2020. április 6., hétfőMa Vilmos, Bíborka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 336,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
2020.04.06. Vilmos, Bíborka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 336,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Duna menti Hollywoodról beszélt a filmügyi kormánybiztos

Duna menti Hollywoodról beszélt a filmügyi kormánybiztos

Néhány hónappal kinevezése után kész tervei vannak a film- és televíziós ipar átalakítására, a tartalomfejlesztés és –gyártás felpörgetésére és a már most is komoly stúdiókapacitás kibővítésére Káel Csaba filmügyi kormánybiztosnak ­– írja a Variety.

A lap emlékeztet: Káelt szeptemberben nevezték ki, nyolc hónappal Andy Vajna korábbi filmügyi biztos és hollywoodi mogul halála után. A Variety szerint az utód eltökélten folytatja az előd munkáját, vagyis a filmfinanszírozás átalakítását és a központosítást, valamint annak a produkciós központnak a kapacitásnövelését, amely már így is a második legnagyobb Európában az Egyesült Királyság után.

Hogyan boldogul ma a magyar filmgyártás Andy Vajna nélkül?

Az egy éve elhunyt filmügyi biztos, üzletember és producer halála utáni időszakot szervezeti zűrzavar jellemezte, vezetők távoztak, a támogatásokról ítélkező szakmai Döntőbizottság kétszer lecserélődött, a Magyar Nemzeti Filmalap pedig meg is szűnt eddigi formájában. Megnéztük, hogy a Vajna halálát követő egy évben hogyan alakult át a filmgyártás struktúrája.

A szaklap megemlíti, hogy az év elején átalakították a Nemzeti Filmintézet működését úgy, hogy a mozivászonra, televízióra és minden egyéb képernyőre szánt alkotásokról egy helyen döntsenek. Szerintük ez is azt szolgálja, hogy folytatódhasson a magyar film azon, az elmúlt időszakban tapasztalható kreatív aranykora, amely kitermelte például Enyedi Ildikó Testről és lélekről vagy Nemes-Jeles László Saul fia című, sikeres filmjeit.

Sopsits Árpád: “A politika mindig beleszólt a művészetbe”

A mai magyar játékfilmek – néhány kivételtől eltekintve – nem a jelenre reagálnak, hanem a múltba menekülnek – mondja Sopsits Árpád filmrendező, aki szerint jelenleg nem cenzúra, hanem öncenzúra van a szakmában, ezért nem készülnek provokatív alkotások. HVG: A Filmalap azért kapta a legtöbb bírálatot a politikától, mert nem támogatott elég történelmi filmet.

Káel azt reméli, a változások több koprodukciót is eredményeznek a régióban, ami szerinte számunkra lokális piacnak számít. Ennél nem kevésbé fontosnak nevezte, hogy még több nagy nemzetközi produkciót tudjon kiszolgálni Magyarország (a “Duna menti Hollywood”). Megemlítette, hogy az éves GDP 0,15 százaléka származik ebből, ami az egyik legmagasabb arány Európában. Az árnyoldala ennek a keresletnek, hogy a budapesti stúdiók folyamatosan foglaltak. Ezért kell bővíteni a Mafilm stúdiókomplexumot – véli Káel Csaba.

A biztos azt is megemlítette a lapnak, hogy idén Hollywoodba látogat, hogy kapcsolatokat építsen.

Forrás:
http://hvg.hu/kultura/20200223_Duna_menti_Hollywoodrol_beszelt_a_filmugyi_kormanybiztos#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Egy koreai popsztárnak sikerült kombinálnia a bolondok napját a koronavírussal

Egy koreai popsztárnak sikerült kombinálnia a bolondok napját a koronavírussal

Április elseje van, ilyenkor elég gyakran trefálkoznak az emberek kamuhírekkel és más hasonló klikkhajhász húzásokkal, …