2020. május 29., péntekMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.29. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Melegségével zsarolták, besúgó lett, végül megírta a történetét

Melegségével zsarolták, besúgó lett, végül megírta a történetét

Viszolyogtató.

Ez az a szó, ami végig ott zakatolt a fejemben Molnár Gál Péter, azaz MGP elveszettnek hitt, de most, csaknem tíz évvel a szerző halála után mégis kiadott, Coming out című emlékiratainak olvasása közben. Egy vaskos kötetnyi viszolygás, csak lélegzetvételnyi szünetekkel.

És nem azért, mert MGP ügynök volt. A Népszabadság neves színikritikusa 2004-ben bukott le: 1963-ban, homoszexualitásával zsarolva beszervezték, hogy jelentsen az államvédelemnek a színházi világ tagjairól, és ezt tizenöt éven keresztül meg is tette. De nem ez az indok: a zsarolás miatti aláírás ténye sokkal összetettebb téma annál, hogysem ilyen egyszerű és kategorikus állításokat lehessen tenni róla. Ez a könyv csakis azért viszolyogtató, amilyen stílusban, amilyen alapállásból, amilyen hozzáállással, amilyen eszközökkel MGP minderről ír.

  • Ki volt MGP, és hogyan reagált, amikor kiderült róla, hogy ügynök volt?
  • Mit mond el a haláláig fiókban maradt, hosszú idő után mégis kiadott kézirata az ügynökkérdésről?
  • Elmond róla egyáltalán valamit?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák.Támogass te is!


Emdzsípí

Molnár Gál Péter nem véletlenül vált MGP-vé, nem véletlenül rövidült a neve – angolosan kiejtendő – márkavédjeggyé: a magyar színháztörténet megkerülhetetlen alakja volt, aki színházi szakértőként végigírta a huszadik század második felét, és hivatkozási alappá vált. Elérte, hogy a közvélekedés máig őt tartsa a legjobb magyar színikritikusnak, akinek biztosan minden színikritikáról szóló formális és informális beszélgetésen elhangzik a neve, még azzal együtt is, hogy egyúttal mindig mindenki megjegyzi róla, munkássága során mindvégig elfogult volt, és a szakmai megítélését rendszeresen befolyásolta a személyes hozzáállása valamely művészhez (azaz híján volt annak az alapvető, első és legfontosabb tulajdonságnak, ami a hitelességhez szükséges). Csakhogy stílusa másokéval összetéveszthetetlen, tudása megkérdőjelezhetetlen, színház iránti szenvedélye elvitathatatlan volt.

A róla alkotott képet azonban alapvetően formálta át, amikor 2004-ben fény derült addig eltitkolt és a rendszerváltáskor sem bevallott párhuzamos életére: sok évtizedes lapjából, a Népszabadságból kirúgták, onnantól csak kisebb lapokban és online felületeken publikált. A helyzetet pedig olyan rosszul kezelte, ahogyan az csak elképzelhető. Amikor felröppentek a pletykák, néhány nappal később kiadott egy közleményt, mindössze ennyit:

Hetek óta feltételezések terjengenek egykori ügynökmúltamról. 1963-ban valóban aláírtam egy beszervezési nyilatkozatot. Elszámolással önmagamnak tartozom a történtekért. Többet erről nem fogok mondani.

Nemhogy bocsánatot nem kért senkitől, de még arról sem volt hajlandó tudomást venni, hogy az ügynökkérdés nem magán-, hanem közügy, és a legkevésbé sem igaz, hogy az érintettek kizárólag maguknak tartoznának elszámolással, nem pedig azoknak, akiknek a jelentések befolyásolták az életét, vagy többi állampolgárnak, akik ebben a besúgásra épült rendszerben éltek. MGP a fenti nyúlfarknyi közleménnyel kijelentette, hogy nem hajlandó felelősséget vállalni, nem hajlandó a nyilvános szembenézésre, nem hajlandó az őszinteségre. Minderre – a besúgással ellentétben – nem is kötelezheti senki. De az sem kérdés, hogy az ügynöktéma agyonhallgatása nem vezet semmi jóra.

Coming out

Ezért is keltett nagy várakozásokat, amikor kiderült, hogy a Magvető a Tények és tanúk sorozatban mégis kiadja MGP kéziratban maradt szövegét, amelyet lebukásakor kezdett írni, és amelyről életében végül úgy döntött, nem jelenteti meg. (A jegyzeteket Schmal Alexandra rendezte sajtó alá, Lakos Anna szakmai segítségével.) Az ügynökkérdés olyannyira kibeszéletlen téma mindmáig, hogy minden egyes erről szóló vallomás segíthet az utókornak és a kortársaknak megérteni az előző rendszer folyamatait, a rendszer működése által befolyásolt és a rendszer működését végső soron lehetővé tevő egyéni döntéseket. De nemcsak emiatt fontos MGP visszaemlékezése, hanem azért is, mert arról talán még kevesebbet lehet tudni, milyen volt melegnek, meleg értelmiséginek lenni a Kádár-korban.

Csakhogy szembenézésről gyakorlatilag szó sincs a kötetben.

Ha úgy tűnt, hogy a fenti közleménynél rosszabbat már nem lehet tenni ebben az ügyben, a Coming out első negyven oldala erre keservesen rácáfol. MGP ugyanis azzal kezdi a kötetet, hogy becsmérli az őt ügynökmúltja miatt elítélőket. És ezt még csak nem is egyenesen, saját véleményét vállalva teszi, csak kerülőúton, manipulatív technikákkal.

Molnar Gal Peter coming out borito

Fotó: lira.hu

Hosszú-hosszú oldalakon keresztül idéz névtelen kommentelőket, kiválogatva az idiótákat, akik például „szemét zsidónak” nevezik őt, vagy más ordas állításaik vannak: mintha az, hogy vannak, akik ostobaságokat mondanak róla, azt jelentené, hogy általában is ostoba vagy antiszemita emberek azok, aki elítélik őt. És mintha lenne bármi igazság abban, hogy a világ bármely témájáról szóló online cikkek alatt kötelezően felbukkanó, gyűlölködő, arctalan kommentelők „a nép hangjának” reprezentánsai lennének; mintha az ő fröcsögésük bármi relevánsat mondana a magyar nép hozzáállásáról az ügynökkérdéshez. Emellett MGP olyan sunyiságokat is megenged magának, mint hogy az őt bíráló Gálvölgyi Jánosról nem említi meg, hogy egy színészről van szó, elintézi annyival, hogy egy „parodista”, hiszen úgy máris kevésbé tűnik tekintélyesnek az illető. Az őt – egyébként valóban téves állításokkal – sárba tipró újságírónak meg nem a tévedéseire hívja fel a figyelmet, csak fitymálóan annyit ír róla, „bulvár kartársam vérszegény tolla megszaladt”. Egy vitában nem érveket sorolni, hanem a másik vitázót becsmérelni: ócska technika.

A Coming out eleje így rögtön egy olyan MGP-t mutat be, aki bár korábban is elzárkózott a tetteivel való szembenézéstől, amikor pedig mégis beszél róla, saját magát állítja be méltatlan és túlzó támadások áldozatának.

Itt kezdődik a viszolygás – és MGP tesz róla, hogy szabálytalan időközönként vissza-vissza is térjen.

A kötetet […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/05/22/molnar_gal_peter_coming_out_kritika_mgp_ugynokmult_besugas_oneletrajz_emlekirat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Nekünk autós szafariparkunk van, a németeknek pedig autós cirkuszuk

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/05/28/nekunk_autos_szafariparkunk_va_a_nemeteknek_pedig_autos_cirkusza/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …