2020. január 28., keddMa Károly, napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 306,00 Ft | CHF: 316,00 Ft
2020.01.28. Károly, Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 306,00 Ft | CHF: 316,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A feketéknek kell naptejet használniuk?

Hirdetés

A feketéknek kell naptejet használniuk?

Gyakran lehet találkozni azzal az elképzeléssel, hogy a feketék bőre épp azért fekete, vagy legalábbis sötétbarna, hogy meg se kottyanjon nekik az érzékenyebb fehér bőrűekre nagy mennyiségben veszélyes napfény. A Huffington Post cikke szerint sokan még ők maguk is azt hiszik, hogy nincs szükségük naptejre. Pedig attól még, hogy nem égnek le olyan látványosan, mint a világosabb bőrűek, a túlzásba vitt napozás rájuk nézve is ártalmas (ahogy a mértékletes napozás nekik is ugyanolyan fontos D-vitamin-forrás).

Hirdetés

Annyi valóban igaz, hogy valamivel védettebbek a feketék, mint a fehér bőrűek. A bőrszínt a melanocita nevű pigmentsejtek által termelt festékanyag, a melanin határozza meg. Az UV-sugárzás hatására a melanin oxidálódik, és sötétebbé válik, ezzel a sugárzást is hatékonyabban nyeli el – ez történik, ha lebarnulunk (a leégés által okozott vörös színért viszont nem a melanin, hanem a sérült bőrhöz érkező vér a felelős). Az eleve sötétebb bőr is ezért ellenállóbb némileg az UV-sugarakkal szemben.

Ez az ellenálló képesség azonban meglehetősen korlátozott: egy fekete ember sötét bőrének melaninja a naptejek erősségének osztályozásában használt faktorszámban mérve nagyjából a 13-as szintig nyújt védelmet. Az Egyesült Államokban és Európában is a 15-ös faktorszám a naptejektől elvárt minimális követelmény, de az ajánlások […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/01/10/fekete_sotet_boru_borszin_melanin_napfeny_uv-sugarzas_naptej_borrak_melanoma/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kihalt galápagosi óriásteknős fajok rokonait keresi egy expedíció

A galápagosi óriásteknős két kihaltnak tekintett fajának rokonai után kutatnak a szakemberek egy tíznapos tudományos …