2019. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 294,00 Ft
2019.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 294,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mémháborúval robbant be az USA legidősebb elnökjelöltje

Hirdetés

Mémháborúval robbant be az USA legidősebb elnökjelöltje

Nyolcvankilenc éves a valaha volt legidősebb amerikai elnökjelölt – Mike Gravel demokrata színekben indulna el 2020-ban Donald Trump ellen. A jelöléséhez kellett három tinédzser, akik meggyőzték arról, hogy szálljon ringbe, és gyakorlatilag ők hárman viszik azt a formabontó kampányt, amihez Trump sikere inspirálta őket. 

Az üzenetek nem csak formájukban, de tartalmaikban is radikálisnak tűnhetnek, viszont egyre jobban betalálnak a baloldali fordulatot átélő Demokrata Pártban. A fiatalabb szavazók, azaz az Y- és a Z-generáció számára ugyanis már evidencia az ingyenes felsőoktatás, a Zöld New Deal és a transzgender jogok támogatása.

Esélye a győzelemre azonban nincs sok: a közvélemény-kutatók csak most kezdték el felmérni Gravel népszerűségét, az elemzők pedig egy olyan protestjelöltet látnak benne, akinek szinte lehetetlen lenne befutni a hasonlóan baloldali Bernie Sanders és a rendíthetetlenül népszerű Joe Biden mellett. Pláne, hogy rajtuk kívül még húszan jelentkeztek be a republikánus elnök legfőbb kihívójának.

Azonban Gravelre, mint jelenségre egyre többen figyelnek fel, ugyanis kora ellenére olyan frissességgel tört be a közösségi médiába, mint nagyon kevés jelölt. Az eddig méltatlanul mellőzött politikus így talán elérheti azt, hogy egy újabb generáció jegyezze meg a nevét, és úgy emlékezzen rá, mint a progresszív politika dédapukájára. 

Hirdetés

A szenátor, aki elsírta magát beszéd közben

Gravel Alaszkában él, kanadai francia bevándorlók gyermeke, de már Massachusettsben született és nőtt fel. Hetekig kellett győzködni, hogy tizenkét év után újra elvállalja az elnökjelöltséget – ugyanis politikai pályafutása igen viharos volt. 1969-től két hatéves cikluson át volt Alaszka szenátora a Demokrata Párt színeiben, nevéhez köthető például a vietnámi háborúról szóló Pentagon-iratok nyilvánosságra hozása. A titkosított dokumentumokat három órán keresztül olvasta fel a szenátusban,

addig sorolta az Egyesült Államok bűntetteit a háborúban, hogy a végére már zokogásban tört ki.

1980-ban azonban elvesztette a szenátori újraválasztást, ezután ingatlanfejlesztőként dolgozott, majd a kilencvenes évektől kezdett újra politizálásba, hogy hirdesse elképzeléseit a közvetlen demokráciáról.

Később elindult a 2008-as demokrata elnökjelöltségért is, de a kampány egyáltalán nem volt sikeres – szerinte azért, mert a „nagyvállalatok cenzúrája” kizárta őt a versengésből. Bukása után gyorsan át is állt a jóval kisebb, a két nagy párt mellett létező libertáriusokhoz, de itt sem sikerült megszereznie a jelölést, ezért „befejezte politikai karrierét”.

Mike Gravel a 2008-as demokrata elnökjelöltségről tartott sajtótájékoztatón 2006. április 17-én, Washingtonban

Mike Gravel a 2008-as demokrata elnökjelöltségről tartott sajtótájékoztatón 2006. április 17-én, Washingtonban

Fotó: Win McNamee / Getty Images Hungary

Írásba kezdett és tanított különböző egyetemeken, most is egy könyvet ír egy alkotmánymódosító javaslatáról: a „Népi Törvényhozás” intézményét építené be az amerikai jogrendbe, a koncepció szerint az emberek közvetlenül terjeszthetnének be törvényjavaslatokat. Amikor a három tinédzser, David Oks, Elijah Emery és Henry Williams megkereste, azért is vállalta el a felkérést, mert a fiúk is ismerték az alkotmánymódosításról szóló elképzelését, és magasztalták is azt.

A három fiú (akik közül ketten még csak most végeznek a középiskolában) egy erős baloldali hangot akart vinni a demokraták kampányába, csak keresniük kellett hozzá valakit – és meg is találták ehhez az egykori szenátor Gravelt. A sokhetes győzködés után végül Mike beleállt, ezután indult be márciusban az a kampány, amiről több újságíró is azt hitte először, hogy csak egy hoax, mégis sikerrel győzött már meg azóta tízezreket támogatásáról.

Posztmodern irónia, nagyon komolyan gondolva

A Gravel-kampány tartalmában és tálalásában is formabontó. Erősen háborúellenes programja szerint a felére vágná a világrekorder amerikai katonai költségvetést, kiegyezne Iránnal, kivonulna az Arab-térségből és nem segítené többet katonailag sem Izraelt, sem Szaúd-Arábiát. Nemcsak az USA külpolitikájában hozna fordulatot Gravel: kiállt a Zöld New Deal és az LMBTQIA+-közösség jogai mellett, programpontjai szerint pedig: 

  • az elektori rendszer helyett közvetlen szavazással választanák meg az Egyesült Államok elnökét, a szavazás tisztasága érdekében pedig kongresszusi ellenőrzés alá vonná a lebonyolítást,
  • tizenkét évben maximalizálná a Legfelsőbb Bíróság tagjainak ciklusát,
  • nemcsak a füvet, de minden kábítószert legalizálna és adókötelessé tenne,
  • legálissá tenné a prostitúciót, az ezzel járó emberkereskedelmet viszont üldözné,
  • az internetet közszolgáltatássá, a lakhatást és az egészséget pedig emberi joggá nyilvánítaná.

És hogy miben más formailag Gravel kampánya, mint a többi demokrata elnökjelölté? Elég ránézni a Twitter– vagy az Instagram-fiókjára. Ahogyan a 19 éves Henry Williams fogalmazott a New York Timesnak: „ez egyfajta posztmodern irónia, valódi komolysággal párosítva”. 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/06/17/mike_gravel_amerika_demokrata_elnokjelolt_usa_2020_valasztas_bernie_sanders_joe_biden/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Faölelgető hippikből történelmi csúcsra: berobbantak a politikába a zöldek

Faölelgető hippikből történelmi csúcsra: berobbantak a politikába a zöldek

Az adományok segítségével több mint 24 órányi podcastet gyártottunk idén. Miközben az európai sajtó évek …