2020. augusztus 13., csütörtökMa Klára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2020.08.13. Klára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az államtitkár üzeni: Pintér Bélának nem kellett volna olyan beszédet mondania

Az államtitkár üzeni: Pintér Bélának nem kellett volna olyan beszédet mondania

Fekete Péter szerint Magyarország maximálisan védelmezi az alkotói szabadságot, a decemberi demonstráción pedig álhírekre, illegális dokumentumokra alapoztak azok, akik tiltakoztak. Ahogy a Magyar Nemzetnek adott interjúban fogalmazott: „A megmozdulásokat szervezők – tudatosan és megfontoltan – azért nem kérdeztek rá az állításaik valóságtartalmára, azért hergelték az embereket, mert a valódi céljuk az volt – ami a tüntetésen világosan kiderült –, hogy a színházi botránynak álcázott üggyel a balliberális politikának ácsolhassanak színpadot.”

Fekete Péter szerint az elmúlt egy év során a kormányzat világosan bebizonyította, hogy ki lehetett vezetni úgy a kulturális célokra irányított társasági adó (tao) eddigi rendszerét, hogy annak minden forintja a valódi művészetet szolgálta. Ezzel vitatkozna például az Átrium, amely 218 millió forintos támogatást remélt, ehelyett az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindössze 50 millió forintot ítélt meg neki, azt is három részletben. A színháznak le kellett mondania egy előadást, és munkatársainak 90 százalékától megvált.

Fekete Péter szerint az sem igaz, hogy nem egyeztettek volna a tiltakozókkal

Cáfolta, hogy nem egyeztettek a tiltakozókkal, kategorikusan kijelentette: óriási a felelőssége annak, aki hamis hírek terjesztésével kárt okoz a hazájának. „Az előadó-művészeti tao kivezetésének folyamata során én magam több mint kétszáz egyeztető tárgyalást folytattam!” Mint ahogy ragaszkodott ahhoz is, hogy az Nemzeti Kulturális Alap eltörléséről szó sem volt, ezért egyeztetni sem kellett erről. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója korábban a Hír Tv-nek adott interjúban elismerte, valóban volt arra terv, hogy az NKA-t „felszámolják, beszántsák, átalakítsák”.

A Magyar Nemzet hiába tette fel kétszer is a kérdést, hogy mi állt az államtitkár állítása szerint jogtalanul napvilágra került dokumentumban, amely miatt a tiltakozás elindult, Fekete Péter nem adott konkrét választ. Szerinte ugyanakkor, ha Pintér Béla időben be tudta volna szerezni a szükséges információkat, akkor „nem kellett volna olyan beszédet mondania, mint amit a demonstráción mondott”.

Ami a függetlenek helyzetét illeti, Fekete azt mondta, ha valaki létrehoz egy ilyen színházat, akkor felelőssége kell legyen annak fenntartható működtetésében is: „Az lehetetlen, hogy gomba módra szaporodva létrejöjjenek olyan szervezetek, amelyek egyből benyújtják a számlát az államnak, várva, hogy az adófizetők finanszírozzák a kísérleteik megvalósítását. Nem lehet plafon nélküli ez a rendszer, valahol meg kell húzni a határt”.

A Magyar Nemzet rákérdezett a Gothár-ügyre, viszont a Mihályi Győző-ügyre nem, így nem világos, hogy kinek címezte Fekete Péter a következő mondatot: „Az nem lehet, hogy egy nők elleni szexuális zaklatást egy színház vagy egyetem eltussoljon, és ennek ne legyenek következményei.” Mindenesetre hozzátette: „Az egyén megtévedhet, de nekünk az egész rendszerrel kell foglalkoznunk.”

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Forrás:
http://hvg.hu/kultura/20200114_Fekete_Peter_Magyar_Nemzet_interju#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Érthetetlenül kicsi lesz a kiállítótér a Néprajzi Múzeumban

Érthetetlenül kicsi lesz a kiállítótér a Néprajzi Múzeumban

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. 2020. augusztus 10-én tett közzé egy közbeszerzési felhívást, amiben az új Néprajzi …