2020. május 26., keddMa Fülöp napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2020.05.26. Fülöp Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Az utolsó öttusa aranycsapat: a jófiú, az érzékeny és a kételkedő

Az utolsó öttusa aranycsapat: a jófiú, az érzékeny és a kételkedő

Az 1960-as római olimpia után 1988-ban fordult elő újra, hogy az öttusázók két aranyéremmel tértek haza egy olimpiáról. Martinek mellett a Fábián Lászlóval és Mizsér Attilával felálló csapat is nyert. Akkor még nem tudtuk, hogy lesz ez az utolsó csapatarany.

Magyarország az olimpiák történetében 177 aranyérmet nyert, időrendben emlékezünk a győztesekre. Hajós Alfrédtól a rövid pályás gyorskorcsolya-váltóig.

Az öttusa utolsó aranycsapatának a története 1987-ben kezdődött a franciaországi Moulins-ban. A magyar válogatott akkor már 12 éve üldözte az első helyet, de valami mindig hiányzott. Török Ferenc akkor rakta össze először Fábián-Martinek-Mizsér-triót. Fábián 1984-ben megnyerte az olimpia pótló versenyt, Mizsér egy évvel később egyéniben volt világbajnok. A harmadik ember a válogatott újonc Martinek János volt. 

A vb-n első tusa a lovaglás volt, ezt a számot épp azért tették a program elejére, mert ha valamelyik csapat esetleg rosszul szerepel, még a másik négy tusában tudjon javítani. A magyar csapat pontosan így járt. Egészen dermesztően sikerült ugyanis a lovaglás, senki sem jutott 1000 pont fölé, az utolsó, tizenkilencedik helyen 600 pont lemaradássál várták a folytatást.

Akkor aztán minden mindegy alapon elkezdtek kockáztatni, és olyan erő szabadult fel belőlük, ami talán még őket is meglepte.

A vívást megnyerték, lövészetben a szovjetek teljesítettek alul. A futásban már az arany volt a tét, és a csapat megállíthatatlanul tört az élre és a britek előtt nyert. Fábián egyéni bronzérme is fontos volt, de a csapat sikere mindent vitt, abban az évben megválasztották őket az ország legjobb csapatának.

Ilyen előzmények után jött az olimpia, ahonnan Martinek egy kisebb sérülés miatt majdnem kiesett, de az összeállítás végül változatlan maradt. Az olimpián Fábián egy olyan lovat kapott, amin az első körben mindössze 770 pontot ért el a lovasa. Ha kockáztat vele, akkor lehet, hogy bejön, de nemcsak önmaga érdekeit kellett néznie, hanem a csapatét is. Fábián végül a csapatszellemnek megfelelően lovagolt, és 876 pontot teljesített.

A vívást Fábián megnyerte, 1051 pontot tett a közösbe, a csapat pedig átvette a vezetést két tusa után. Az úszás után már majdnem 400 pontos előnnyel vezettek a mieink.

„Nagy teher van most a fiúkon, hiszen mindegyik nagy ellenfél valamelyik számban betlizett, nem bírta el az esélyesség súlyát. Az olaszok vívásban, a szovjetek lovaglásban”

– állapította meg akkor Császári Attila korábbi öttusázó, a nemzetközi szövetség tagja. Az olaszokat Tiberti 674 pontja húzta le a vívásban, a szovjeteknél Avgyejev rendezte át a lovaglópályát, és 680 pontos eredménnyel ért célba.

Császárinak igaza lett, mert a magyar trió a 19 nemzet közül a 14. helyen fejezte be a lövészetet. Fábián nagyon elkeseredett volt, mert 190 kör felett lőtt folyamatosan a versenyeken, de most azonban 185-öt mutatott fel. Mizsér is csalódott volt, tőle sokkal jobb eredményt lehetett várni ebben a számban, ám technikailag nem tudta összerakni a mozdulatait az elő sorozat után. Így a lövészetben győztes olaszok így 24 ponttal átvették a vezetést az összetettben. A 24 pont csapatszinten pár másodpercet jelent, ami kifejezetten kevés, és abban lehetett bízni, hogy Tiberti nem lesz a legjobbak között.

Martineknek az egyénire is figyelni kellett, meg is tette, Masullo ugyan hozott rajta, de második lett. Mizsér Attila ámulatba ejtette a közönséget, a Dél-Koreának dolgozó egyéniben és csapatban is világbajnok Kelemen Péter csak annyit mondott, ő még ilyen futást nem látott. Mizsér meg is nyerte ezt a tusát, onnantól pedig már nem lehetett kérdés, Magyarországé az egyéni mellett a csapat aranyérme is.

A végeredmény:

  1. Magyarország – 15886
  2. Olaszország – 15571
  3. Nagy-Britannia – 15276

Az egyéni világbajnokkal Bouzou-val felálló franciák csak a negyedik helyet érték el, a szovjetek pedig Jagorasvili bronzérme ellenére sem jutottak előrébb az ötödik helynél.

Martinek János és dr. Török Ferenc a célbaérkezés után a XXIV. nyári olimpiai játékokon Szöulban.

Martinek János és dr. Török Ferenc a célbaérkezés után a XXIV. nyári olimpiai játékokon Szöulban.

Fotó: Németh Ferenc / MTI

“Ez a három fiú mindig, mindenben […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/alapvonal/2020/05/22/ottusa_1988_szoul_olimpia_csapatarany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 Súlyosan megsérülhetett Ibrahimovic a Milan edzésén

Súlyosan megsérülhetett Ibrahimovic a Milan edzésén

Edzésen szenvedett sérülést Zlatan Ibrahimovic, az AC Milan svéd labdarúgója. Az olasz sajtóban a Gazzetta …