2020. június 1., hétfőMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Hatalmas új parlamentet építene India, de a világ egyik leghíresebb szobrásza szerint ez barbárság

Hatalmas új parlamentet építene India, de a világ egyik leghíresebb szobrásza szerint ez barbárság

Modi, a fanatikus arra használja fel a koronavírus-járványt, hogy elpusztítsa India örökségét.

Ezzel a címmel írt indulatos cikket a világ egyik leghíresebb, indiai származású szobrásza, Anish Kapoor a The Guardian című brit lapba. Az apropó pedig az, hogy az indiai kormány az ország történetének talán legnagyobb szabású és kiemelt szimbolikus jelentőségű beruházására készül:

a világ legnépesebb demokráciája új parlamentbe költözik.

A hónapok óta napirenden lévő terv most kapta meg a Legfelsőbb Bíróság jóváhagyását, de a kritikusok szerint anélkül, hogy a megfelelő eljárást lefolytatatták volna. A bírálók attól tartanak, hogy a grandiózus projekt egy méltatlan épületet eredményez, és tönkreteszi Új-Delhi világhírű kormányzati negyedét, aminek leglátványosabb épületeit és központi sugárútját Sir Edwin Lutyens tervei szerint építették 1912 és 1931 között. Lutyen alkotása a Brit Birodalom dicsőségét hirdette, de az európai építész annyira innovatív és zseniális módon vegyítette a nyugati és az indiai motívumokat, hogy a kormányzati negyedet a független India is a magáénak érezhette, és máig az ország jelképének számít.

“Modi és fasiszta kormánya – írja Kapoor – Bimal Patel építészt bízta meg, hogy újratervezze a központi sugárutat. Anélkül, hogy egyáltalán megértették, vagy figyelembe vették volna Lutyens művének jelentőségét. Az ember legalább abban reménykedhetne, hogy Mr. Patelt megfelelő eljárás után bízták meg egy ilyen fontos feladattal. Mr. Patel tehetsége azonban nem ér fel a feladathoz. […] Modinak az a célja ezzel, hogy lebontsa Nehru hagyatékát, a szekuláris Indiát. Minden lehetőséget megragad, hogy Nehru emlékét háttérbe szorítsa. Modi pontosan érti, hogy egy új parlament, amit egy indiai építész tervezett,

előmozdítja a vallásos hindu Indiára vonatkozó terveit, és egy lépéssel eltávolítja az országot Nehru szekuláris Indiájától.

Kapoor éles kritikájából kiolvasható, hogy sokaknak magával Narendra Modi hindu nacionalista ideológiájú rendszerével van bajuk, és attól tartanak, hogy az új parlament szimbolikus szakítást jelent a független India történetének első bő fél évszázadával, amikor a Nehru-Gandhi politikusdinasztia irányította az államot, alapvetően nyugati demokratikus minták szerint. Mások azonban egyszerűen attól tartanak, hogy a projekt rettenetesen drága, nagyzoló és silány építészeti minőségű lesz. Kétségtelen, hogy Patel nem ismert, jól csengő név a nemzetközi építész szakmában, viszont jó kapcsolat fűzi a miniszterelnökhöz. És nem sok jót ígér az sem, hogy milyen erőltetett ütemben akarják a terveket megvalósítani: az új parlamentnek már 2021-re el kellene készülnie, és szinte kizárt, hogy egy ilyen sebtében felhúzott ház méltó lehet a funkciójához.

<img id="kep_szerkfoto_image_33151150" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/epiteszet/2020/05/23/hatalmas_uj_parlamentet_epitene_india_de_a_vilag_egyik_leghiresebb_szobrasza_szerint_ez_barbarsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A tetovált lány az Amazonon hackerkedik tovább

A tetovált lány az Amazonon hackerkedik tovább

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Stieg …