2019. december 9., hétfőMa Natália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.12.09. Natália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Meghalt Nemcsics Antal festőművész, aki megalkotta Budapest színtérképét

Hirdetés

Meghalt Nemcsics Antal festőművész, aki megalkotta Budapest színtérképét

Nemcsics Antal halálhírét az építészfórum.hu tette közzé.

Nemcsics a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett 1950-ben, ahol Szőnyi Istvántól tanult. 1951-ben lett a Budapesti Műszaki Egyetem tanára. 

Nemrég még az M3-as metró felújítása kapcsán adott interjút, amelyben elmondta, hogy akkor kezdett el színkutatással foglalkozni, amikor választ keresett arra, hogy mitől tűnik az egyik szín élőnek, a másik meg holtnak.

Míg az egyikben az élet vibrálását érezzük, addig a másik megszólalni sem képes. Miért van az, hogy nagyon hasonlónak tűnő árnyalatok közül némelyek mindig jól, mások mindig csak hamisan csengő együtteseket adnak.

Hirdetés

Rájöttem, hogy a színek rengeteg érdekes tulajdonsággal bírnak. Ekkoriban a Budapesti Műszaki Egyetemen tanítottam, ahol létrehoztam, és vezettem a színdinamikai laboratóriumot, amelyben tudós kollégákkal kerestük a színek közötti, a szín és ember közötti, szín, ember, és épített tér közötti törvényeket.”

Nemcsics az amerikai Munsell színrendszer kódjainak tanulmányozása közben ismerte fel a rendszer hibáit a hatvanas években, ezután látott hozzá egy új színrendszer megalkotásához.

“Elkezdtem egy új, nemcsak laboratóriumi körülmények között, hanem nappali fényviszonyok között érvényes, a színtervezésben is használható, harmónia küszöbökre épülő, színrendszer kidolgozását. Az új színrendszert először Szinoid, majd Coloroid Szín Rendszernek neveztem el.  Nemzetközileg 1980-ban New Yorkban publikáltam.”

A festőt felkérték, hogy készítsen néhány műalkotást az akkoriban épülő 3-as metró állomásaira, amelynek első lépéseként Nemcsics Antal a teljes vonal színinformációs rendszerét készítette el. Megalkotta Budapest színtérképét, északról dél felé haladva, a kéktől a pirosig.

Ezzel a magyarul nem tudó turistákat a színek tájékoztatják, hogy éppen melyik állomáson vannak. A négy állomáson megvalósult rendszer nemzetközi érdeklődést váltott ki. A Nemzetközi Színtudományi Akadémia angol, német, francia, hallgatóinak, több éven keresztül tanulmányi kirándulást szervezett bemutatására.

Forrás:
http://hvg.hu/kultura/20190717_Meghalt_Nemcsics_Antal_festomuvesz_aki_megalkotta_Budapest_szinterkepet#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gera Marina a Szovjetunió áldozatainak dedikálta Emmy-díját

A független újságírás nemcsak a kormánytól független, de minden más direkt politikai szándéktól is. Támogass …