2020. április 6., hétfőMa Vilmos, Bíborka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 336,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
2020.04.06. Vilmos, Bíborka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 336,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Évi 700 millióért már túl drága az érdi kézisiker a városnak

Évi 700 millióért már túl drága az érdi kézisiker a városnak

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek.

Büszkék vagyunk a lányokra, nem olyan egyszerű a helyzet, de a folytatás nem tőlünk függ. Ez egy nagyon jó csapat, és hogy az elmúlt hetekben történtek milyen hatással voltak ezekre a lányokra, az egy nagy kérdőjel. Nem volt könnyű nekik, még külső segítséget is kértünk, hogy ebben a nehéz helyzetben, amikor kimennek a szurkolók elé a pályára, akkor a mesterségüket jól tudják végezni. Ez a sport. Hogy aztán a következő időszakban mi lesz, hogy lesz, annak lehet, hogy szólnak a könnyeim

mondta Szabó Edina, az érdi női kézilabdacsapat vezetőedzője a Mosonmagyaróvár elleni bajnoki mérkőzés után. Még ha nehezen is indult a mérkőzés az Érdnek, végül 39-24-re nyertek hazai pályán, amivel a majdnem egy hónapja tartó, ötmeccses nyeretlenségi soroztuk végére tettek pontot.

Január 29-én a Vác ellen estek ki a Magyar Kupából, az EHF-kupában kikaptak a dán Odensétől, majd 24-24-es döntetlent játszottak a Besztercével, amivel eldőlt, hogy a második számú európai kupából is kiestek. A bajnokságban pedig két, mondhatni teljesen váratlan vereségbe szaladtak bele, a Dunaújváros 28-26-ra nyert Érden, amit az MTK elleni 40-35-ös vereség követett, amivel az Érd az ötödik helyig csúszott le. Ez utóbbi mérkőzés után törtek a felszínre az érdi kézilabdacsapat gondjai, amivel a hazai kézilabdasport figyelmének központjába is kerültek.

Az októberben megválasztott új polgármester, Csőzik László a Facebook-oldalán azt írta a vereség után, hogy „a város csak tavaly 400 milliót költött a csapatra, az idei finanszírozási igény viszont már 700 millió lenne. (A Sport Kft. eddigi összvesztesége 1 milliárd, az adófizetők pénzéből a részére nyújtott, eddig vissza nem fizetett tagi kölcsön mértéke pedig ugyancsak 1 milliárd forint.) Ezt nem engedhetjük meg magunknak, az amúgy is csekély rendelkezésre álló forrás kell az utakra, járdákra és vízelvezetésre. A jövőben az utánpótlás erősítésére összpontosítjuk erőinket, hogy az érdi szülők érdi lányainak szurkolhassunk a lelátókról!”

A poszt közzététele után hamar politikai ügy lett az érdi női kézilabdacsapat sorsából. A korábbi polgármester, T. Mészáros András szerint Csőzik így akarja ellehetetleníteni az elmúlt évek sikeres csapatának jövőjét. Hogy megtudjuk, mi az érdi szurkolók véleménye a csapat körül kialakult helyzetről, annak a szombati, Mosonmagyaróvár elleni meccsen próbáltunk utánajárni.

A harmadik erő

Egy órával a mérkőzés előtt már kisebb-nagyobb családi és baráti társaság gyülekezett a csarnok bejáratánál, ahová aztán még több hazai szurkoló érkezett, akiket leginkább a kabátjuk alól kikandikáló narancssárga pólóról lehetett megismerni. Az aréna falára a kézicsapat sikereire emlékeztető plakátok vannak kihelyezve. 2013 és 2018 között zsinórban hatszor volt harmadik az Érd a bajnokságban a Győr és a Ferencváros mögött, kétszer játszottak kupadöntőt és 2015-ben az EHF-kupa elődöntőjéig is eljutottak,

vagyis az elmúlt évtized magyar kézilabdázásának harmadik legsikeresebb női csapatáról van szó.

A kézilabdacsapat felemelkedése a 2006-os, elsöprő Fidesz-győzelmet hozó önkormányzati választások után kezdődött, ekkor lett Érd polgármestere T. Mészáros András. Az önkormányzat megalkotta a város sportkoncepcióját, aminek része lett egy élvonalbeli csapata létrehozása, ami aztán később Érd fontos városmarketing elemévé nőheti ki magát. A választás a női kézilabdacsapatra esett, aminek vezetését Tekauer Norbertre, a független, de egyébként a Fidesz frakciójában ülő önkormányzati képviselőre bízták.

