2019. július 18., csütörtökMa Frigyes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 294,00 Ft
2019.07.18. Frigyes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 294,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hosszú évekre kerültek ártatlanul börtönbe a kocogót megerőszakoló pszichopata helyett

Hirdetés

Hosszú évekre kerültek ártatlanul börtönbe a kocogót megerőszakoló pszichopata helyett

1989. április 19-én Patricia Meili, egy 28 éves befektetési bankár a szokásos esti kocogására indult a New York-i Central Parkba. Fülhallgatót viselt, és miközben a zenére figyelt, nem hallotta meg a közeledő lépteket. Hátulról fejbe verték egy faággal, levonszolták az ösvényről, és egy félreeső helyen lerángatták a ruháját, brutálisan megerőszakolták, összeverték egy kővel, végül magára hagyták meghalni a hűvös éjszakában úgy, hogy a fejéből még ömlött a vér. Csodával határos módon túlélte. Órákkal később arra járók rátaláltak, kórházba került, 12 nap múlva a kómából is magához tért, a támadásból a súlyos fejsérülései miatt azonban semmire sem emlékezett, még a megelőző néhány óra is kihullott az emlékeiből.

Hirdetés

Amire Meili, az áldozat a mai napig, harminc évvel később sem emlékezik, az New York elmúlt pár évtizedének

egyik leghírhedtebb bűnügye, egy olyan ügy, amely ma is tízmilliók figyelmét képes megragadni mindazzal, amit elmond a ’80-as, ’90-es évek amerikai társadalmáról, a rasszizmusról és az igazságszolgáltatási rendszer állapotáról. Az pedig, ami az esetet bemutató új Netflix-dráma, a When They See Us kapcsán történik, a mostani viszonyokról árul el fontos dolgokat, arról, hogy van, ami iszonyatosan sokat, és van, ami szinte semmit sem változott.

ac1ce05f3dacd9ec16c152cdbaaeb83e

Ava DuVarney négyrészes sorozatának eredeti címe a Central Park-i Ötök lett volna. Ezt a nevet ragasztották rá annak idején öt kamaszfiúra. Ezen a néven lett belőlük először Amerika szemében a megtestesülése mindannak a fenyegetésnek, ami miatt rettegni és gyűlölni lehetett a harlemi fekete srácokat, és ez a név lett az is, amely alatt a feketéket érő igazságtalanságok szimbólumává vált az esetük. DuVarney, ahogy Oprah Winfrey műsorában elmondta, azért döntött végül másik cím, a When They See Us (Amikor látnak bennünket) mellett, mert szerinte az ügyészség által rájuk aggatott Central Park-i Ötök név dehumanizálta ezt az öt fiút. Megfosztotta őket az arcuktól, a személyiségüktől, húsvér valójuktól, az író-rendező pedig pontosan az ellenkezőjét akarta: elmondani Yusef, Antron, Kevin, Raymond és Korey történetét.

Baráti kísérőből bűnös

Azon a ’89-es áprilisi napon, amikor Patricia Meilit megtámadták, Kevin Richardson, Antron McCray és Raymond Santana 14, Yusef Saalam 15, Korey Wise 16 éves volt. Este velük együtt körülbelül harminc, hozzájuk hasonló fekete vagy latino fiatal verődött csoportba a Central Parkban – a rendőrök szerint a fiúk saját szóhasználata volt ez – „vadulni”. A vadulás abból állt, hogy vadidegeneket pécéztek ki, rájuk ijesztettek, voltak, akiket kiraboltak, voltak, akiket megvertek, bántalmaztak. Az egész körülbelül egy órán át tartott, kilenckor kezdődött, és a csoport tízre fel is oszlott. Ezalatt az idő alatt 8 embert ért támadás, tandembicikliseket, kocogó férfiakat, versenybringást, hajléktalant, idézte fel a Washington Post bírósági dokumentumokon és tanúvallomásokon alapuló cikkében.

