2020. május 26., keddMa Fülöp napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2020.05.26. Fülöp Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A barázdásbálna 974 litert vizel naponta

A barázdásbálna 974 litert vizel naponta

A vízi állatokat folyamatosan víz veszi körül, így a hidratációjuk is teljesen máshogy működik, mint a szárazföldieké. Pontosabban annyira nem is működik máshogy. A vízben élő gerincesek, így a halak és a bálnák többsége is iszik, és vizeletet ürít, mint mi. Ennek mennyisége a testméretükkel arányos, vagyis a bálnák egészen sokat pisilnek. A vizeletük eloszlik a tengervízben, a benne oldott tápanyagok pedig egész ökoszisztémák táplálását fedezik.

De ennél sokkal fontosabb, hogy a hal- és bálnavizelet mindenhol ott van a tengerekben. Vagyis minden ember, aki frissítő fürdőt vesz a kristálytiszta tengervízben, valójában felhígított bálnapisibe merítkezik. (És ha emiatt kimenekülne a gyönyörű fehér homokos trópusi fövenyen napozni, hát, attól is van egy rossz hírünk.)

Ha Michael Phelps amerikai úszót esetleg elfelejtenék a jövőben, dacára 23 olimpiai aranyérmének, akkor is emlékezni fognak rá, mint arra az úszóra, aki elismerte, hogy simán belepisil a medencébe. Phelps a neki szegezett kérdésre nyíltan rávágta, hogy persze, hogy a vízben könnyít magán, nem fog az edzés vagy a verseny közben kimászni a vízből, hogy elmenjen a vécére. Azt is elmondta, hogy

minden úszó így csinálja, és ezzel nincs is semmi baj, mert a vízben lévő klór hatástalanítja a vizeletet.

Ha Michael Phelps is ezt csinálja, mint várjunk a halaktól vagy a bálnáktól? Az ő esetükben nem is az a kérdés, hogy hogyan járnak el, ha rájuk jön a szükség, és könnyíteniük kell magukon, hanem inkább az, hogy kell-e egyáltalán vizelniük. Ennek megválaszolása előtt talán érdemes a vízháztartás ellenkező végével kezdenünk, vagyis hogy isznak-e a halak.

A válasz – amit persze már elspoilereztünk a cikk elején – a legtöbb faj esetében: igen. Ugyanakkor jelentős különbség van az édesvízi és a tengeri halak vízfelvétele között. Az édesvízi halak környezetének sókoncentrációja alacsonyabb, mint testnedveiké, ezért passzív módon is áramlik víz a szervezetükbe (az oldószer általában a hígabb oldat felől a sűrűbb oldal felé áramlik). Egyúttal ők hígabb, vagyis alacsonyabb sótartalmú vizeletet ürítenek.

A tengeri halak esetén azonban a sókoncentráció különbsége fordított, így őnekik több energiabefektetéssel kell felvenniük a vizet, vagyis a hagyományos értelemben is többet kell inniuk. Minthogy ők sós vizet isznak, a veséiknek több sót kell kiválasztania a vérükből, hogy a belső sókoncentrációjuk ne emelkedjen meg túlságosan, így végül a vizeletük is sósabb lesz.

<img id="kep_szerkfoto_image_33049374" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3304/33049/330493/33049374_856a7d02e9f286501721515f89512535_wm.jpg" alt="Szardíniák a Yucatan-félszigetnél" data-image_width="727" data-image_height="485" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/05/18/a_barazdasbalna_974_litert_vizel_naponta/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A rasszista szenátor több mint 24 órás beszédet tartott, csak hogy a feketéknek nehogy jó legyen

A rasszista szenátor több mint 24 órás beszédet tartott, csak hogy a feketéknek nehogy jó legyen

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Ahány …