2020. április 6., hétfőMa Vilmos, Bíborka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 336,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
2020.04.06. Vilmos, Bíborka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 336,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Sanders Nevadát megnyerve erősödött tovább

Sanders Nevadát megnyerve erősödött tovább

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek.

Bernie Sanders vermonti szenátor megnyerte a nevadai kaukuszt, és ezzel megszilárdította vezető pozícióját a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemben. Sanders azt is bizonyította, hogy erős a támogatottsága a demokraták fontos szavazói bázisának számító latinók között, ami a március 3-i szuperkedden is sokat számíthat neki.

Sanders győzelmének pontos mértéke, és mögötte a második hely sorsa azonban még hosszú órákkal az előválasztáson harmadikként szavazó Nevadában tartott kaukusz vége után sem volt egyértelmű, miután rettentő lassan csordogáltak csak az eredmények. A körzetek 50 százalékának feldolgozottsága után Joe Biden volt alelnök állt a második helyen, megelőzve Pete Buttigieg volt indianai polgármestert. A nevadai kaukusz eredményeinek alakulását itt követtük élőben>>>

Nagyon lassan jöttek csak eredmények

Ha nem is akkora mértékben, mint Iowában, de Nevadában is komoly gondokba ütközött a szavazatok összesítése a kaukuszon. A nyitóállamban óriási botrány lett abból, hogy a szavazatok lejelentésére kifejlesztett app nem működött rendesen, sokáig semmilyen eredmény nem érkezett, és még napokig nem lehetett tudni, hogy végülis ki nyert.

A kaukuszon a szavazók csoportokba rendeződnek aszerint, hogy melyik jelöltet támogatják. A demokratáknál az a szabály, hogy amelyik jelölt támogatói így nem érik el a 15 százalékot az első körben, azoknak vagy tartózkodniuk kell, vagy meggyőzhetik őket, hogy inkább az egyik erősebb jelölt mellett álljanak ki, esetleg egy másik kiesőnek tűnő jelölt szavazóival próbálhatják meg feltölteni a soraikat. Végül aztán a második körben kialakul, hogy a talpon maradt jelölteket mennyien támogatják az adott körzetben.

Az iowai fiaskó miatt Nevadában nem az említett app-ot használták, de ugyanúgy három adatsort hoztak nyilvánosságra: hány szavazatot kaptak a jelöltek az első körben, mennyit a másodikban, végül pedig azt, hogy ezzel hány megyei delegáltra számíthatnak (akik aztán egy megyei gyűlésen döntenek az igazi delegáltakról.)

Így zajlik a demokrata előválasztás

Azt egyelőre nem tudni hivatalosan, miért tartott nyolc órába, hogy a körzetek 50 százalékáig elérjen a feldolgozottság, de a helyi pártszervezet alaposan megbonyolította a rendszert, amikor azzal próbálták megpörgetni a részvételt, hogy négy nap előzetes szavazást is biztosítottak. Így ugyanis ezeket össze kellett fésülni a szombaton tartott kaukuszon leadott szavazatokkal. Ráadásul itt is jöttek hírek olyan körzetekről, ahonnan telefonon nem sikerült elsőre bediktálni az eredményeket, mert foglalt volt a vonal.

Mindenesetre Nevadában is zavarbaejtően lassan csordogáltak csak az eredmények, ami miatt többen megint bírálták a kaukuszos lebonyolítást (amiből egyébként összesen hetet tartanak 2020-ban, a többi helyen hagyományos előválasztáson döntenek).

Sanders győzelme nem volt kérdés

Most azonban nemcsak az volt a különbség Iowához képest, hogy ha lassan is, de azért érkeztek az eredmények, hanem az is, hogy ezúttal a győztes személye nem volt kérdés. Noha a helyi pártszervezet által közreadott adatok alapján még csak 4 százalékon állt a körzetek feldolgozottsága, de a legnagyobb tévék és az AP hírügynökség is már ekkor kihirdette saját számításai, a választás napján a szavazók között készített felmérések, és helyi riportereik által jelentett eredmények alapján Sanders győzelmét. Várhatóan komoly különbséggel nyer majd a végén.

A 78 éves vermonti szenátor  a legtöbb szavazatot kapta az iowai kaukuszon, még ha a delegáltak számában el is maradt Pete Buttigeig mögött, aztán <a href="https://index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2020/02/12/bernie_sanders_joe_biden_pete_buttigieg_elizabeth_warren_usa_elnokvalasztas_elovalasztas_new_hampshire/" id="hyperlink_b012f09c5cd21a06dec48eb85edfadf6" target="_self" title="Sanders megnyerte az előválasztást New Hampshire-ben" data-recommendation="bekezdes_utan" data-recommendation-preview="{"og:title":"Sanders megnyerte az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2020/02/23/nevada_usa_elnokvalasztas_elovalasztas_kaukusz_demokrata_sanders_biden_buttigieg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Egymillió fertőzötthöz közeledve így áll most a járvány

Egymillió fertőzötthöz közeledve így áll most a járvány

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Már …