A harminc fiúnak messze nem mindegyike vett részt ezekben a támadásokban, szép rendőri feladat lett volna tisztességesen kibogozni, hogy ki és mit is csinált. Sok fiút már rögtön az események után, a parknál lekapcsoltak, köztük volt Kevin Richardson és Raymond Santana is. McCray, Saalam és Wise valamivel később, másnap következett. Wise eredetileg rajta sem volt a rendőrök gyanúsítotti listáján, balszerencséjére csak épp a barátjával, Saalammal volt, amikor érte jöttek, ő meg úgy volt vele, hogy elkíséri az őrsre, biztos jól esne neki a támogatás.

Kevin Richardson, Yusef Salaam, Antron McCray, Korey Wise és Raymond Santana rendőrségi fotója

Kevin Richardson, Yusef Salaam, Antron McCray, Korey Wise és Raymond Santana rendőrségi fotója

Fotó: New York Police Department

Összesen 12 fiatalt tartóztattak le, vádemelésig 10 fiú ügye jutott, és mindannyian kaptak is végül több-kevesebb letöltendő büntetést. Testi sértés, rablás, zavargásban való részvétel: ilyen vádpontokkal kellett a Central Park-i Ötöknek is szembenézniük, de az ő esetükben előkerült egy, a többinél sokkal-sokkal súlyosabb vád is: a kocogó nő elleni brutális támadásé.

Vallomásokból ácsolták a vádat

Az ötök kezdetben valamennyien tagadták, hogy egyáltalán látták volna Patricia Meilit. A rendőrök hamarosan mégis súlyos állításokkal teli vallomásokat lobogtathattak. Azt ugyan senki sem ismerte el, hogy megerőszakolta volna a kocogó nőt, azt viszont már tartalmazták ezek a vallomások, hogy ott voltak, segítettek a lefogásában, vagy megérintették őt és látták, amint a többiek megtették. A fiúk keresztbe vádolták egymást, míg végül a rendőrök mind az ötükre vonatkozó terhelő vallomásra szert tettek.

Mi változott a kezdeti teljes tagadáshoz képest? Eltelt legalább hét óra úgy, hogy  – jobbára a szüleik távollétében és ügyvéd nélkül – folyamatosan nyomás alatt tartották, faggatták és győzködték őket, egészen addig, amíg meg nem törtek.

A Netflix-sorozat első részét egyébként jószerivel ezek a kihallgatási jelenetek töltik ki, és ha valaki nehezen tudja elképzelni, hogy egy ártatlan ember miért lenne saját maga és mások ellensége hamis terhelő vallomás tételével, ezután a rész után már könnyebb dolga lesz. Egy ilyen kihallgatást passzív kívülállóként, otthon a fotelből nézni is végtelenül, szinte a rosszullétig nyomasztó, átérezhető a parancsoló a kényszer: szabadulni a helyzetből, akármibe is kerül.

Yusef Saalamot kíséri Al Sharpton aktivista a bíróságra 1989-ben

Yusef Saalamot kíséri Al Sharpton aktivista a bíróságra 1989-ben

Fotó: Bettmann

Az így megszerzett vallomássokkal volt némi gond: nem egyeztek a részletek a támadás bizonyítékokból kikövetkeztethető tényeivel, nem stimmelt se a pontos helyszín, se az idő. Kézzelfogható, terhelő bizonyíték nem volt az ötökre egy szál sem, hiába nézték a lábnyomokat, hajmintát, vért, ruhákat. Spermamaradványt is vizsgáltak: a DNS egyik fiúhoz sem tartozott. Aki mindezt jól tudta, mégsem volt hajlandó kiengedni a szorításból az öt fiút, az Linda Fairstein volt, aki a manhattani ügyészség szexuális bűnözéssel foglalkozó osztályát vezette 1976 és 2002 között.

