2020. május 27., szerdaMa Hella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.27. Hella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Úgy élnek New York közepén, mintha 200 évvel ezelőtt lennénk

Úgy élnek New York közepén, mintha 200 évvel ezelőtt lennénk

Isten túl sokat várt tőlem.

Ezzel magyarázta barátainak Esther Shapiro, hogy miért menekült el Brooklyn híres haszid negyedéből, Williamsburgből egészen Berlinig. Esther a Netflix új minisorozatának az Unorthodoxnak a főhőse, akinek négy, egyórás epizódon keresztül követhetjük az útkeresését. Az Unorthodox megtörtént eseményeken alapul, Deborah Feldman 2012-ben megjelent önéletrajzi könyvét dolgozza fel. A könyv egyébként Unortodox: A másik út – Hogyan fordítottam hátat a haszid közösségnek címmel a tervek szerint idén ősszel magyarul is megjelenik.

A harmincas éveiben járó Deborah Feldman az eleve ultraortodox haszid zsidóságon belül is a legkonzervatívabbnak számító szatmári haszid családba született.

A szatmári zsidók az egykor Magyarországhoz tartozó Szatmárnémetiből származnak; olyan holokauszttúlélők leszármazottai, akik a háború után a New York-i Williamsburgben kezdtek új életet. “A közösség alapítói az elképzelhető legdurvább traumáktól szenvedtek” – mondja Feldman, aki szerint ez a trauma volt a hajtóerő a közösség ideológiai felépítése mögött.

Erre az ideológiára a konzervatív nem elég erős kifejezés. A szatmári haszidok rendkívül szigorú szabályok között élik az életüket, a világ egyik legnagyobb, legmodernebb városának közepén szinte teljesen elzárkózva a többi embertől. Nem használják a technikai vívmányokat, nincs tévé, számítógép, mobiltelefonjuk is csak kóser lehet. Vagyis olyan telefon, ami nem okos, nem lehet rajta netezni, és kapcsolatot is csak egymással tarthatnak vele. (Ez a szabály a sorozatban több emlékezetes jelenet forrása lett.) A nők nem tanulhatnak tovább, nem dolgozhatnak, az ő életük célja a korai férjhez menés, és minél több gyerek szülése. De a férfiak sem tölthetnek túl sok időt munkával, mert nekik a Tóra tanulmányozása a fő feladatuk. Ennek megfelelően a szatmári közösség meglehetősen szegény, messze itt a legalacsonyabb az átlagos jövedelem egész New Yorkban.

Ebben a közegben, ezek között a szabályok között nőtt fel Feldman, vagyis sorozatbeli nevén Esther Shapiro, akit egy Shira Haas nevű izraeli színésznő játszik magával ragadóan. Csakhogy Esther a kezdetektől másnak érzi magát, már csak azért is, mert szülei helyett a nagyszülei, elsősorban magyar nagymamája nevelte fel. Az anyja ugyanis túl fullasztónak érezte a közösséget, és elszökött, az apja pedig alkoholista volt. De nemcsak emiatt érezte kívülállónak magát, hanem mert kezdetektől lenyűgözte a zene, és titokban zongorázni tanult, holott ez a közösségben szintén szigorúan tilos a nőknek.

Mindezek ellenére Esther számára egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy kövesse a szatmári haszid nők számára kijelölt utat. 

VAGYIS 17 ÉVESEN FÉRJHEZ MEGY EGY OLYAN FÉRFIHOZ, YAKOV SHAPIRÓHOZ (AMIT RAHAV), AKIVEL HÁZASSÁGKÖZVETÍTŐ HOZZA ÖSSZE, ÉS AKIVEL MINDÖSSZE EGY ÓRÁT TÖLTHETETT KETTESBEN AZ ESKÜVŐ ELŐTT.

Az Unorthodox legérdekesebb […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/media/2020/04/02/unorthodox_netflix_sorozat_szatmari_haszid_zsido_kozosseg_deborah_feldman/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Piff, anyukám, Cylánál lappangott a kubista remekmű!

Piff, anyukám, Cylánál lappangott a kubista remekmű!

Idehaza egyetlen múzeumunkban, még a Nemzeti Galériában és a Szépművészeti Múzeumban, sincs ehhez fogható rangos …