2020. június 4., csütörtökMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Sorrendben hatodik olimpiai arany: egyeduralkodó lett a kardválogatott

Sorrendben hatodik olimpiai arany: egyeduralkodó lett a kardválogatott

Az ősi rivális olaszok váratlanul kiestek az elődöntőben, a magyar férfi kardcsapatnak így könnyebb lett a címvédés az 1956-os olimpián. Sikerült is. A három harcedzett kardozó mellett három fiatal volt a csapatban, akik az olimpia után az Egyesült Államokban telepedtek le.

A magyar férfi kardválogatottban a három rutinos bajnok, Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf mellé három fiatal versenyző került. Az idősebbek közül Berczelly Tibornak még volt esélye, hogy ott legyen a csapatban, de a feltörekvő generációnak biztosítottak lehetőséget. 

  • A 28 éves Keresztes Attila, a 23 éves Hámori Jenő és a 24 éves Magay Dániel lett az Ausztráliába utazó válogatott tagja.

Keresztes és Hámori az 1955-ös világbajnok csapat tagja volt már Rómában, Magay később Palócz Endrét szorította ki. A négyes döntőért ezúttal csak egy meccset kellett nyerni, ezt a válogatott fölényes sikerrel hozta, az Egyesült Államokkal szemben mindössze egy asszót veszítettek. (9:1)

Eközben nagy dráma történt a másik páston, ugyanis azok az olaszok, akik 1920 óta folyamatosan a döntőben voltak, meglepő vereséget szenvedtek. A magyarok mögött rendre második helyen zártak az előző öt olimpián, most a franciák és a szovjetek is eléjük kerültek, így kiestek az éremért zajló küzdelmekből.

Népszabadság,-1956.-december

Fotó: Népszabadság, 1956. december / Arcanum Digitális Tudománytár

Az 1952-ben egyéniben győztes Kovács Pál azt mondta a négyes döntő mezőnyét látva, hogy a lengyelek most is kemény ellenfelek lesznek, mert a múltban már nem egyszer megnehezítették a mieink dolgát. Előbb azonban még a franciákkal kellett vívni, és a 12:4-es siker arra utal, hogy a franciák még egyszer nem tudtak magas nívón vívni. Kovács és Keresztes mind a négy meccsét megnyerte, Magay és Gerevich két győzelmet tett a közösbe.

A szovjetek elleni meccs 9:7-es szoros küzdelemre utalhatna, de a valóságban az történt, hogy a 9:4-s siker után már nem vívtak tovább, így öt meccset is a szovjeteknek írtak be. Keresztes ezen a találkozón is tartotta jó formáját, és az ő három valamint Kárpáti három sikere mellé Gerevich kettőt, Kovács egyet tett hozzá.

Jöhettek a lengyelek már az aranyéremért.

Két évvel korábban a luxemburgi vb-n a két csapat már találkozott a fináléban, és akkor a mieink egy 9:2-es győzelemmel átgázoltak a lengyeleken. Kárpáti azt óhajtotta, bárcsak még egyszer egy olyan könnyű győzelem jönne.

Nem lett sokkal nehezebb. A döntőt eredetileg 7 órára írták ki, de addigra már vége lett, miután már elkezdték hat órakor. A csarnok így is tele volt, mert a helyi, korábban kivándorolt magyarok nem mentek haza, és ők, ezernél is többen fergetegesen buzdították a csapatot. A magyar válogatott villámrajtot vett, és 6:0-ra elhúzott. Zablocki megállította a száguldást, de Keresztes újra nyert, Kárpáti veresége után Kovács 8:2-re növelte az előnyt.

A lengyelek hoztak két csörtét, aztán Kovács lépett a pástra Kuszewski ellen, és egy könnyed győzelemmel kialakította a végső sorrendet:

  1. Magyarország – veretlenül
  2. Lengyelország – 1 vereség
  3. Szovjetunió – 2 vereség

A győzelem azt jelentette, hogy sorrendben hatodszor is nyert Magyarország a kardcsapatban az olimpián, ebből Gerevich ötödször vette ki a részét. A korábbi bajnok, Piller György arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar iskola totális győzelmét láthattuk ezen az olimpián, mert a lengyeleket Keves János oktatta, és a vonások tökéletesen körvonalazódtak. A szovjetek pedig rengeteget készültek Magyarországon, és az ő stílusukban markánsan felfedezhetőek a magyar jelek.

A magyar kardcsapat győzelme

<iframe title="indavideo video player" allowfullscreen="true" allow="autoplay; fullscreen" scrolling="no" class="indavideo-player indavideo_newembed superlazy" type="text/html" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/alapvonal/2020/04/02/kardcsapat_1956_aranyerem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Wolfsburg után Brémában is nyert a Frankfurt

A Frankfurt egymást követő második mérkőzését megnyerte a német labdarúgó-bajnokságban: szerdán a Werder Bremen vendégeként …