2019. december 14., szombatMa Szilárda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
2019.12.14. Szilárda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Elképesztő csapkodás van a tőzsdéken -Mibe fektetnének a profik?

Hirdetés

Elképesztő csapkodás van a tőzsdéken -Mibe fektetnének a profik?

Nagyot szakadtak októberben az amerikai részvénypiacok, a magyar befektetési alapokat kezelő szakértők viszont nem pánikolnak. A fundamentumok rendben vannak, bár a növekedés üteme lassul, a tőkepiacokat veszélyeztető kockázatok pedig nem enyhülnek.


A “Portfólió-ajánlók” sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók az októberi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben négy alapkezelő szerepeltette magát.

A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: CIB Alapkezelő, Diófa Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő.

El kell felejteni a töretlen emelkedést

Hatalmasat estek októberben az amerikai részvénypiacok, a magyar alapokat kezelő profi befektetők viszont többnyire úgy gondolják, hogy egyelőre nincs miért pánikolni, hiszen fundamentálisan az amerikai gazdaság rendben van, a most zajló események egyelőre inkább csak korrekciót jelentenek. Van persze több is közülük, aki megjegyzi: erősen úgy fest, hogy a kockázatok emelkedtek a tőkepiacokon.

Hirdetés

Az idei évben még egy Fed-kamatemelés várható, de játszik még a kínai-amerikai kereskedelmi háború, az olasz költségvetés körüli vita és a török válság is. Van olyan szakember, aki kockázati tényezőként értékeli a lassuló európai növekedést, a Fed emelkedő kamatpályáját és a globális kereskedelem lassulását is, utóbbi különösen a feltörekvő piacokat érinti rosszul.

Van olyan szakember, aki felhívja a figyelmet arra, hogy a Fed kamatemelési pályája miatt a részvénypiacokkal egyre inkább konkurál a kötvénypiac, az elemzők pedig ilyen környezetben egyre szorosabban követik a vállalati gyorsjelentéseket.

Összességében tehát bár úgy tűnik, még nem omlik össze a világ, a piacok volatilitásához és a lassuló gazdasági növekedéshez jobb, ha hozzászokunk. Mindez jó hír lehet az aktív kereskedőknek, hiszen a volatilitást 1-1 trade-del kiválóan meg tudják lovagolni.

Mibe fektetnek a profik a volatilis piacon?

A magyar portfóliómenedzserek mintaportfólióiból egyértelműen kiderül, hogy nincs pánik, a szakemberek ugyanis inkább arra használják likvid eszközeiket, hogy a korrekciót kihasználva magyar, illetve amerikai részvényeket vásároljanak. A fiktív portfóliókon belül a legnagyobb szeletet viszont továbbra is a rugalmas alternatív eszközök teszik ki, míg a legkisebb részt az alacsony hozamkörnyezetben kevésbé attraktív kötvények foglalják el.

Elképesztő csapkodás van a tőzsdéken -Mibe fektetnének a profik?

Részletesebb bontásban már más a kép: a mintaportfóliók legnagyobb szeletét még mindig a pénzpiaci eszközök foglalják el, ezt követik az abszolút hozamú eszközök, illetve a hazai kötvények. Előkelő helyet foglalnak el a fejlett piaci részvények is a maguk 10,9%-os súlyával.

Elképesztő csapkodás van a tőzsdéken -Mibe fektetnének a profik?

A fent említett pénzpiaci eszközökből való kitárazás és a részvényekbe való bevásárlás jól látszik az alábbi ábrán.

Elképesztő csapkodás van a tőzsdéken -Mibe fektetnének a profik?

A historikus adatok pedig továbbra is az alternatív eszközök népszerűségéről árulkodnak, egyedül a részvények súlyában látható enyhe emelkedés.

Elképesztő csapkodás van a tőzsdéken -Mibe fektetnének a profik?

A pontosabb kép miatt érdemes elolvasni az alapkezelők egyedi portfólió ajánlóit is, amelyben részletesen is kifejtik véleményüket az aktuális piaci helyzetről. Az egyes ajánlókat az alábbi linkeken közvetlenül is elérheti:


A portfólió-ajánlók célja, hogy iránymutatást nyújtsanak a Portfolio olvasóinak, milyen tényezőket érdemes fontolóra venni egy közepes kockázatvállalású, hosszú távú portfólió összeállításakor. A portfóliók így csupán tájékoztató jellegűek, és nem tükrözik feltétlenül az alapkezelők saját befektetési stratégiáit.

Címlapkép: AFP

Forrás:
https://www.portfolio.hu/befektetes/befektetesi-alapok/elkepeszto-csapkodas-van-a-tozsdeken–mibe-fektetnenek-a-profik.303018.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Leáldozóban a nordmann fenyők csillaga, új trend van kialakulóban

Leáldozóban a nordmann fenyők csillaga, új trend van kialakulóban

Már megkezdődött a karácsonyfáknak szánt fenyők kitermelése a magyarországi erdőkben, az árak várhatóan nem változnak …