2020. augusztus 7., péntekMa Ibolya napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 346,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2020.08.07. Ibolya Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 346,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Pénzesőt zúdított az UEFA a legnagyobb európai fociklubokra

Pénzesőt zúdított az UEFA a legnagyobb európai fociklubokra

Minden idők legnagyobb, fociból származó bevételét hozta össze az FC Barcelona a 2018/19-es szezonban – erre a megállapításra jutott a KPMG éves elemzése, amelyben Európa 8 legértékesebb bajnokságának győzteseit hasonlították össze. A Barcelona az előző szezont 839 millió euró bevétellel zárta, ami több, mint 200 millió euróval több, mint a listán második Paris Saint-Germain 636 milliója. A 600 milliós határt rajtuk kívül a Bayern München (626 millió) és a Manchester City (610 millió) lépték át.

A listán az ötödik a Juventus lett, 464 millió euróval, de az olasz klub nem emiatt figyelemre méltó, hanem azért, mert 30 százalékkal tudta növelni a hirdetési bevételeit, nagyrészt Cristiano Ronaldo leigazolásának köszönhetően. Ennek azonban megvolt az ára, a nagyok közül a Juventus lett az egyetlen, amely veszteséggel, 20,7 millió euró mínuszban zárta a szezont.

Az elemzők szerint a nagy klubok – a Juventust leszámítva – az UEFA új pénzosztási rendszere miatt gazdagodtak nagyot. A 2018/19-es szezonban bevezetett új szisztémában összesen 1,98 milliárd eurót osztanak szét teljesítmény alapján a Bajnokok Ligájában, vagyis amelyik csapat jó, az még gazdagabb lesz.

Ennek extrém példája a Bayern München, amely azzal, hogy a legjobb 16 között kiesett a BL-ből, több pénzt kapott, mint egy szezonnal korábban, amikor az elődöntőig jutott.

A legnagyobb klubok bevételei úgy állnak össze:

  • körülbelül 40-50 százalékot tesznek ki a hirdetési és más szponzorpénzek,
  • 35-45 százalékot jelentenek a közvetítési díjak,
  • 10-20 százalék pedig a meccsnapi bevétel, azaz a jegybevétel és mindaz, amit a szurkolók a stadionban elköltenek.

Kivételt a PSG jelent ez alól, ők a bevételeik 57 százalékát a hirdetésekből és a szponzoroktól szerzik, a közvetítési díjakért pedig jóval kevesebbet kapnak, mint a többi nagy.

Az UEFA célja az, hogy a klubokat visszafogottabb gazdálkodásra késztesse: az összes bevételük 70 százalékánál ne legyen több a focistákra és a szakmai stábra költött pénz. Ezt a nagycsapatok közül egyedül a Juventus (71 százalék) nem tudta tartani, a 69 százalékon álló Barcelonánál rezgett a léc, de minden más nagyobb klub 60 százalék alá, sőt, a Galatasaray és az Ajax 50 százalék alá vitte az arányt.

Forrás:
http://hvg.hu/sport/20200116_Penzesot_zuditott_az_UEFA_a_legnagyobb_europai_fociklubokra#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Haratin golffal kapcsolódik ki; Szoboszlai: gyerekből felnőtt lett

  Újra csúcsfutball. Legutóbb március 11-én játszottak mérkőzést a Bajnokok Ligájában, azaz majdnem öt hónap …