2020. május 26., keddMa Fülöp napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2020.05.26. Fülöp Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az aranybuzogány, a bordélyház és a két levágott láb rejtélye

Az aranybuzogány, a bordélyház és a két levágott láb rejtélye

Ausztrália Victoria államának törvényhozása sok mindent átvett a brit parlamenti kultúrából: II. Erzsébet az államfő, őt képviseli az állam kormányzója, és a törvényhozás két házból áll. Az ausztrálok azonban nem csak az unalmas adminisztratív részeket másolták le, hanem a szimbolikus ceremóniákat is. Ilyen például a bazinagy arany(ozott) buzogány, amit körbehordoznak az ülésnapok megnyitásaként.

A mai főváros megalapításáig az ausztrál törvényhozás a victoriai Melbourne-ben ülésezett. Miután átköltöztek Canberrába, az épületben Victoria állam parlamentje működik. Az első buzogány arannyal bevont fából készült, a második már ezüstből és aranyból volt.

1891-ben a Melbourne-i csatorna lángra kapott, a várost elöntötte a víz, majd sáskajárás sújtotta a helyieket. 1891 lehetett a melbourne-iek 2020-a. De nem csak természeti katasztrófák zúdultak a városra: október 9-én, pénteken egy hosszú ülésnap után a buzogány őrei elzárták az ereklyét a dobozába, nem tudván, hogy utoljára látták a másfél méteres, 7,5 kilós szimbolikus fegyvert.

Másnap reggelre a doboz ugyan zárva volt, de a buzogánynak már csak hűlt helyét találták.

A házelnök csak négy nappal később, kedden értesítette a képviselőket, hogy eltűnt az ereklye, a rendőrségnek pedig csak szerdán küldték el a buzogány leírását. Míg a rendőrség teljesen eredménytelenül nyomozott, leporolták a régi, aranyozott fabuzogányt, és mint ha mi sem történt volna, az élet ment tovább.

Egészen addig, míg a Sydney Bulletin be nem lengette a bordélyházas pletykát, ami aztán bejárta a nemzeti sajtót. Az eredeti bulvárcikk szerint néhány képviselő (köztük kormánytagok) az ülés után bent maradtak a parlamentben, és buliztak egy nagyot, ráadásul az utca túloldalán lévő vöröslámpás negyedből is beugrott a partira néhány lány.

A cikk szerint a képviselők kivették a buzogányt a dobozából, és átvitték az egyik bordélyházba, ahol a lapok szerint nem pontosan a rendeltetésének megfelelően használták. Egy meg nem nevezett szemtanún kívül semmilyen bizonyíték nem támasztotta alá a történetet, de a nép érdeklődését így is sikerült felkelteni (csak gondoljanak bele egy hasonló sztoriba a magyar parlamenttel). 1893 januárjában a parlament három órán át vitatkozott arról, hogyan kéne reagálni a – nyilván hazug – állításokra. A Ballart Courier egyik cikke már a parlament bezárását követelte, hogy az erkölcstelenség ne válhasson a politika részévé.

A képviselők fele úgy érvelt, hogy mivel a vádak nevetségesek és megalázóak, nem szabad rájuk reagálni, míg a másik felük szerint a vádak olyan degradálóak, hogy azonnal reagálniuk kell rájuk. Abban természetesen teljesen egyetértettek, hogy a vádak alaptalanok.

Végül behívták a Ballart Courier kiadóját, hogy megmagyarázhassa tetteit. Az idős Robert Clark pár nappal később bebotorkált, és füléhez illesztette a hallókürtjét, elmagyarázták neki a problémát. Amikor Clark megértette, azonnal tagadta, hogy valaha látta volna a saját újságában megjelenő cikket, majd visszavonatta az írást és kiadott egy bocsánatkérést.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/05/21/ausztralia_parlament_tortenelem_rejtely_nyomozas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A rasszista szenátor több mint 24 órás beszédet tartott, csak hogy a feketéknek nehogy jó legyen

A rasszista szenátor több mint 24 órás beszédet tartott, csak hogy a feketéknek nehogy jó legyen

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Ahány …