2019. december 9., hétfőMa Natália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.12.09. Natália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Hazaengedi a főnöke? Figyeljen az otthoni munka szabályaira!

Hirdetés

Hazaengedi a főnöke? Figyeljen az otthoni munka szabályaira!

A törvény betűje szerint a távmunka egy rendszeresen végzett, tartós tevékenységet jelent, ahol a munkavállaló a feladatait a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen végzi számítástechnikai eszközzel, majd annak eredményét elektronikus úton továbbítja. A munkaszerződésben kifejezetten meg kell állapodniuk a feleknek abban, hogy a munkavállalót így foglalkoztatják, vagyis erre a munkavállaló egyoldalúan nem utasítható, szükség van a hozzájárulására.

Egyre több cégnél van arra példa, hogy a munkáltató alkalmanként engedélyezi, hogy a munkavállaló otthon dolgozzon. Ez azonban önmagában még nem minősül távmunkának. Ugyanakkor, ha a felek abban állapodnak meg a munkaszerződésben, hogy a munkavállaló jogosult előzetes bejelentés alapján, alkalmi jelleggel otthonról dolgozni, az már távmunkavégzésnek minősül.

Érdekes részletkérdés, hogy ha például valaki az otthonról végzett munka közben kimegy a fürdőszobába és elcsúszik, az nem fog munkabalesetnek minősülni.

Ha a munka otthon végezhető, de nincs szükség hozzá számítástechnikai eszközre és a munkavégzés eredménye nem is továbbítható azok útján, akkor már nem távmunkáról, hanem bedolgozói munkaviszonyról beszélünk. 

Hirdetés

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20181031_Hazaengedi_a_fonoke_Figyeljen_az_otthoni_munka_szabalyaira#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Leáldozóban a nordmann fenyők csillaga, új trend van kialakulóban

Leáldozóban a nordmann fenyők csillaga, új trend van kialakulóban

Már megkezdődött a karácsonyfáknak szánt fenyők kitermelése a magyarországi erdőkben, az árak várhatóan nem változnak …