2020. június 1., hétfőMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A világ legpechesebb csillagásza a fél világot átutazta, mégse látta a Vénuszt

A világ legpechesebb csillagásza a fél világot átutazta, mégse látta a Vénuszt

Korábban írtunk már a világ legpechesebb fizikusáról, de még rajta is túltesz egy francia csillagász, Guillaume Joseph Hyacinthe Jean-Baptiste Le Gentil de la Galaisière, akinek a balszerencséje már-már legendás. Le Gentil a Királyi Tudományos Akadémia tagja volt, és részt vett egy nemzetközi kutatóprojektben, amivel a Föld és a Nap közötti távolságot akarták meghatározni, de mindkétszer lemaradt egy kulcsfontosságú megfigyelésről, és közben még a felesége is elhagyta.

Le Gentil egy francia kisvárosban született 1725-ben. Egy ideig az egyházhoz akart csatlakozni, úgyhogy a Collége de France-on tanult, ahol  beleszeretett az asztronómiába. Az 1740-es években több csillagködöt is felfedezett, és eredményeit bemutatta az akadémia előtt is, ahova 1753-ban tagságot nyert.

1760-ban  Edmond Halley felvetette , hogy ki lehetne számolni a Föld és a Nap távolságát, ha valaki megfigyelné a Vénusz útját a bolygó különböző pontjain. 1761-re várták, hogy látható lesz a Vénusz, így több mint száz kutató indult útnak, hogy jól helyezkedjenek.

Így tett Le Gentil is. A balszerencsés francia expedíció útra indult India egyik francia fennhatóságú tartományába, Pondicseribe. 1760 márciusában indultak, és júliusra már a mai Mauritiushoz tartozó Isle de France-on voltak. Le Gentil nagy bánatára, mikor indult volna tovább Pondicseribe, kitört a hétéves háború, így nem tudott továbbutazni keletre. Végül 1761 márciusában talált egy hajót, és a kapitány megígérte, hogy már Indiában figyelheti majd a Vénusz útját június 6-án. 

Ugyan még több hónapja volt, hogy odaérjen, ez mégis kétségessé vált, mikor rossz szelek miatt öt hétig vesztegeltek a tengeren. Már közel volt a cél, mikor Pondicseri közelében a kapitány meghallotta, hogy a britek elfoglalták a tartományt, ezért visszafordult, Le Gentillel a fedélzeten. Így végül hiába lett volna az időjárás megfelelő, az ide-oda dülöngélő hajó fedélzetén nem tudta 6-án megfigyelni a Vénuszt.

Le Gentil rajza az Orion-ködről

Le Gentil rajza az Orion-ködről

Fotó: Wikipedia

Úgy döntött, hogy marad a térségben, mert nyolc év múlva volt várható a következő lehetőség a megfigyelésre. Ezt az időt az Indiai-óceán térségének földrajzi, természettörténeti, fizikai és asztrológiai vizsgálatával töltötte. 1766-ban úgy gondolta, hogy a fülöp-szigeteki Manila lenne a legmegfelelőbb hely a Vénusz megfigyelésére, de mikor odaért, a spanyol kormányzó gyanakvással és ellenségesen fogadta. Ezért amikor megtudta, hogy a franciák visszaszerezték Pondicserit, egy portugál hajóra szállt, azonnal útnak indult, és 1768 márciusában meg is érkezett. A helyi kormányzó úri lakomával fogadta, és másnap már az új csillagvizsgálójának keresett helyet.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/06/08/guillaume_le_gentil_csillagaszat_nap_venusz_balszerencse/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Tudja-e, miért repülnek a bogarak a lámpába?

Amikor este ég a lámpa a lakásban, hemzsegnek a bogarak körülötte és ott pusztulnak. Vajon …