2020. április 6., hétfőMa Vilmos, Bíborka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 336,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
2020.04.06. Vilmos, Bíborka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 336,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Ritkán találkozom boldog fejlesztőkkel

Ritkán találkozom boldog fejlesztőkkel

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek.

A videojáték-fejlesztés a kezdetekben egy alulról szerveződő ipar volt, tele lelkes amatőrökből szerveződő garázscégekkel. Ez a világ egy részén (nyugaton, meg nagyon-keleten) már megváltozott, és számtalan egyetemi, sőt, középiskolai képzésen nevelik a jövő Gabe Newelljeit. Itthon ettől még messze vagyunk, és jellemzően mindenki úgy zuhan be az iparba, ahogy tud, ott szedi össze a tudást, ahol csak teheti.

Remek lehetőségek erre a game jamek, amik zenei jammelés mintájára alakultak ki: néhányan összeülnek, és összedobva a tudásukat valami újat alkotnak, nagyrészt improvizálva, különösebb tudományos stratégiai tervezés nélkül, szívből-lélekből. Ennek rengeteg formája van, van, ami könyvklubként működik, de olyan is, ami egy mini verseny a résztvevők között. Ezeknek nem az a célja, hogy itt elkészüljön a Diablo utódja, hanem hogy a résztvevők egymástól tanuljanak, fejlődjenek úgy, hogy a végén csak összejön egy kész, játszható valami. Ahogy a 2020-as Global Game Jam egyik budapesti résztvevője mondta:

Nem kell, hogy jó legyen, amíg élvezzük amit csinálunk.

A Global Game Jamnek több szuper játékot is köszönhetünk, mint például a Keep Talking and Nobody Explodesot vagy a végül milliós eladású bestsellerré lett Surgeon Simulatort. A budapesti eseményt évek óta a Nemesys Games játékfejlesztő stúdió irodájában rendezik, idén ötvenöten ültek össze kisebb csapatokba játékot fejleszteni.

Csak percek jutnak a komoly döntésekre

A három napos esemény nagy vonalakban világszerte ugyanúgy néz ki: pénteken délután 5-kor (nálunk hétkor, mert sokan ötig dolgoznak) a rendező helyszínek lejátszanak egy egyenvideót, amiből kiderül az adott év témája. Ezután a szervezők megpróbálják beszélgetésre bírni a szégyenlős résztvevőket, akik megosztják egymással az elképzeléseiket, összeállnak csapatokba és indulhat a munka.

IMG 7426

Fotó: Csomor Ádám / Index

Az idei téma a javítás volt, és nagyon különböző koncepciók születtek a meglehetősen szabadon értelmezhető kulcsszóra. Nem volt könnyű a csapatokkal beszélgetni, teljesen érthető okokból, hiszen mindössze 48 órájuk volt, hogy összerakjanak egy játékot a nulláról kiindulva. Szerencsére a Sweatshop Simulator csapata vagy nagyon jól haladt (vagy nagyon magabiztos volt), mert miután beszéltek kicsit a játékról – futószalag mellett állsz, jönnek tárgyak, meg kell őket szerelni – a fejembe nyomtak egy VR headsetet, és kipróbálhattam a játék kész részeit. Ez 19 órával a kezdés után még nem jelentett sokat, de már láttam a kezeim, fogdoshattam a virtuális csavarhúzót és kalapácsot, akár el is hajigálhattam őket. El is hajigáltam.

Aztán beszélgettem kicsit a Scepter of Phanes fejlesztőivel is, tőlük ered a szívet melengető idézet a második bekezdés végéről. Az ő játékuk alapsztorija az, hogy az embereknek sürgősen el kell hagyni a Naprendszert, és el is indul egy 10 ezer fős evakuáló űrhajó. Természetesen semmi nem megy terv szerint, és út közben kell megjavítani a hajó kismillió hibáját. A Game Jamen gyorsan kell olyan döntéseket meghozni, amikre egy rendes fejlesztés alatt napok vagy hetek is lennének.

Ilyen volt például a kérdés, hogy ki javítsa meg a hajót. 

Az eredeti elképzelés az volt, hogy a hajó mesterséges intelligenciája sorra ébreszti fel a hibernált utasokat, akik a sérült reaktor sugárzása miatt csak rövid ideig maradnak életben (a Global Game Jamen lehet válogatni különböző megkötések közül is, ez a csapat többek között azt választotta, hogy a játékmenetek 20 másodpercesek lehetnek), és csak részleges javításokat tudnak véghez vinni. A játékosok aztán a menetek végén összehasonlíthatják, ki volt ügyesebb, ki hajtott végre enyhébb genocídiumot.

A csapat végül elengedte, hogy menet közben el kelljen pusztítani az emberiség maradékát, így végül a játékos olyan robotokat irányít, amiknek alacsony a töltöttsége, így mindig újakat kell beindítani. Mindenképpen gyerekbarátabb elképzelés.

A Game Jamen készült összes játékot ki lehet próbálni egyébként, itt találhatóak az idei magyar nevezések, itt pedig az elmúlt évek kreálmányai.

IMG 7387

Fotó: Csomor Ádám / Index

A magyar ipar kissé le van maradva

Na de mi értelme ezeknek a jameknek? Hogy a szakmabeliek összeüljenek hobbizni? Hogy a fejlesztőcégek kiszúrják a csiszolatlan gyémánt programozó- és grafikus zseniket? Hogy megismertessék a videojátékos ipar csodáit a nagyközönséggel?

Igen.

Legalábbis Józsa Szabolcs, a Nemesys Games ügyvezető igazgatója szerint mindenképp.

Kollaborációban nagyon sokat tanulnak itt a csapatok, és mi magyarok nem vagyunk túl jók ezen a téren, az oktatásunk nem éppen ezt erősíti.

– mutatott rá a Game Jam egyik nagy előnyére, ahogy arra is, hogy bár egy-két próbálkozás van rá, nem nagyon létezik itthon olyan egyetemi program, aminek a segítségével a hagyományos módon lehetne bekerülni a szakmába. Na de akkor hogyan?

Autodidakta módon. Kell, hogy legyen egy belső késztetése az embernek, és ahogy azt megpróbálja kielégíteni minél több tanulással, rátalál a game jamekre, a hasonszőrű emberekre, akikkel összeállnak garázscsapatokba, és összeraknak valamit.

Aztán vagy találnak valakit, aki finanszírozza ezt a projektet, vagy csak megtartják portfóliódarabnak, amit magukkal vihetnek, amikor interjúra mennek egy játékfejlesztő céghez. Lehet úgy menni egy ilyen stúdióhoz, hogy az önéletrajzban az szerepel, hogy x éve dolgozik C++-ban, vagy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tech/godmode/2020/02/05/global_gamejam_jatekipar_nemesys_games_jozsa_szabolcs/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Csúszik az orosz apptörvény életbe lépése

Csak januártól lesz kötelező helyi cégek appjait előtelepíteni a kütyükre. A TASS beszámolója alapján hat …