2019. december 10., keddMa Natália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.12.10. Natália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Felállították Frida Kahlo halottak napi oltárát

Hirdetés

Felállították Frida Kahlo halottak napi oltárát

A prekolumbianus időket idéző ősi indián hiedelemvilág keveredik a spanyol hódítók és a keresztény világ szakrális kultúrájával az egyik legnagyobb latin-amerikai ország halottak napi (Día de los Muertos) szokásaiban. Ennek egyik meghatározó mozzanataként oltárt emelnek az elhunyt közeli hozzátartozók, barátok emlékére. A mexikói családok halottaik „látogatását” várva november 1-jén és 2-án otthonaikban műanyag csontvázfigurákat, gyertyákat, füstölőket, virágokat, a megboldogult fényképét és csontvázakat ábrázoló grafikákat helyeznek az oltárra. Nem hiányozhatnak a nádcukorból és csokoládéból készült kultikus tárgyak sem. Közülük is a legjellegzetesebbek, a cukorkoponyák – calaveras de dulce –, homlokukon az elhunyt, valamint az élő családtagok nevével. Ezek a legtermészetesebb módon elfogyasztásra kerülnek az ünnep során. A megemlékezésre mindenki készül, beszerzik, megfőzik/sütik az elhalt hozzátartozók kedvenc ételeit. Ezek is az oltárra kerülnek az italokkal és dohányáruval együtt.

A halottak ünnepére emlékezve hazánkban a Mexikói Nagykövetség épületében is elkészült a számunkra különleges halotti oltár, emlékeztetve arra, hogy az ősi indiánkultúrákból eredő népszokás/ünnep 2003 óta nemcsak a mexikói, hanem a világ szellemi kulturális örökségének is része. Az idén halotti oltárt emeltek az áprilisban elhunyt Sergio Pitol író/fordítónak és diplomatának, aki korábban Magyarországon kulturális attasé volt. Nálunk is sokan emlékeznek még anekdotáira, megnyerő személyiségére. Ezért arra az esetre, ha visszalátogatna az emlékét idéző oltárhoz, egy pohár whiskyt és cigarettát tettek oda, s a biztonság kedvéért kikészítettek egy tollat és egy jegyzetfüzetet is, ha gondolatait lejegyezni támadna kedve. Egyik legfontosabb könyve, az El Viaje (Utazás) is az oltárra került – talán enyhe célzásként, hogy magyarra még nincs lefordítva.

A budapesti Cervantes Intézet és a mexikói nagykövetség kezdeményezésére Frida Kahlo festőművésznek – akinek nagy sikerű budapesti kiállítása november 4-én zárul a Magyar Nemzeti Galériában – is halotti oltárt állítottak. Az oltár a hagyományosan mexikói (koponyák, pan de muerto: a halott kenyere, színes szalagok) és magyar elemeket (virágok, gyertyák, gyümölcsök) ötvözi, közössé téve a festőnőről való megemlékezést.

A tíz éve, 2008-ban fővárosunkban nyílt mexikói étteremben a Tacos Locos Budapestben a mexikói forradalom vezéralakjai, Pancho Villa és Emiliano Zapata emlékének szentelik az ünnepi oltárt. Rájuk emlékezve megsütötték a “Pan de muerto”-t, a halott kenyerét, egy tradicionális édes kalácstésztából készült péksüteményt, amelyet tésztából sütött csontokkal és cukorkoponyákkal díszítenek, s kizárólag a halottak napját megelőző időszakban készítenek Mexikóban. Különleges ízét az ánizs és a narancs adja. A hagyományos mexikói ételről, a tacóról (kukorica- vagy búzalisztből készült tortillába hajtott húsos töltelék) elnevezett vendéglátóhelyen a mexikói tulajdonos és a séf halloweeni menüvel várja a hozzájuk betérőket. Benne tortillalevessel, főételként csirkéből készült pásztortacóval (Tacos al Pastor) és saját zsírjában sült pácolt sertéssel (Tacos al Carnitas), desszertként pedig az eredetileg spanyol churros, a cukorba mártogatott és fahéjjal megszórt sült tésztarudacskák kerülnek az asztalra.

Hirdetés

Forrás:
http://hvg.hu/kultura/20181031_Frida_Kahlo_halottak_napi_oltar_Mexiko_Mexikoi_nagykovetseg#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_10_31

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gera Marina a Szovjetunió áldozatainak dedikálta Emmy-díját

A független újságírás nemcsak a kormánytól független, de minden más direkt politikai szándéktól is. Támogass …