2019. december 10., keddMa Judit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.12.10. Judit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Nyomoznak az amerikai hadihajó miatt, mert nem segített a süllyedő menekültcsónakon

Hirdetés

Nyomoznak az amerikai hadihajó miatt, mert nem segített a süllyedő menekültcsónakon

Nyomozást indított a szicíliai Ragusa ügyészsége egy migránshajó elsüllyedésének ügyében – jelentette szerdán a La Repubblica olasz napilap.

Júniusban a USNS Trenton amerikai hadihajó a líbiai partoknál figyelmen kívül hagyott egy segítséget kérő migránscsónakot, és csak azután fordult vissza, hogy a lélekvesztő elsüllyedt, aminek következtében sokan a tengerbe vesztek – írta a lap.

A La Repubblica a hajótörés több túlélőjével készített interjút, akik azt állították, hogy június 12-én a Trenton nem messze tőlük haladt el, még a hadihajón lobogó zászlót is látták. A migránscsónak utasai színes ruhadarabokat lengettek és kiáltoztak, hogy a hadihajó észrevegye őket. A migránsok nagyjából egy órán át próbáltak lépést tartani a Trentonnal, amely időközben eltűnt a távolban.

Hirdetés

Egy túlélő azt mondta, hogy a hadihajó folyamatosan távolodott tőlük, miközben megpróbálták megközelíteni, hogy átszállhassanak.

A beszámolók szerint a Trenton végül visszatért a migránsokért, de már csak azután, hogy a lélekvesztő elsüllyedt, és 76 ember, köztük 15 nő és egy csecsemő eltűnt. A hadihajó 42 embert vett fel, korábbi jelentések szerint 12 migráns holttestét is kiemelték, de visszadobták a tengerbe, mivel a fedélzeten nem volt hűtőkamra.

A migránsok sorsa egy hétig kérdéses volt, ugyanis Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtiltotta a kikötést az amerikai hadihajónak. A migránsok végül június 19-én, az olasz parti őrség egyik hajóján érkeztek meg Szicíliába.

Fordítva sült el Olaszország terve

Olaszország és Málta a nyár elején indított kampányt a menekülteket mentő hajók ellen. Több menekülteket kimentő hajó kényszerült várakozni, mivel nem kaptak kikötési engedélyt. Eközben embercsempészet vádjával perbe fogták egy menekültmentő hajó legénységét. Máltán pedig nem adtak kihajózási engedélyt azon civilszervezetek hajóinak, amelyek a menekülteket mentették.

A szélsőséges lépésektől azt várták, hogy így majd kevesebb menekült indul útnak Líbiából. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint azonban nem csökkent az útra kelő menekültek száma, viszont drasztikusan nőtt a vízbe fulladt emberek aránya. Júniusban nagyjából minden hatodik migráns a tengerbe veszett, akit embercsempészek hajózásra alkalmatlan csónakokba ültettek júniusban Líbia partjain, közölte a UNHCR.  

Líbia a Törökországon keresztül vezető szárazföldi útvonal lezárásával az Európába tartó menekültek legfontosabb tranzitországává vált. Az országban 2011 óta tartó káoszt kihasználva sok csempészbanda vetette meg a lábát, akik embertelen és életveszélyes körülmények között vállalják a főleg a Szaharától délre fekvő országokból érkező menekültek kompoztatását Máltára vagy Olaszországba. Újságírónk bejutott a polgárháború dúlta országba, ahol megtudta, hogy működik az embercsempészet.

 

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2018/10/31/nyomoznak_az_amerikai_hadihajo_miatt_mert_nem_segitett_a_sullyedo_menekultcsonakon/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt 13 francia katona egy helikopterbalesetben

A független újságírás nemcsak a kormánytól független, de minden más direkt politikai szándéktól is. Támogass …