Napi tíz szexuális erőszak

1989-ben New York közbiztonsága botrányosan rossz volt, és Fairsteinéknek kétségbeejtően sok munka jutott. Ahogy a Netflix-drámában is elhangzik: a kocogó nő megtámadását megelőző évben 3412 nemi erőszakot jelentettek a New York-i rendőrségnek. Összehasonlításul: a magyar rendőrségi statisztika szerint tavaly egész Magyarországon összesen 169 szexuális erőszaknak minősülő bűncselekményt regisztráltak, a 3412 húszszor ennyi. New Yorkban akkoriban átlagban naponta 10 szexuális erőszak történt, 5 óránként megöltek valakit, a rablások pedig úgy 5-6 percenként követték egymást.

A Central Park-i kocogó nőé azonban kiemelkedett a több ezer bűnügy közül, kiemelte az, amit az ügyet látszólag villámgyorsan megoldó rendőrségtől tudni véltek róla az emberek:

  • fehér áldozat, fekete elkövetők,
  • hogy előre kitervelten, csoportosan követték el,
  • az, hogy – ahogy Ed Koch, New York akkori polgármestere fogalmazott –, a fiúk vallomásaiban foglaltak jöhettek volna egyenesen Burgess Gépnarancsából is.

Ha Trumpon múlik, kivégzik őket

A When They See Us kapcsán írt önkritikus cikkében a New York Times egykori bírósági tudósítója arra emlékezik: ők is farkasfalkának hívták akkoriban az ötöket. A közhangulat ennek megfelelően alakult.  Az egyik véleményvezér az akkoriban New Yorkon kívül még nem annyira közismert ingatlanmágnás, egy bizonyos Donald Trump volt, aki nagyjából 25 millió forintnak megfelelő összeget költött arra, hogy négy lapban egész oldalas hirdetésben követelje a halálbüntetés visszaállítását és az ötök kivégzését.

Donald Trump egész oldalas, fizetett hirdetése, amiben a halálbüntetés visszaállítását és az ötök kivégzését követelte

Donald Trump egész oldalas, fizetett hirdetése, amiben a halálbüntetés visszaállítását és az ötök kivégzését követelte

A tárgyalásokat (két külön perben zajlott az ötök ügye) tüntetések kísérték, a gyűlölködők mellett korán megjelentek azok is, akik a kicsikart terhelő vallomásaikat időközben visszavont fiúk szabadon bocsátását követelték. Annak ellenére, hogy semmilyen fizikai bizonyíték nem volt az ötök ellen, és még a vád saját igazságügyi szakértője sem tudta kimondani, hogy egynél több támadóra utalna bármi, mind az öt fiút bűnösnek találtak végül több-kevesebb mértékben a Meilit ért támadásban, és letöltendőt kaptak.

Négyen 6-7 évet ültek ezért, a büntetést a koruknak megfelelő javítóintézetben kezdve, és onnan kerültek át később börtönbe, amikor felnőttek. Nem így Korey Wise, akit 16 évesen felnőttnek minősítve ítéltek el, és rögtön felnőtt bűnözők közé tettek. Wise-ot több alkalommal is súlyosan bántalmazták a rabtársai, a börtönévei jelentős részét az anyjától sok száz kilométeres távolságban lévő intézményekben, jobbára teljesen magára hagyva töltötte. Több mint 13 évig raboskodott. Hamarabb is szabadulhatott volna, ha a feltételes szabadlábra helyezésről döntő bizottság előtt, ahol időről időre jelenése volt, az elvárásnak megfelelően megbánást mutat az állítólagos bűnéért, de erre nem volt hajlandó. Ő és a négy társa is ragaszkodtak ahhoz, hogy ártatlanok.

A pszichopata esete Jézussal

A fordulatra 2002-ig kellett várniuk. Ekkor előállt a valódi tettes, Matias Reyes, és 13 év után felvállalta Patricia Meili megerőszakolását. Reyes olyan részleteket tudott a támadásról, amiket korábban nem hoztak nyilvánosságra, és a DNS-vizsgálat is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/07/11/when_they_see_us_szexualis_eroszak_miatt_artatlanul_elitelt_central_park_five_ugye/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bíróság elé állhat az Air France a tíz évvel ezelőtti légi katasztrófa miatt

Támogatóinknak köszönhetően Vas és Zala megyéről összesen 18 videónk készült. A francia ügyészség javasolja, hogy …