2020. május 28., csütörtökMa Hella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.28. Hella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az N95-ös maszk évszázados története

Az N95-ös maszk évszázados története

Mostanában érthető módon megnőtt a szájat és az orrot fedő maszkok népszerűsége, de ebben valójában semmi újdonság nincs. Járványok jönnek-mennek az emberiség történelme során, és már nagyon rég eljutottunk a felismerésig, hogy ilyenkor érdemes eltakarni az arcunkat – bár ennek a valós okára és a hatékony megoldásra a 19-20. századig kellett várni.

Pestisdoktor védőruházatának rajza kb. 1656-ból

Pestisdoktor védőruházatának rajza kb. 1656-ból

Fotó: Hulton Archive / Getty Images Hungary

Nem a pestisdoktorok csőrős maszkja volt az első kísérlet ezen a téren. Reneszánsz festményeken jól kivehető, hogy gyógyítók és sírásók kendővel az arcukon állnak a holttestek között. Egy 17. századi Marseilles-i festményen a pestis ellen küzdő embereken is maszk van, pedig az a betegség bolhacsípéssel terjedt.

Akkoriban nem féltek az emberek attól, hogy valaki rájuk köhög, és így kapják el az aktuális kórt, mivel azt hitték, hogy a betegségek miazmatikusak, a földből szállnak fel, mint valami mérges gáz. Azzal, hogy egy vékony anyagot raktak az arcuk elé azt gondolták, hogy megússzák a megbetegedést.

A pestisdoktorok híres maszkjai se voltak hatékonyak egy egyszerű megfázás ellen se, viszont nekik legalább nem kellett érezniük, hogy milyen büdösek az utcák, ugyanis a csőr végébe illatos tömjént tömhettek. Az emberek egészen a 19. századig gondolták azt, hogy a betegség és a bűz együtt járnak.

A madármaszkos doktorok ötletét a 17. századi orvos, Charles de Lorme-nak tulajdonítják. De Lorme több királyt is gyógyított, így fontos emberek között mozgott. Az eredeti tervei szerint a tökélete védőöltözet ebből állt:

  • Illatosított viasszal bevont köpeny;
  • Csizmához erősített nadrág;
  • Betűrt ing;
  • Kecskebőrből készült kalap és kesztyűk;
  • valamint egy szemüveges maszk, aminek

orra fél láb hosszú, csőr alakú, megtömve parfümmel, csak két lyukkal a végén, mindkét orrlyuk oldalán egy, amin keresztül lehet lélegezni és beszívni a csőr távolabbi részébe zárt gyógynövények hatását.

Antonie Philips van Leeuwenhoek ugyan már 1676-ban felfedezte a baktériumokat, de egészen 1813-ig kellett várni, hogy Agostino Bazzi rájöjjön, hogy ezek az apró lények felelősek egy-egy betegségért. Az 1840-es évek végén Semmelweiss Ignác felismerte a kézmosás alapvető fontosságát, és azzal a miazma kora leáldozott, eljött a kórokozók kora.

Orvosok és újságírok maszkban és védőruhában a spanyolnátha miatt 1918 körül

Orvosok és újságírok maszkban és védőruhában a spanyolnátha miatt 1918 körül

Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Lehúztak egy új bőrt a régi divatról

A 19. század végén és kora 20. században használt maszkok nem voltak sokkal hatásosabbak egy arc elé tartott zokninál. A maszk egy anyagdarab volt, ami lazán takarta az orvos arcát, de oldalt bármi átjutott. Ahogy a műtős maszkoknak ma sem az a feladata, hogy kiszűrjék a levegőben terjedő részecskéket, úgy akkoriban is csak az volt a lényeg, hogy az orvos ne köhöghessen műtét közben bele egy nyílt sebbe. Egy légzőkészülék ezzel szemben <a href="//index.hu/mindekozben/poszt/2020/03/11/nover_koronavirus/" id="hyperlink_31be81e165aa310831892fd83d4c82be" target="_blank" title="Egy olasz nővér megmutatta, hogyan sérült meg az arca az arcmaszk viselésétől" data-recommendation="bekezdes_utan" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/03/30/tortenelem_n95_maszk_pestis_fertozes_mandzsuria/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A reneszánsz legendapárbaj, aminek mára már csak nyomai maradtak

A reneszánsz legendapárbaj, aminek mára már csak nyomai maradtak

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 1503-ban …