány gazdasági hatásainak elemzésére – …