2019. december 8., vasárnapMa Mária napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 301,00 Ft
2019.12.08. Mária Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 301,00 Ft
Kezdőlap / Sport / 27 éves videójátékból lopott trükköt az NFL-csapat

Hirdetés

27 éves videójátékból lopott trükköt az NFL-csapat

Nem a Buffalo Bills volt a kedd hajnali, New England Patriots elleni NFL-meccs esélyese még úgy sem, hogy Buffalóban rendezték a mérkőzést, éppen ezért a Billsnél érezték, hogy valami plusz kell, hogy esetleg sikert érjenek el a csoportrivális ellen. Trükkös játékot húztak hát elő rögtön már az első negyedben, ráadásul nem is akárhonnan hozták az ötletet:

az 1991-es, csak NES-re kiadott 8-bites Tecmo Super Bowlból.

Hirdetés

Ne maradjon le semmiről!

A Bills már az amúgy végül 25-6-ra elvesztett meccs elején elkezdte a viszonylag ritkán látott játékok próbálgatását, kapásból volt két olyan futásuk is, amikor nem az irányítótól kapta meg a futójátékos a labdát, hanem LeSean McCoy és Chris Ivory is egyből a centertől jutott hozzá.

Majd öt perc játék után jött a nagyobb falat: reverse flea flickerből próbálták meglepni a Patriotsot a pálya közepéről. A trükk lényege, hogy az irányító – itt most Derek Anderson – átadja a labdát a futójátékos LeSean McCoynak, aki futás helyett továbbadja azt a vele szemben átfutó elkapónak, Zay Jonesnak, aki még eggyel visszapöccinti a közben alaposan elhátráló irányítónak, hogy végül az passzoljon.

Két trükkös játékot vegyítettek itt, a keresztfutásnak beillő reverse-t, illetve a flea flickert, amikor a futójátékos előbb megkapja a labdát az irányítótól, majd pár lépés megtétele után visszafordulva hátradobja a QB-nak, hogy futás helyett passzal sokkolják a védelmet.

A passz viszont hosszúra sikerült a tight end Charles Clay felé, így semmit nem ért el vele a Bills. Legalábbis a pályán, a játékvariációval ugyanis legendás státuszba emelkedtek pár pillanatra, ha már az 1991-es Tecmo Super Bowlból hozták elő. Egyetemi, esetleg középiskolai csapatoktól láttunk átvett ötleteket, de egy az egyben másolni egy 1991-es videójátékot, az egészen más szint.

Éljen a kultklasszik játék!

Ott a Minnesota Vikings speciális játéka volt, a le és a B gombok lenyomásával lehetett előhozni: Wade Wilson kapta a labdát a centertől, ő Herschel Walkernek adta át, majd Hassan Jones és újra Wilson volt a labda útja, általában nem sok sikerrel – a védelem már azelőtt odaért a labdás emberre, hogy az irányító passzolhatott volna. Úgyhogy nem is sokat használták ezt, szóval így nézve még egész jól is szerepelt a játék a Billsnél.

Majdnem ugyanezt a játékot egyébként tavaly sikerrel csinálta meg az egyetemi bajnokságban az Ohio Bobcats.

A magyar piacon nem annyira ismert Tecmo Super Bowlt 1991. december 13-án adták ki Nintendo Entertainment Systemre (NES) – ez az 1989-es Tecmo Bowl továbbfejlesztett változata volt, és egyben ez volt az első videójáték, ami minden szükséges licencet megkapott mind az NFL-től, mind az NFL-játékosok szakszervezétől. Azaz használhatták a csapatok és a játékosok neveit, ez pedig nyilván óriásit dobott a felhasználói élményen.

A játékmeneten is dobtak kicsit, a korábbi 9-9 elleni megoldás helyett itt már valóban 11 támadó- és védőjátékos volt a pályán, ami óriási technikai bravúr volt akkoriban. A csapatok 30 fős rosterből álltak, a támadóknál 11 kezdő és 6 csere, a védőknél 11 le nem cserélhető és soha meg nem sérülő játékos volt, illetve egy-egy kicker és punter került még a keretekbe.

1993-ban már 16-bites verzióban, a szezonhoz frissített csapatkeretekkel adták ki a játékot, majd a következő két évben kapott két folyatást, 1996-ban pedig Playstationre is kiadták a Tecmo Super Bowlt. 2008-ban Nintendo DS-en, 2010-ben Xbox 360-on és PS3-on megjelent egy ráncfelvarrt verzió, de már az NFL-licencek, vagyis valódi csapat- és játékosnevek nélkül.

A játékból online verziók is elérhetők egyébként, aki ilyesmivel ütné el az idejét, itt például meg tudja tenni. A mostani NFL-játékosok közül a Los Angeles Chargers irányítója, Philip Rivers talán a legnagyobb Tecmo-fanatikus, ő 10 éves volt, amikor az alapverziót kiadták, a fiatalabbak inkább már Maddeneznek Playstationön.

A kultklasszikus játék azért kisebb tömegben így is meghatározó maradt, a wisconsini Madisonban évente világbajnokságot tartanak belőle, 2016-ban pedig 26 országos tornát rendeztek az Egyesült Államokban. Nem sok 1991-es játék van, amiből rendszeresen vannak vb-k.

Bo, a csaló

A leghíresebb Tecmo-pillanat viszont nem a vb-hez kötődik, hanem egy YouTube-videóhoz, amit aztán a Family Guy később ellopott, majd saját szerzői jogdíjaira hivatkozva egy időre le is vetetett a videómegosztóról. Ebben a valaha volt egyik leggyorsabb NFL-játékos, Bo Jackson karakterével futtat le egy teljes negyedet egy játékos játékmegszakítás nélkül – Jackson olyan magas értéket kapott a sebességére a játékban, hogy kvázi csalás volt vele játszani.

Kamuflázs sorozatunkban mutatjuk be a 120 yardon azokat a trükkös játékokat, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.

Forrás:
https://index.hu/sport/amerikaifutball/2018/10/31/buffalo_bills_trukkos_jatek_tecmo_bowl_nfl/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Görög Szörny 50 pontot szórt, Embiid pont nélkül zárt

Giannis Antetokounmpo 50 pontjának is köszönhetően sorozatban nyolcadik mérkőzését nyerte a Milwaukee Bucks az észak-amerikai …