2019. szeptember 17., keddMa Zsófia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.09.17. Zsófia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A kutató, aki saját magán tesztelte, hol fáj a legjobban a méhcsípés

Hirdetés

A kutató, aki saját magán tesztelte, hol fáj a legjobban a méhcsípés

Amikor valakit  megcsíp egy méh, azaz a fullánkjával megszúrja, akkor általában az egészből annyi tanulságot von le, hogy ez baromira fáj, de legközelebb majd jobban oda kell figyelnie, hova lép, mihez nyúl vagy hogyan hadonászik.

Michael Smith azonban nem elégedett meg ennyivel, amikor egy méh heretájékon csípte, miközben entomológusként pont a méheket tanulmányozta, hanem eltökélte, hogy készít egy testtérképet arról, hogy hol fáj a legjobban a méhcsípés. Tudta, hogy ehhez viszonylag nehezen talál majd olyan önkénteseket, akik a tudomány hívószavára hajlandóak lennének egy rakás méhcsípést elszenvedni, úgyhogy saját magán végezte el a kísérletet. 

Egy szúrás nem szúrás

A National Geographic szerint Smith 25 különböző testrészén tesztelt, mindegyiken legalább három szúrást kellett megtapasztalnia a 38 nap alatt. 2014-ben publikálta a tanulmányát, amiből kiderült, hogy a módszere az volt, hogy a szárnyánál megfogott egy méhet, majd a vizsgálni kívánt testrészéhez nyomta a fullánkját, és egy percig várt. Aztán tízes skálán értékelte a fájdalmat, amit érez. Minden teszt elején és végén az alkarját is megcsípte egy méh, ez volt a fájdalom viszonyítási alapja. 

Hirdetés

Csípések helyeinek jelölése

Csípések helyeinek jelölése

Fotó: peerj.com

Persze érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy ezt senki ne csinálja utána, nemcsak azért, mert Smith már megcsinálta, hanem mert a méhek intelligensek, és az emberiségnek nagy szüksége van rájuk, mégis <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/06/09/mehszuras_mehcsipes_kiserlet_michael_scott_ignobel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ez volt a világtörténelem legőrültebb légi kommandós akciója

Mussolini bukása után Pietro Badoglio marsall, az új olasz kormányfő Hitler bosszújától tartva elrendelte, hogy …