2020. augusztus 14., péntekMa Marcell napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 346,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2020.08.14. Marcell Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 346,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A rovar, ami szó szerint a halálba fingja az áldozatát

A rovar, ami szó szerint a halálba fingja az áldozatát

Valószínűleg sokan ismerik az Amerikákon élő bűzösborzot, ami, ha kellőképp fenyegetve érzi magát, iszonyatosan büdös váladékot spriccel az áldozataira. Ez a váladék azon kívül, hogy büdös, és akár ideiglenesen vakságot is okozhat, ha szembe kerül, alapvetően ártalmatlan, csak a ragadozók elriasztására szolgál.

Nem rossz házibarkács vegyi fegyver, de létezik egy rovarfaj, a szélesszárnyú termeszfátyolka (Lomamyia latipennis) aminek a lárvája kicsit még tovább vitte az elképzelést: amikor fő élelmére, termeszekre vadászik, az ánuszából olyan anyaggal fújja le őket, ami azonnal kiüti és teljesen megbénítja a balszerencsés áldozatot.

A L. latipennis, mikor egy termeszre vadászik – hasonlóan a honfoglaló magyarokhoz – visszavonulást színlel, míg úgy nem érzi, hogy övé a stratégiai fölény ideje támadni.

A lárva megemelte a hasa csúcspontját, és elhúzta a termesz feje előtt, anélkül, hogy hozzá ért volna. A termeszt ez nem tántorította el, mivel nem próbált elmenekülni. Egy-három perc múlva már a hátán feküdt, kiütve.

– írták Kaliforniai Egyetemen végzett kutatás során a lárva vadászatáról. A kutatók azt is észrevették, hogy ha a lárva jó szögben támad, és közel vannak a termeszek, akár hatot is képes ájulásba fingani.

Miután kiütötte az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/01/09/larva_fatyolka_anusz_belgaz_termesz_vedekezes_vadaszat_ragadozo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Készen áll az indulásra a NASA legújabb marsjárója

Készen áll missziója megkezdésére az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA legújabb marsjárója, a Perseverance (Állhatatosság), …