Szabó Edina (k)

Szabó Edina (k)

Fotó: Huszti István / Index

Az Érd 2010-ben jutott fel az első osztályba, majd Szabó Edina vezetőedző irányításával előbb a bennmaradás jött össze, majd egy negyedik hely után már a dobogón találta magát a csapat, és rendszeres indulói lettek a nemzetközi kupasorozatoknak, több játékost adtak a magyar és külföldi válogatottakba is.

A végére kijött a különbség

A mosonmagyaróvári csapatot úgy félszázan kísérhették el busszal Érdre, ez a létszám néhány első- és másodosztályú futballklubnak is a becsületére válna. A 2300 fős arénában végül jó félház gyűlt össze, ami az egyik hazai szurkoló szerint teljesen szokásos, ha nem a Győr vagy Fradi az ellenfél, és ezek alapján nem gondolja, hogy az elmúlt hetek gyengébb eredményeinek hatása lett volna a nézőszámra. A lelátón sok gyerek és idős szurkolói is helyet foglalt, a büfében bőven fogyott a popcorn, a perec és a sör is, így a hangulat egészen kertvárosias volt a csarnokban.

A meccsen dolgozó egyik önkéntes szerint, amikor a Fradi, a Győr vagy egy külföldi csapat az ellenfél, akkor uralkodik igazi meccshangulat a csarnokban. Azt is elmondta, hogy néha a Fradi-szurkolók egy csoportja még úgyis kimegy egy-egy Érd-meccsre, hogy nem a Ferencváros játszik ott.

Úgy látja, a csapat a mostani szezonra állt igazán össze,

a 13 őszi bajnokiból tízet megnyertek, a Győr és a Fradi ellenin túl csak egy, a Debrecen elleni vereség csúszott még be. Elmondta, hogy az érdi játékosok napi két edzéssel készülnek a meccseikre. Szerinte az sem okozna tragédiát, ha a következő szezontól a saját nevelésű játékosok kapnának több szerepet a csapatban, az U18-as csapat több tagjai is már a nagycsapat játékosaival edz együtt.

A mérkőzés hatalmas rohanással, és ebből adódóan mindkét oldalon elég sok pontatlan passzal, eladott labdával kezdődött. Az elején úgy tűnt, hogy az Érdnek most sem lesz könnyű meccs, a mosonmagyaróváriak gyorsították a játékot, míg az Érd a félidő első felében az eredmény után ment. Húsz perc után a Mosonmagyaróvár 11-9-re vezetett, Dányi Bernadett sorra védte az érdiek gyenge átlövéseit, ami után Szabó Edina időt kért.

07

Fotó: Huszti István / Index

A rövid pihenő jót tett az érdieknek, két támadással később, a válogatottat erősítő Tóth Gabriella első góljával 11-11-re egyenlítettek, majd a világbajnok brazil szélső, Alexandra Nascimento góljával a vezetést is átvették. A szünet előtti utolsó percet megnyomta az Érd, Kiss Nikolett góljával 16-14-re léptek el, majd egy labdaszerzés után Bízik Réka futott el a bal szélen, és lőtte be a ziccerét, ezzel 17-15-re nyerték az első félidőt.

A két csapat közti tudáskülönbség alapján, az Érdnek több góllal kellett volna vezetnie a 10. helyen álló Mosonmagyaróvár ellen, ami a vendégek érdeme.

A második félidőben már elfogyott a mosonmagyaróváriak lendülete, és az Érd fokozatosan felőrölte őket, és végül 15 góllal, 39-24-re megnyerték a mérkőzést. A legeredményesebb érdi játékos a kilencgólos Nascimento volt, a vendégek legjobbja a hétgólos csapatkapitányuk, Tilinger Tamara volt.

Az utolsó percekben a nézők felállva tapsoltak az érdi játékosoknak, akik a lefújás után láthatóan nagyon megkönnyebbültek, hogy újra sikerült nyerniük. Az érdi törzsszurkolók, az Orange Dragons tagjai a kapu mögötti lelátón szurkoltak végig, bár a vendégek hangja olykor elnyomta az övékét, de ez nem nagyon szegte a kedvüket. Az érdi drukkerek nem csak a saját csapatuk, hanem a mosonmagyaróváriak játékosaival is lepacsiztak.

A vendégszurkolók kicsit csalódottan hagyták el az arénát, két hölgy szurkolójuk elmondta, tudták, hogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/kezilabda/2020/02/23/erd-mosonmagyarovar_noi_kezilabda-bajnoksag_riport_csozik_laszo_t._meszaros_andras/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Az UEFA felfüggesztette az összes BL- és EL-meccset

Az UEFA felfüggesztette az összes BL- és EL-meccset

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) „további intézkedésig” felfüggesztette az összes Bajnokok Ligája- és Európa Liga-mérkőzést …