2019. szeptember 17., keddMa Zsófia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.09.17. Zsófia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért az apa vezetéknevét kapják a gyerekek?

Hirdetés

Miért az apa vezetéknevét kapják a gyerekek?

Nem csak Magyarországon, hanem szinte az egész világon magától értetődő, hogy a gyerekek általában az édesapjuk vezetéknevét kapják. Előfordul, hogy ez alól nem is olyan könnyű kibújni: Olaszországban például 1999-ben szerette volna egy család, hogy lányuk az édesanyja vezetéknevét kapja, de a hatóságok ezt elutasították, ezért bírósághoz fordultak, ami szintén elutasította a kérésüket. Végül az Emberi Jogok Európai Bírósága mondta ki, hogy a joggyakorlat diszkriminatív. Az olasz bíróság határozata szerint a megszületett gyerek automatikusan az apa vezetéknevét kapja, az indoklás szerint azért, mert ez volt az olasz történelemben a konszenzusos megegyezés.  De tényleg csak ennyin múlik az egész?

A világnak nem minden táján egyértelmű, hogy a gyerek az apja nevét kapja.  Spanyol és portugál nyelvterületeken általában az apa és az anya vezetéknevét is megkapja, de Izlandon például nem foglalkoznak az egésszel, és egyszerűen nincs olyan, hogy vezetéknév

Magyarországon alapvetően a szülőkre bízzák, hogy az apa, az anya vagy mindkettejük vezetéknevét kapja a gyerek, annyi a kikötés, hogy a házasságban élő szülők gyerekeinél minden gyerek ugyanazt a vezetéknevet kell hogy kapja (kivéve persze, ha közben az egész család megváltoztatta a nevét). További kikötés, hogy ha az anya a házasságkötés után felvette a férje nevét, akkor a gyerek nem kaphatja meg az anyja leánykori vezetéknevét. Ha pedig a gyerek nem házasságban született, és nincs olyan, akit apának lehet tekinteni, akkor az anya vezetéknevét kapja meg. Itt csak az jelenthet bonyodalmat, ha az anya házasságkor felvette a férje vezetéknevét, aki viszont nem a gyerek apja, és nem is szeretné, hogy úgy tűnjön. Erre az esetre is tudnak megoldással szolgálni az anyakönyvvezetők, azaz összességében elmondható, hogy itthon nincs annak jogi akadálya, hogy ne az apa, hanem például az anya vezetéknevét kapja a gyerek, mégis viszonylag kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. 

Hirdetés

Na de miért is alakult így ez az egész?

A genetikai megközelítésű elmélet

Eszerint azért az apa nevét kapja a gyerek, mert az apa X kromoszómája öröklődik, az anya X kromoszómája pedig szépen lassan kikopik a következő generációk génállományából, ezért genetikailag indokolt, hogy az apa génjeivel az apa neve öröklődjön tovább. 

GettyImages-151051783

Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

Az elmélet ellen a legkézenfekvőbb érv, hogy a középkorban sok mindenről hallottak már az emberek, de a génekről és a kromoszómák öröklődéséről egészen biztosan nem, így nem valószínű, hogy ezen elvek mentén hozták meg a gyerekeik névöröklődési szokását. 

Az újszülött, ami az apa vonásaira változtatja az arcát, hogy az a nevére vegye

Míg az anya személye nem kérdés, addig az apa kérdése már nem ennyire egyértelmű. Így az elméletek egy része azt állítja, hogy azért kapja a gyerek az apja vezetéknevét, mert ezzel ismeri el az apa a társadalom felé, hogy a gyerek az övé. Satoshi Kanazawa a tanulmányában még ennél is továbbmegy, és azt írja, hogy sok csecsemőn azért olyan jól kivehetőek az apa vonásai, mert ez egyfajta belénk kódolt túlélési mechanizmus, és ha az apa saját magát látja az újszülöttben, akkor nem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/06/06/vezeteknev/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ez volt a világtörténelem legőrültebb légi kommandós akciója

Mussolini bukása után Pietro Badoglio marsall, az új olasz kormányfő Hitler bosszújától tartva elrendelte, hogy …