2020. május 28., csütörtökMa Hella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.28. Hella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Szédítő gyorsasággal terjedhet a menekülttáborokban a koronavírus

Szédítő gyorsasággal terjedhet a menekülttáborokban a koronavírus

A világ több pontján lévő túlzsúfolt menekülttáborok lakóit a koronavírus-fertőzés szédítő gyorsaságú terjedése fenyegeti, amit súlyosbít, hogy legtöbbjük alig jut ivóvízhez.

– hívta fel a figyelmet szerdán az International Rescue Committee (IRC) nevű globális segélyszervezet.

A civil szervezet különösen a Szíriában, Bangladesben és Görögországban működő táborokat emelte ki példaként, amelyekben az emberek szinte egymás hegyén-hátán élnek, s ahol a fertőzés terjedésének üteme meghaladhatja a Japán partjainál vesztegzár alá helyezett Diamond Princess óceánjárón tapasztaltat – ahol a vírus négyszer olyan gyorsan terjedt, mint Vuhanban, és két hónap alatt a fedélzetén lévő 3700 emberből 712-en fertőződtek meg.

Az IRC rámutatott arra, hogy Szíriában a polgárháború kezdete, 2011 óta számos extrém módon túlzsúfolt menekülttábor nyílt, ezek között van az északkelet-szíriai al-holi tábor, amelyben 68 ezer ember él – főleg az Iszlám Állam dzsihadistáinak a családtagjai -, mindössze 1,81 négyzetkilométerre (ha a menekülttábort településnek tekintjük, akkor a 37 500 ember/ négyzetkilométeres népsűrűség Budapestének több mint tízszerese). De a világ többi régiójában még zsúfoltabban tengődnek a menekültek: a bangladesi Cox’s Bazarban, a Mianmarból menekült, illegális bevándorlóként kezelt rohingják táborainak területén 40 ezer, a görögországi Leszbosz szigetén lévő Moria táborban pedig 203 800 lakó jut egy négyzetkilométerre.

A szervezet szerint azonban nem csupán a szűkös lakhatási viszonyok, hanem a rossz időjárási körülmények, az ivóvízhiány, illetve a koronavírus elleni védekezés alapvető kellékeinek hiánya mind növelheti a táborlakók kitettségét.

Menekültek táboroznak egy piacon a görög-török határ közelében a törökországi Edirnében 2020. március 5-én.

Menekültek táboroznak egy piacon a görög-török határ közelében a törökországi Edirnében 2020. március 5-én.

Fotó: Emrah Gürel / MTI

Ennek tükrében az IRC egy 30 millió eurós pénzalap létrehozását sürgeti, hogy megtegyék az elengedhetetlen lépéseket ezeknek az áldatlan állapotoknak az orvoslására, például új […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/04/01/menekultek_irc_koronavirus_menekulttborok_zsufoltsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Több mint 13 milliárd forintnyi kokaint fogtak Bulgáriában

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Több …